Kemiläinen yrittäjä tavoittelee Guinnessin ennätystä teippaamalla 90 taksia päivässä

Yrittäjä Sakari Laukkasen tavoitteena on teipata keskiviikkona yksin 90 taksia. Jokaisen taksin teippaukseen on varattu aikaa noin viisi minuuttia.

Guinness World Records -kirja
Sakari Laukkanen yrittää teipata 90 taksia yhden päivän aikana.
Sakari Laukkasella on teipattavana kaikki Kemin, Keminmaan ja Tornion taksit.

Keskiviikkoaamuna kemiläisen mainostalon sisätiloihin ajoi harmaa taksi. Juuri pesty auto kuivattiin ja työ voi alkaa. Yrittäjä Sakari Laukkanen aikoo teipata päivän aikana 90 taksia - yksin.

Samalla mainostalo Teippari pyrkii Guinnessin ennätystenkirjaan. Teipattavana on kaikki Kemin, Keminmaan ja Tornion taksit.

– Toimeksiantaja kysyi, että kuinka monta viikkoa 90 taksin teippaamisessa menee ja minä siihen tokaisin, sen kummemmin miettimättä, että kyllä tuommoinen määrä päivässä teipataan, onhan meillä seitsemän teippaajaa talossa. Työntekijöiden kanssa asiaa kun pyöriteltiin, osa oli hieman epäuskoisia, osa käytti heti laskinta ja minä ikuisena optimistina tokaisin, että mitäs me sitten loppupäivä tehdään?, kertoo Laukkanen.

Lopulta idea muotoutui entistä isommaksi haasteeksi ja Laukkanen päätti yrittää yksin jopa Guinnessin ennätyksen tekemistä. Suoritus tehdään ilman taukoja ja jokaisen taksin teippaukseen on varattu aikaa noin viisi minuuttia.

– Kun minä pidän haasteista, laskeskelin, että jos ilman taukoja jaksan 8 tuntia teipata, yhden auton teippaukseen on aikaa 5 minuuttia ja 34 sekuntia. Selkä voi olla kyllä kovilla, Laukkanen hymyilee.

Takseja jonossa ja rivissä pihalla.
Jokainen taksi pestään piha-alueella ennen teippausta.Risto Koskinen / Yle

Energiaa ja vaihtopaitoja

Myös ruokailu teippauksen aikana on pitänyt suunnitella tarkasti.

– Olen varannut energiajuomaa ja -patukoita, koska lämmintä ruokaa tuskin ehdin syömään, jos vain takseja tälle ”teippaustolpalle” riittää koko ajan. Neljä paitaa olen ottanut vaihtovaatteiksi.

Autoihin tulee graafikko Tommi Hyvösen suunnittelema kolmivärinen teippaus irtokirjaimilla toteutettuna. Teipissä on auton numero ja paikkakunta, joten teippiä asentaessa pitää olla myös tarkkana, että se tulee oikeaan autoon.

– Tässä non-stop-teippauksessa minulla on kaksi autoa koko ajan työn alla, jotta turhalta kävelemiseltä vältytään. Toista kuivataan ulkona tapahtuneen pesun jälkeen ja toista teippaan. Kuskeja on ohjeistettu että he pysyisivät autossa ja heti kun teipit on asennettu, auto ajetaan ulos ja seuraava otetaan sisälle, Laukkanen kertoo.

Sakari Laukkanen on tehnyt teippausalan töitä jo yli 40 vuotta, joten kokemusta riittää. Vuosien varrella hän on teipannut arviolta noin 3000 autoa.

– Aikaisempi henkilökohtainen ennätys oli kymmenen pakettiauton teippaus yhden päivän aikana.

Suoritusta seuraavat myös viralliset valvojat.
Suoritusta seuraa päivän aikana neljä valvojaa.Risto Koskinen / Yle

Laukkasen mukaan paikalla on neljä ulkopuolista valvojaa, jotka tekevät raportin suorituksesta Guinnessin ennätyskirjan organisaatiolle.

Jokaisen auton kohdalla teippaukseen mentävä aika mitataan ja kirjataan ylös. Lisäksi koko suoritus kuvataan kuudella videokameralla.

Päätös virallisesta ennätyksestä tehdään vasta myöhemmin syksyllä, koska jonotusaika viralliseen Guinnessin ennätyksen vahvistamiseen on 15 viikkoa.

Ennätysyritystä kuvataan usealla videokameralla.
Suoritus tallennetaan kuudella videokameralla.Risto Koskinen / Yle