Suomalaismatkailijoita jäi jumiin hurrikaanin takia – Kuubassa korjataan Irman jälkiä

Havannassa palaillaan hiljalleen normaaliin arkeen. Suomalainen Mikko Toivonen yrittää muiden mukana järjestää paluulentoaan.

hirmumyrskyt
Katuja ja taloja siivotaan Irma-hurrikaanin jäljiltä.
Ernesto Mastrascusa / AOP

Viime viikonloppu oli Havannan vanhan kaupungin asukkaille kuin painajaisunta. Irma-hurrikaanin tuomat tulvat saartoivat sen idylliset koloniaalirakennukset kuuden korttelin alueelta. Kovien tuulten tyynnyttyä asukkaat kahlasivat vyötäröään myöten veden täyttämillä kaduilla.

Kolme päivää kestäneen myrskyn jälkeen viranomaiset puhdistavat katuja mudasta, tulvavedestä sekä kaatuneista puista ja sähköpylväistä.

Ensimmäisellä Kuuban matkallaan ollut helsinkiläinen merimies Mikko Toivonen on kierrellyt Havannan katuja, kun sunnuntaille buukattu paluulento peruttiin. Hän sanoo rakennusten näyttävän yllättävän hyvin säilyneiltä.

– Vanhan kaupungin rakennukset näyttävät säästyneen. Katsoin Capitolia, entistä hallintorakennusta, jota restauroidaan ja siellä oli kaikki telineet tallella, Mikko Toivonen kertoo.

Katuja ja taloja siivotaan Irma-hurrikaanin jäljiltä.
Ernesto Mastrascusa / AOP

Vanhan Havannan asukkaiden huoli on perusteltua

Tulvan peittäneen kaupunginosan asukkaita rakennusten rapistuva kunto kuitenkin huolestuttaa.

Hurrikaani Irma vaati ainakin kymmenen kuubalaisen hengen, joista seitsemän kuoli Havannassa. Vanhassa kaupungissa juuri hauraat rakennukset koituivat uhrien kohtaloksi.

Painajaismaisen viikonlopun aikana parveke tippui neljännestä kerroksesta ohi ajavan linja-auton päälle ja tappoi kaksi naista Havannan keskustassa.

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä veljekset Walfrido Antonio ja Roydis murskautuivat kuoliaiksi väliseinän kaaduttua heidän huoneistonsa katon päälle. Miehet olivat nukkumassa asunnossaan rakennuksessa, joka on muutettu väliseinin ja -katoin useaksi huoneistoksi.

– Nämä rakennukset ovat niin huonossa kunnossa. Veljeksien asuttama huone oli kaikista parhaassa kunnossa, kertoo rakennuksessa asuva kotiäiti Yudisleidis Mederos keskiyöllä tapahtuneesta tragediasta.

Katuja ja taloja siivotaan Irma-hurrikaanin jäljiltä.
Ernesto Mastrascusa / AOP

– Olemme koettaneet saada paikkoja korjatuksi jo vuosia. On sääli, että korjaustöihin ryhdytään vasta kun kaksi ihmistä on menettänyt henkensä, sanoo toinen rakennuksen asukas, kotiäiti Laritza Penalver.

Tulvan jäljiltä kosteutta tihkuvista ja halkeamin varustetuista historiallisista rakennuksista ei montaa ole kunnostettu sen jälkeen, kun sosialistihallitus vei ne rikkailta ja luovutti ne köyhille vuonna 1959. Alle 25 euroa keskimääräisellä kuukausipalkalla ei remontteja kustanneta, eikä valtion kirstuista löydy varoja säännöllisiin korjaustöihin.

Suomalaisturisti vetäytyi hotelliin

Kuuban maaseudulla tyttärensä kanssa kierrellyt Mikko Toivonen tuli Havannaan jo viime viikolla ja halusi keskeyttää lomansa, kun kuuli hurrikaanista. Monet paikalliset uskoivat myrskyn ohittavan saaren, mutta Toivonen epäili laajan myrskyalueen iskevän myös Kuubaan.

Lentoja kuitenkin peruttiin, joten hurrikaanin iskiessä Mikko Toivonen oli edelleen Havannassa. Ensitöikseen hän satsasi turvallisempaan majoitukseen ja muutti kuubalaiselta perheeltä vuokraamastaan huoneesta kunnolliseen turistihotelliin kaupungin keskustassa.

– En ole käynyt siellä sen jälkeen, mutta kuulin, että siellä oli ollut vyötäröön asti vettä, Toivonen kertoo.

Ensimmäisenä myrskypäivänä Mikko Toivonen kävi kuvailemassa luonnonilmiötä rannassa, mutta tuulten yltyessä hän sulkeutui hotelliin.

Sen ikkunasta saattoi seurata vesiryöppyä, tuulta ja lentäviä tavaroita. Viereisestä keskuspuistosta kaatuivat kaikki puut juurineen.

– Kaduille ei ollut mitään asiaa, ulos ei päässyt yleisen hälytyksenkään takia. Ei tullut mitään urheilufiilistä, että lähtisi ottamaan kuvia, sanoo Mikko Toivonen.

Hotellissa silti palvelu pelasi ja henkilökunta oli selvästi tottunut hurrikaaneihin. Toivonen liittyi muiden hotelliasukkaiden seuraan. Iltaisin he yhdessä siemailivat cuba libre -drinkkejä hotellin aulassa Irman pauhatessa kiviseinien ulkopuolella.

