1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yleisurheilu

Yleisurheilukenttiä uusitaan reipasta tahtia – "Viime vuosina on ollut korjausbuumi"

Esimerkiksi Kangasniemellä 35 vuotta vanha kenttä saa uuden pinnan. Kunnan investointiohjelmassa kenttäremontti on ohitetettu vuosien ajan.

yleisurheilu
Kangasniemen urheilukentän 35 vuotta palvellut päällyste on jo pahoin halkeillut.
Kangasniemen urheilukentän 35 vuotta palvellut päällyste on jo pahoin halkeillut.Kalle Pallonen / Yle

Kangasniemen yleisurheilukenttä sai kestopäällysteensä vuonna 1982. Vielä 1980-luvulla kentällä järjestettiin kansallisia kilpailuja, mistä kielii myös kentällä tehdyt tulokset.

Miesten keihästä on heitetty aikanaan yli 80 metriä (kenttäennätys, Jyrki Blom, 82,90). Vaikka naisten pituushypyn Suomen ennätys (685) on edelleen Kalskeen oman kasvatin Ringa Ropon nimissä, Kangasniemen kentän ennätys on Sanni Suhosen nimissä (6,22).

Miesten kuulantyönnössä Kangasniemen Kalskeen väreissä työntäneellä Tepa Reinikaisella puolestaan on kenttäennätys Kangasniemellä (19,93).

Kangasniemen kenttä on jo nykykunnossaan kaukana parhaiden aikojensa loistosta. Itse asiassa kenttä on tällä hetkellä siinä kunnossa, ettei uusia kenttäennätyksiä kirjata ennen suorituspaikkojen remontointia.

– Kyllä tämä todella siltä näyttää, että on oikea hetki saada uusi kenttä tänne Kangasniemelle, toteaa Kangasniemen Kalskeen yleisurheilutoiminnan vahva mies Reijo Pynnönen.

Kangasniemellä kenttäremonttia on odotettu jo vuosikausia. Käytännössä tilanne oli se, että kuntapäättäjillä on valittavana joko kentän kunnostaminen tai kentän laittaminen käyttökieltoon.

– Se oli hyvin pitkälti juuri näin. Kenttä on niin huonossa kunnossa, että se olisi pitänyt laittaa käyttökieltoon ilman remonttia, toteaa Kangasniemen kunnan tekninen johtaja Mikko Korhonen.

Kenttä on niin huonossa kunnossa, että se olisi pitänyt laittaa käyttökieltoon ilman remonttia

Mikko Korhonen

Kangasniemen 35-vuotias urheilukentän pinnoite on maan pisimpään palvelleita. Yleensä kentän kunnostamisen takana on vireästi toimiva yleisurheiluseura, tai kimmokkeena toimii kansalliset mestaruuskisat, minkä vuoksi kenttää remontoidaan. Viime vuosina kenttiä on uusittu ympäri Suomea 10-15 kentän vuosivauhtia.

– Viime vuosina on ollut korjausbuumi. Huonojakin kenttiä on, mutta yleisesti ottaen kentät on ihan ok kunnossa, toteaa Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikkö Mika Muukka.

Kangasniemen urheilukentältä suuren yleisön tietoisuuteen ovat ponnistaneet muun muassa kuulantyöntäjä Tepa Reinikainen sekä edelleen voimassa olevan pituuden naisten Suomen ennätyksen 685 hyppännyt Ringa Ropo. Kangasniemen Kalske tekee edelleen ansiokasta juniorityötä.

– Ikäreissähän meillä käy todella hyvin junioreita. Parhaimmillaan taisi olla kesällä liki 80 junioria mukana, toteaa Kangasniemen Kalskeen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Teijo Pynnönen.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ylläpitämästä valtakunnallisesta Lipas liikuntapaikkatietokannasta löytyy kaikki Suomen liikuntapaikat. Tietokannasta löytyy kaikkiaan 1220 yleisurheilukenttää. Noista kentistä suuri osa ei enää ole statuksesta huolimatta yleisurheilukäytössä.

Yleisesti ottaen kentät on ihan ok kunnossa

Mika Muukka

Suomen Urheiluliitto tilastoi ainoastaan kestopäällysteiset kentät, joita Suomessa on 256. Yksi Suomen uusimmista kestopäällysteisistä kentistä sijaitseee Heinävedellä, missä sotien jälkeen rakennettu kenttä sai vuonna 2016 350 metriä kestopäällystettä. Yleisurheilijoiden määrää noin 800 000 euroa maksanut kentän päivittäminen nykyaikaan ei kuitenkaan lisännyt.

– Kaikki muut asiat saatiin kuntoon, mutta vielä puuttuu harrastajat. Ei siellä vielä ruuhkaa ole ollut. Aika hiljaista on muuallakin Pohjois-Savon piirin alueella, etenkin kun mennään yli 13-vuotiaiden ikäluokkiin, toteaa Heinäveden yleisurheilijoiden nuorisovalmentaja Mika Kauhanen.

Ilman 200 000 euron valtion tukea Heinävedelläkään kenttää olisi tuskin vuosi sitten uusittu. Valtio on aluehallintovirastojen kautta tukenut kenttien kunnostusta. Esimerkiksi Kangasniemellä, missä kentän pohjarakenteita ei lähtökohtaisesti uusita, 300 000 euron kustannusarviosta vajaa kolmannes on AVI:n myötämää tukea.

– Kentän remontointi on ollut harkinnassa ja kunnan investointilistalla jo useamman vuoden ajan. Aina on vaan tullut muita investointeja mitkä ovat menneet edelle, toteaa tekninen johtaja Korhonen.

Kaikki muut asiat saatiin kuntoon, mutta vielä puuttuu harrastajat

Mika Kauhanen

Suomalaisten yleisurheilijoiden menestys maailmalla ei jää kiinni urheilukentien kunnosta, mutta sisäharjoittelutilojen osalta tilanne on toinen.

– Sisätilat meillä on puutteellisia, etenkin Kaakkois-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Yleisurheilussa harjoitellaan käytännössä kahdeksan kuukautta vuodesta hallissa ja sisätiloissa meillä on puutteita, toteaa Mika Muukka.

Lue seuraavaksi