1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyysaste

Työttömyyden lasku pienentää pian työttömyysmaksuja – palkkapussissa muutos ei silti näy

Työttömyysvakuutusmaksuja voitaneen laskea, jos talousluvut kehittyvät hyvin.

työttömyysaste
Työntekijä hitsaa tankin alumiinirunkoa.
Olli Koski / Yle

Työttömyysvakuutusrahasto on esittänyt maksuihin hieman pienempää kokonaismaksustasoa ensi vuodelle. Lopullisesti maksut hyväksytään lakimuutoksella eduskunnassa tänä syksynä. Palkansaajilta ja työnantajilta työttömyysvakuutusmaksuja keräävä Työttömyysvakuutusrahasto uskoo, että myös sen talous kehittyy edelleen myönteiseen suuntaan.

– Tulos nousi arvioitua paremmin jo alkuvuonna, ja koko vuoden tulos on noin 400 miljoonaa euroa ylijäämäinen, toimitusjohtaja Janne Metsämäki kertoo.

Samalla rahaston velkataakka alkaa keventyä. Metsämäki arvioi, että rahaston nettovarallisuus olisi vuoden lopussa lähellä nollaa.

Hyvät talousnäkymät heijastuvat myös työttömyyskassojen tilanteeseen. Esimerkiksi Yleinen työttömyyskassa, YTK ilmoitti loppukesästä, että se on maksanut alkuvuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän työttömyysetuuksia. Työttömyyslukujen kehitys voi merkitä sitä, että ensi vuoden jäsenmaksuja voidaan laskea.

Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki selvittää, ettei vakuutusmaksujen kehitys näy kuitenkaan palkkanauhassa, sillä kilpailukykysopimukseen liittyen työnantajien ja työntekijöiden vakuutusmaksut päätettiin laittaa samalle tasolle vuoden 2018 alusta.

– Mahdollisuudet maksujen alentamiseen riippuvat luonnollisesti lähivuosien talous- ja työllisyyskehityksestä, mutta uskomme hyvän kehityksen jatkuvan loppuvuoden aikana.

Työttömyysvakuutusrahasto on työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen yhteisesti hallinnoima rahasto, jolta työttömyyskassat saavat kuukausittain osuutensa. Työttömyyskassoja on nykyään 28, ja niissä on yhteensä noin kaksi miljoonaa jäsentä.

Lisäys 13.9. klo 13.58: Suomessa on 28 työttömyyskassaa, joista kaksi on yrittäjille suunnattua työttömyyskassaa. Yrittäjäkassat eivät saa päivärahoihin työttömyysvakuutusrahaston osuutta.

Lue seuraavaksi