1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palkinnot

Toisille soittaa Lauri Tähkä ja toisille paikallinen pelimanni – johtamisen asiantuntija kaipaa tilanneälyä henkilöstön palkitsemiseen

Lauri Tähkä esiintyi reilulle sadalle hengelle viime vuonna sosiaali- ja terveyspiirin juhlissa Lappeenrannassa. Asiantuntija peräänkuuluttaa tilanneälyä ja kohtuullisuutta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin juhlissa on esiintynyt muun muassa Lauri Tähkä. Kuva: Yle

Lauri Tähkä hyppää syksyisenä päivänä lappeenrantalaisen lounasravintolan lavalle. Yleisö on sairaanhoitajien värittämää, koska käynnissä on sosiaali- ja terveyspiirin henkilöstön palkitsemistilaisuus. Yleisöä Lauri Tähkän keikalla on normaalista poiketen perin vähän. Vain reilu sata kuulijaa.

Henkilöstön palkitsemiskäytännöt vaihtelevat suuresti julkisellla sektorilla. Palkitsemistilaisuuksiin palkattujen artistien hinta vaihtelee satasesta aina tuhansiin euroihin asti.

Kun Kymenlaaksossa sairaanhoitajien iloksi kiikutetaan lavalle paikalliset sirkuskoululaiset, niin Etelä-Karjalassa nautitaan maan eturivin artisteista. Esimerkiksi Lauri Tähkä esiintyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten palkitsemisjuhlassa vuonna 2016.

Eksote panostaa artisteihin – Tähkä, Rajaton, Club for five

Eksoten palkitsemisjuhlat eroavat paljon muiden julkisten toimijoiden juhlista, koska juhlissa on ollut esiintymässä eturivin artisteja. Eksote on maksanut henkilöstön palkitsemistilaisuuksien lounasmusiikista keskimäärin 5 000 euroa keikalta.

Viime vuosina esiintymässä ovat olleet Lauri Tähkä, Rajaton, Club for five, Lauri Tähkä ja Jukka Puotila. Paikalla on ollut noin 120–150 työntekijää Eksoten 5 000 työntekijästä.

– Me olemme halunneet panostaa palkitsemistilaisuuteen, koska meillä ei ole arvokkaita henkilöstöetuuksia, kertoo henkilöstöjohtaja Katja Tyystjärvi Eksotesta.

Ihmiset ovat tyytyväisiä ja ihastuneita.

Eksoten henkilöstöjohtaja Katja Tyystjärvi

Palkitsemistilaisuuteen pääsevät pitkään palveluksessa olleet työntekijät eli 20, 30 tai 40 vuotta töissä olleet. Eksotesta perustellaan eturivin artistien tuontia palkitsemistilaisuuteen sillä, että henkilökunta saa ainutlaatuisen kokemuksen palkitsemislahjan lisäksi.

– Tämä on sellainen kertaluonteinen muistaminen. Halutaan, että pitkään palvelleet saavat edes kerran kymmenen vuoteen tällaisen mukavan elämyksen, sanoo henkilöstöjohtaja Katja Tyystjärvi.

Lahjaksi koru tai kello

Eksoten juhlatilaisuus pidetään päivällä ja kestää noin kolme tuntia. Hintaa lounaalle ja musiikkiesitykselle tulee yhteensä noin 11 000 euroa, josta menee keskimäärin 5 000 euroa artistille ja 6 000 euroa ruokaan.

Pitkään töissä olleet saavat lahjan, joka on yleensä koru, kello tai hopeiset aterimet tai kynttilänjalat. Palkitsemislahjoihin kuluu vuosittain rahaa Eksotella noin 50 000 euroa. 

Oikeaan aikaan kiitos on halvin palkitsemisen muoto.

Dosentti Pia Heilmann

Lahjan arvo on kiinni palvelusvuosista eli 20 vuotta työskenneille 200 euron lahja, 30 vuotta olleille 300 euron muistaminen ja 40 vuotta työskenneille 400 euron arvoinen lahja.

– Olemme kyllä saaneet aina hyvää palautetta tilaisuuksien jälkeen. Ihmiset ovat tyytyväisiä ja ihastuneita, sanoo henkilöstöjohtaja Katja Tyystjärvi Eksotesta.

Kymenlaaksossa juhlitaan halvemmalla

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea puolestaan järjestää maltillisempia juhlia Eksoteen verrattuna. Carean budjetti iltajuhlaan on 5 500 euroa. Paikan päällä on noin 130 palkittavaa Carean 2 000 työntekijästä.

Carean palkitsemistilaisuuksissa lavalla nähdään lähinnä paikallista osaamista. Esiintyjät ovat olleet viime vuosina pääosin paikallisista taidelaitoksista kuten musiikkiopiston soittajia ja sirkuskoululaisia.

