Perheenäiti halusi armeijan täydennyskoulutukseen – sai aluetoimistosta tyrmäyksen, koska mukana oli pieniä lapsia

Aluetoimiston mukaan tapauksessa on toimittu väärin: perheasioilla ei pitäisi olla merkitystä hakemusten käsittelyssä.

puolustusvoimat
Äiti lasten kanssa sohvalla.
Toni Pitkänen / Yle

Siilinjärveläisen neljän lapsen äidin Nina Bredenbergin haave armeijan täydennyskoulutukseen pääsemisestä tyssäsi hiljattain Puolustusvoimien Pohjois-Savon aluetoimiston luukulle.

Bredenberg oli täyttämässä hakemusta johtajakoulutukseen, kun paikalle tullut aluetoimiston edustaja kiinnitti huomiota mukana oleviin lapsiin.

– Hän sanoi, että koska minulla on noin pieniä lapsia, ei minua sodan syttyessä edes kutsuttaisi riveihin, kertaa varusmiespalveluksen Rissalassa lähes 15 vuotta sitten suorittanut Bredenberg hämmästyneenä.

Yksinhuoltajaisien lapsille olisi kuulemma yhteiskunnan järjestämä hoitopaikka, mutta ei meille.

Nina Bredenberg

Reservin alikersantti Bredenbergille sanottiin, että hänen armeijan käynyt miehensä kyllä käskettäisiin palvelukseen, mutta äitinä hänet jätettäisiin automaattisesti pois laskuista.

Bredenberg sanoo käsittäneensä, että tuossa tilanteessa äiti jäisi kotiin hoitamaan lapsia.

– Yksinhuoltajaisien lapsille olisi kuulemma yhteiskunnan järjestämä hoitopaikka, mutta ei meille. Minulle sanottiin, että tässä tilanteessa kohtelemme äitejä valitettavasti tylysti, muistelee Bredenberg yllättävää tilannetta epäuskoisena

Hakemuspaperi jäi tyhjänä aluetoimistoon

Keskustelu aiheesta jatkui jonkin aikaa, koska Bredenberg ei ollut uskoa korviaan. Lopulta hakemuspaperi jäi tyhjänä aluetoimistoon, koska hänelle sanottiin sen tulevan hyvin suurella todennäköisyydellä kuitenkin hylättynä takaisin.

Hänelle kerrottiin, että hakijoita täydennyskoulutukseen on paljon ja näin ollen pienten lasten äidille ei paikkaa koulutuksessa myönnettäisi.

Miksi minä en ole samalla viivalla kuin se toinen aikuinen, joka meiltä olisi myös lähdössä?

Nina Bredenberg

– Miksi minä en ole samalla viivalla kuin se toinen aikuinen, joka meiltä olisi myös lähdössä? Kysyy Bredenberg ja naurahtaa, että heidän perheessään hän olisi se innokkaampi.

Äiti lasten kanssa keittiössä.
Toni Pitkänen / Yle

Aluetoimiston mukaan ohjeistettu väärin

Yksittäistä tapausta kommentoidaan Pohjois-Savon aluetoimistosta ainoastaan yleisellä tasolla. Majuri Kari Palonen myöntää, että Bredenbergin tapauksessa on toimittu ja ohjeistettu väärin.

Lasten määrällä tai muilla perheasioilla ei ole merkitystä.

Kari Palonen

– Lasten määrällä tai muilla perheasioilla ei ole merkitystä. Mitään tämmöistä ei edes kysytä hakulomakkeessa. Miehiä ja naisia kohdellaan samanarvoisesti, korostaa Palonen.

Hänen mukaansa on vaikea arvioida, että miksi Bredenbergin kuvailema keskustelu on käyty. Hän lupaa, että tilanne tullaan käymään sisäisesti läpi.

– Me emme näe henkilötiedoista, että onko henkilöllä puolisoa tai lapsia. Tietojärjestelmissä näkyy vain se data, mitä henkilö on asevelvollisena tehnyt. Jos hänellä on sodanajan sijoitus, niin varmasti täältä käsky lähtee, Palonen muistuttaa.

– Sosiaalipuolesta minä en osaa sanoa mitään, hän viittaa Bredenbergin saamaan tietoon yksinhuoltajaiseille tarjottavista hoitopaikoista.

Eihän me millään pystyttäisi pitämään yllä sodanajan joukkoja, jos pitäisi jostain kokoajan setviä, että onko henkilöllä lapsia.

Kari Palonen

Hakemus sittenkin vetämään?

Puolustusvoimien Pohjois-Savon aluetoimiston majurin Kari Palosen mukaan on totta, että täydennyskoulutukseen on paljon hakijoita.

– Täydennyskoulutusvalinnat tehdään kuitenkin Puolustusvoimien tarpeen mukaisesti, ei sukupuolen mukaan. Paikkoja on vähän, Palonen kertoo.

Vapaaehtoisen asevelvollisuuden suorittaneita naisia on Palosen mukaan kohtuullisen paljon.

– Eihän me millään pystyttäisi pitämään yllä sodanajan joukkoja, jos pitäisi jostain kokoajan setviä, että onko henkilöllä lapsia. Se olisi mahdoton suo. Sama koskee yksinhuoltajaisiä, toteaa Palonen.

Palonen neuvoo aluetoimistossa väärin ohjeistettua Bredenbergiä laittamaan hakemuksen jatkokoulutukseen.

Viikon ajan asiaa pohdittuaan Nina Bredenberg onkin päättänyt käydä täyttämässä hakemuksen uudelleen.

– Jos tulee hylky, niin pyydän sitten kirjallisia perusteita kielteiselle päätökselle, suunnittelee Bredenberg.

Otsikkoa tarkennettu 8.03: Sana "jatkokoulutus" muutettu "täydennyskoulutukseksi".