Hyppää sisältöön

Savi ja oljet käyvät modernin talon rakennusaineiksi – "terveellisiä, myrkyttömiä ja päästöttömiä ratkaisuja"

Rakentamisen laatu ja terveellinen asuminen ovat kestopuheenaiheita Suomessa. Raaseporilaisyritys tarjoaa uudenlaista rakennusmateriaalia ratkaisuksi rakentamisen ongelmiin.

Olkielementeistä rakentaminen on aiempaa käsityönä tehtyä paalirakentamista helpompaa. Kuva: The Natural Building Company
Sannika Michelsson tapasi ekoarkkitehti Kati Juola-Alasen, joka kertoo miksi oljesta ja savesta rakennettu talo on turvallisempi, terveellisempi ja toimivampi.

Kolme pientä porsasta -sadusta sen jo pikkulapsina opimme: kunnon talo rakentuu tiilistä, olkitalo kaatuu ensimmäisellä suden henkäisyllä.

Olkea ja savea tarjotaan kuitenkin nykyaikaisiksi ja päteviksi rakennusaineiksi, joilla syntyy terveellisiä, turvallisia ja mahdollisimman päästöttömiä taloja. Näin lupaa yksi Raaseporin Pinjaisissa toimivan The Natural Building Companyn perustajista, eko-arkkitehti Kati Juola-Alanen.

– Oljista rakentaminen voi kuulostaa hassulta, mutta kyseessä on puurunkoinen rakennus, jossa olki on eristeenä. Olki voi monelle tuntua mahdottomalta rakennusaineelta, mutta siitä on pitkän tuotekehittelyn tuloksena tehty sertifioitu rakennustuote, käytännössä rakennuspalikka, joka täyttää kaikki nykyajan vaatimukset.

Raaseporin Mikaelskolanin olkielementtejä odottamassa asennusta. Kuva: The Natural Building Company

Tavoitteena myrkytön rakennus

Juola-Alasen mukaan olkea voi muutamalla erotuksella verrata kutteripuruun, joka on Suomessa pitkään käytössä ollut orgaaninen eriste. Toisin kuin puru, jolle löytyy muutakin käyttöä, olki on maatalouden ylijäämätuote.

– Sitä ei tarvitse jalostaa pitkälle, eikä se kaipaa lisäaineita, kuten palonesto- tai homeensuoja-aineita. Oikein pakattuna olkirakenne hengittää ja ilmavuus tehostaa lämmöneristystä. Samalla happea on kuitenkin liian vähän palamiselle, Juola-Alanen luettelee.

Olki ja savi ovat satoja, jopa tuhansia vuosia vanhoja rakennusmateriaaleja. Jos ne ovat väitetyn erinomaisia rakennusaineita, minkä takia ne eivät Suomessa ole jo laajalti käytössä?

Olkirakentamisen perinne puuttuu meiltä vahvan ja hienon puurakentamisperinteen takia.

Kati Juola-Alanen

– Olkirakentamisen perinne puuttuu meiltä vahvan ja hienon puurakentamisperinteen takia. Puuta on ollut, siitä on rakennettu ja hyvä niin. Olkirakentaminen onkin yksi hyvä vaihtoehto muiden rinnalla, kun etsitään terveellisiä, myrkyttömiä ja päästöttömiä ratkaisuja, Juola-Alanen sanoo.

Savea ja kalkkia on Suomessa käytetty rakentamiseen, mutta betoni syrjäytti ne aikanaan helpompana vaihtoehtona. Betonin laatuongelmista on kuitenkin viime vuosina puhuttu paljon ja ekoarkkitehti Juola-Alanen näkee materiaalissa muitakin ongelmia.

– Aikoinaan betoni oli itse asiassa varsin puhdas tuote. Tänä päivänä se on siitä hyvin kaukana, kun miettii miten paljon kemiaa siinä on.

Olki kestää aikaa ja savi kosteutta

Kati Juola-Alanen kuvailee olkea monella tapaa puunkaltaiseksi materiaaliksi, joka voi kestää aikaa satoja vuosia. Olkipaalieristys ei kuitumaisen ja ristikkäisen rakenteensa takia myöskään painu, kuten sahanpuru.

Juola-Alasen mukaan moni on olkiseiniä harkitessaan huolissaan haittaeläimistä, mutta suotta.

– Kaikki syötävä on otettu sieltä pois eli ruokaa olki ei tarjoa. Lämpöä oljen seasta saatetaan toki hakea, kuten muistakin eristeistä. Rakenne on kuitenkin sellainen, että jos vaikkapa hiiri yrittää tehdä itselleen käytävää tai muuta elintilaa, se sortuu.

Savi taas on Juola-Alasen mukaan erityisesti kosteusnäkökulmasta loistava valinta, sillä se imee itseensä "ihan valtavan määrän kosteutta." Kosteuden tehokas imeytyminen saattaa ensi kuulemalta vaikuttaa ihan hullulta. Mutta Juola-Alanen on eri mieltä ja antaa esimerkin.