Työntekijöitä palkitaan illallisen lisäksi lahjalla, joka on kuntoutusloma-lahjakortti. Lahjoihin rahaa käytetään Careassa vuosittain noin 23 000 euroa.

HUSissa ei pidetä suuria juhlia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on iso työnantaja. Työntekijöitä on yhteensä 22 500. Juhlat HUSissa pidetään yksiköittäin. Myös HUS muistaa pitkään palveluksessa olleita työntekijöitä.

– Oleellinen osa lahjaa on tunnelma ja tapa, jolla lahja luovutetaan. Lahjat voidaan luovuttaa tulosalueille esimerkiksi yhteisen juhlatilaisuuden yhteydessä tai järjestämällä pienimuotoinen yhteinen juhlahetki, sanoo henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri HUSista.

Lahjat palvelusvuosista ovat kotimaista grafiikkaa, taide-esineitä, kulttuuri- tai liikuntaseteleitä. Lahjan arvo on 100–200 euron välillä.

Juhlatilaisuuksien budjetteja ei HUSissa ole määritelty. Sonkeri kertoo, että eri yksiköt järjestävät juhlia omien tarpeidensa mukaan. 

Lappeenrannan kaupunki muistaa 50 vuotta täyttäviä tekijöitä monitoimilinkkuveitsellä tai Aalto-maljakolla. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kaupunki juhlii maltillisesti

Lappeenrannan kaupunki muistaa pitkään työskenneiltä arvolahjalla. 20 vuotta työskennelleet saavat 250 euron arvoisen lahjan, 30 vuotta olleet 375 euron arvoisen lahjan ja 40 vuotta uurastaneet 500 euron arvoisen lahjan. Lahja on koru, kello tai pöytähopeita.

– Nämä ovat siis nettoarvot. Lahjaostot kilpailutetaan ja lahjan todellinen arvo on siis korkeampi. Esimerkiksi kello, jonka saa 40 vuotta työskenneltyään, voi maksaa oikeasti 1000 euroa, kertoo henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi Lappeenrannan kaupungilta.

Me olemme halunneet panostaa palkitsemistilaisuuteen, koska meillä ei ole arvokkaita henkilöstöetuuksia.

henkilöstöjohtaja Katja Tyystjärvi Eksote

Juhlien esiintyjinä kaupunki käyttää paikallisia taitureita. Lavalla on kuultu muun muassa paikallisen kuntapoliitikon laulua, nuorta pelimannia ja musiikkiopiston kasvatteja.

– Esimerkiksi nuorelle haitarin soittajalle maksoimme viimeksi 100 euroa, sanoo Päivi Savilampi Lappeenrannan kaupungilta.

50 vuotta täyttäviä työntekijöitä muistetaan kaupungin taholta linkkuveitsellä tai Aalto-maljakolla.

Kohtuullisuutta ja tilanneälyä palkitsemiseen

Johtajuuden asiantuntija Pia Heilmannin mielestä jokaisessa organisaatiossa voidaan palkita sen mukaan, mitä budjetti antaa myöden.

– Juhlassahan arvostetaan ihmisten työuraa ja tekemistä, sanoo dosentti Pia Heilmann Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta

Kohtuullisuus palkitsemisessa tarkoittaa julkisella sektorilla Heilmanin mukaan sitä, että palkitseminen pitäisi olla alan normaalia tasoa. Se ei silti tarkoita hänen mukaansa sitä, että jokaisen sote-organisaation pitää kiikuttaa Lauri Tähkä lavalle.

– Pitää olla tilanneälyä ja miettiä mikä on liikaa ja mikä on aliarvioimista, sanoo dosentti Heilmann.

Kiitos – halpa ja tehokas

Eturivin artistien tuominen julkisen organisaation palkitsemistilaisuuteen pitää miettiä dosentti Pia Heilmannin mielestä tarkoin miettiä.

– Siellä on kuitenkin kokonaisbudjetti, joka määrää. Jos on eturivin artisti, niin sitten se on pienempää rahankäyttöä jossain muussa kohdassa, sanoo Pia Heilmann Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Heilmann muistuttaa, että palkitsemisen ei tarvitse aina olla aineellista, vaan se voi olla aineetonta eli uralla etenemisen mahdollistamista ja hyviä esimiestaitoja.

– Kukaan ei halua olla ihansama ja jokainen tykkää siitä, että tulee huomatuksi oman työnsä kautta.

Heilmann pitää hyvänä myös liikunta- ja kulttuuriseteleillä palkitsemista. Lisäksi on hyvä muistaa halvin tapa palkita.

– Oikeaan aikaan ja aiheesta annettu kiitos on halvin palkitsemisen muoto, toteaa Heilmann.