Kaupat kiinni ja sähköt päiviä poissa

Kaupunkilaisten valmistautuminen hurrikaaniin alkoi Toivosen mukaan näkyä kaupoissa jo pari päivää ennen myrskyn alkua.

– Vedet alkoivat loppua kaupoista ja oli hirveät jonot koko ajan. Ihmiset olivat selvästi varautumassa siihen, että sähköt voivat olla pari päivää, viikonkin poissa.

Myrskyn lähestyessä kaupat sulkivat ovensa. Myyjät löivät kilpaa pahveja ja teippejä oviin ja ikkunoihin.

Sitten sähköt katkesivat kaupungista. Turistihotelleissa generaattorit kuitenkin pitivät huolen virran saatavuudesta. Verkkoyhteydet reistailivat eivätkä Toivosen mukaan viranomaiset jakaneet tarpeeksi tietoa varatoimenpiteistä ja hurrikaanin aiheuttamista tuhoista. Paikalliset tiedotusvälineet ovat nekin keskittyneet lähinnä Yhdysvaltoihin.

– Harmittaa vaan, että uutisoinnissa kaikki keskittyy vain Floridaan telkkarissa. Tuntuu kauppasaarto purevan tässäkin asiassa, Mikko Toivonen sanoo.

Katuja ja taloja siivotaan Irma-hurrikaanin jäljiltä.
Ernesto Mastrascusa / AOP

Turistialueet ja maatalous kärsineet

Vaikka Kuuba on Karibian saarivaltiona tottunut myrskyihin ja hurrikaaneihin, ei maa ole yli kymmeneen vuoteen kokenut Irman vahvuista viidennen kategorian hurrikaania. Viimeksi hurrikaani Dennis teki samalla tavalla tuhoa Kuubassa vuonna 2005 vaatien 16 ihmisen hengen.

Havannan lisäksi turistialueistaan tunnettu pohjoisrannikko kärsi viikonloppuna kovia. Suurimmat tuhot rekisteröitiin Caibarien ja Cojimarin rannikkokaupungeissa. Yhdessä rannikon pikkukylässä sadan asuintalon arvioidaan tuhoutuneen myrskyssä. Lisäksi hurrikaani runnoi Cayo Romanon saaren rantakohteita palvelevan Jardines del Rey -lentokentän.

Presidentti Raúl Castro mainitsi asunnot, sähköverkon ja maatalouden myrskyn pahimmin runtelemiksi kohteiksi. Kirjallisessa lausunnossaan hän pyrki lisäksi rauhoittelemaan niitä kansalaisia, joita huolestuttaa saarivaltiolle elintärkeän turismin kohtalo.

– Myrsky iski joihinkin tärkeimpiin turistikohteisiimme, mutta vauriot korjataan ennen sesongin alkua, Castro sanoi viitaten marraskuussa alkavaan turistikauteen.

Irma aiheutti laajoja vahinkoja myös Kuuban sokeriteollisuudelle. Hurrikaani nosti tulvia viljelmille ja lakoonnutti sadon. Myös banaaniviljelmät kärsivät myrskystä.

Suomalaisten suosimat turistihotellit hotellit säästyivät

Monelle suomalaiselle tuttu matkaopas Folke West arvioi, että tulvat Havannassa olivat tavanomaisia.

– Havannaan tuli Irman jälkiaalto, joka tulvi kaupungin matalimpiin osiin, keskuspuistoon asti. Perinteisesti, jos nousuvedet lähtevät tulvimaan, ne valtaavat samat alueet.

Westin mukaan tuhot osuivat pahiten Kuuban pohjoisrannikon saarille, missä sijaitsee muun muassa suomalaisille matkailijoille tuttu Cayo Santa Marta.

– Hotellit Cayo-saarilla on rakennettu 90-luvulla. Ne ovat vahvempia ja selvisivät hurrikaanista hyvin. Tuho näkyy lähinnä kaatuneina puina ja lentäneenä irtotavarana. Joidenkin rakennusten alakerta peittyi vedestä, Folke West kertoo.

Hurrikaani ei tule vaikuttamaan Westin matkatoimiston Kuubaan järjestämiin matkoihin. Kaikki Länsi- ja Keski-Kuubassa sekä Varaderossa sijaitsevat hotellit ovat jo auki, vakuuttaa Folke West.

Mikko Toivosen pitkä odotus

Helsinkiläinen Mikko Toivonen yritti tiistain aikana saada paluulentonsa Air Canadan kautta järjestymään, mutta kentällä oli toistaiseksi huonosti tietoa lähtevistä lennoista. Ihmisiä on nukkunut kentällä odottamassa, mutta lentoyhteyksiä on avattu vasta vähitellen.

Koneet ovat olleet täynnä eikä kaikille halukkaille ole tarjolla paikkoja.

Pidentynyttä lomaa on hurrikaanin lisäksi haitannut toimimaton luottokortti. Espanjaa puhuvan tyttären palattua aikaisemmin Suomeen, Toivonen on lisäksi joutunut kamppailemaan käytännön järjestelyiden kanssa. Apua on kuitenkin löytynyt muilta suomalaisilta ja Ruotsin lähetystöstä.

Havana alkaa pikkuhiljaa palata normaalirytmiin tyypillisten amerikanrautojen suhatessa jälleen kaduilla.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta suomalaismies kaavailee jo uutta matkaa Kuubaan.

–Nyt Havannassa tämä viimeinen viikko on mennyt hurrikaanihommissa. Kyllä tänne uudestaan pitää tulla, Mikko Toivonen sanoo.

Lähteet: AP, Reuters, Yle