– Jos sisäpinnassa on vaikkapa kolmen sentin savirappaus ja tilassa 80%:n sisäilman kosteuspiikki, niin se kaikki mahtuu imeytymään siihen pintamateriaalin. Näin kosteus ei pääse rakenteisiin. Tilanteen tasaantuessa savikerros pystyy luovuttamaan kosteuden takaisin huoneilmaan. Tämä on niin sanottua positiivista kosteuskäyttäytymistä.

Vasemmalla näkyy valmiin olkisavirakenteisen seinän sisäpinta, oikealla ulkopinta. Kuva: Yle/Sannika Michelsson
Minkälainen rakenne olkisaviseinässä on? Ekoarkkitehti Kati Juola-Alasta haastattelee Sannika Michelsson.

Rakentaminen kaipaa yksinkertaistamista

Rakentamisen laadun ongelmat ovat kestopuheenaihe Suomessa. Ekoarkkitehti Kati Juola-Alanen kertoo monien kysyvän häneltäkin mielipidettä nykytilanteeseen.

Yhtä syypäätä ei hänen mukaansa löydy, mutta yksi selitys löytyy ehkä hallitsemattoman laajasta materiaalivalikoimasta.

– Sata vuotta sitten rakentamisen tietotaito meni sukupolvelta toiselle ja oli lujanvarmaa. Tiedettiin miten rakennetaan oikein, se oli helppoa ja yksinkertaista. Rakennuksessa oli maksimissaan viittä materiaalia.

Teollisuuden kehittyessä ja tuotemateriaalivalikoiman kasvaessa muutos on Juola-Alasen mukaan ollut mittava.

– Nykyään meillä on satoja materiaaleja per rakennus. Paljoudesta pitää ensin osata valita oikein ja lisäksi hallita se kokonaisuus. Tästä kohtaa löytyy se ongelma: tulee niin monta kirjaimellista mutkaa matkaan, erilaisia tiloja ja koteloita, joiden yhdistelmät ja liittäminen pitäisi hallita.

Elementti laskee kynnystä

The Natural Building Company on toiminut kymmenisen vuotta. Yle Helsinki tutustui toimintaan ensimmäisen kerran vuonna 2011. Ensin yritys suunnitteli lähinnä korjausrakentamiskohteita ja asiakkaina oli usein erilaisista allergioista ja yliherkkyyksistä kärsiviä ihmisiä.

Kati Juola-Alasen mukaan Suomesta löytyy nyt noin kolmisenkymmentä rakennusta, joissa on käytetty olkea eristeenä.

– Kyllä ne ovat suurimmaksi osaksi koteja.

Valmis kesäkäyttöön sopiva kesämökki olkielementtirakenteella. Arkkitehti & pääsuunnittelu Richard Sirén. Kuva: Marc Goodwin (archmospheres.com)

Nykyään yrityksen toiminnan painopiste on uudisrakentamisessa. Esimerkiksi Inkoon Länsirinteeseen on nousemassa oljesta ja savesta valmistettavista rakennuksista koostuva kokonainen asuinalue.

Aiemmin olkirakentaminen oli erikoiskäsityötä ja vaati erikoisosaamista, mutta olkielementtien myötä tilanne on muuttunut.

– Elementtirakentaminen on sillä lailla helpompaa, että nyt olki voidaan helpommin nähdä myös isompien rakennushankkeiden mahdollisena materiaalina. Tällöin mukaan tulee esimerkiksi koulujen ja lastentarhojen tyyppisiä rakennuksia, Juola-Alanen kertoo.

Seinät omalta pellolta

Materiaalit oljesta ja savesta tehtyyn seinään voi hankkia läheltä tai kaukaa.

– Meillä on asiakkaita, jotka ehdottomasti haluaa oljet ja savet omilta pelloilta ja se on mahdollista. Jos taas esimerkiksi olkimateriaalia ei ole omasta takaa, elementeistä vastaava liettualainen EcoCocon-yritys käyttää paikallista materiaalia.

Liettuassa valmistettaviin olkielementteihin voi halutessaan käyttää vaikka oman pellon olkia. Kuva: The Natural Building Company

Ekologisuus on harmittavan usein tae kalliimmasta hinnasta. Juola-Alasen mukaan olkirakenteen kohdalla asia on toisin. Hänen mukaansa olkisavi-rakenteen ei tarvitse ollaan yhtään kalliimpaa tavanomaiseen suomalaiseen puuelementtitaloon verrattuna.

– Kaikki rakentaminen voidaan tehdä järkevästi ja edullisesti tai järkevästi ja hyvin kalliisti. Kuten aina, jos kokonaisuus on oikein mietitty niin päästään hyvin kustannustehokkaisiin ratkaisuihin.

.
.