Eurooppalaisjohtajat arvioivat tuhoja Irman runnomilla Karibian saarilla – Saaneet kritiikkiä myrskyn hoidosta

Ranskan presidentti, Britannian ulkoministeri ja Alankomaiden kuningas ovat vierailleet merentakaisilla alueillaan. Ranskan hallitusta on syytetty jopa rasismista pelastustöissä.

Karibianmeri
Alankomaiden kuningas Willem (kesk.) ja sisäministeri Willem Plasterk (vas.) arvioivat myrskytuhoja Sint Maartenilla 11. syyskuuta.
Alankomaiden kuningas Willem (kesk.) ja sisäministeri Willem Plasterk (vas.) arvioivat myrskytuhoja Sint Maartenilla 11. syyskuuta.Vincent Janninck / EPA-EFE

Karibian pikkusaaria hallinnoivien Euroopan maiden johtajat ovat saapuneet lepyttelemään kritiikkiä, jota he ovat saaneet Irma-hirmumyrskyn hoidosta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on matkustamassa tiistain aikana Saint-Martinin saarelle arvioimaan hurrikaanituhoja.

– Hallituksemme kärkiprioriteetti on auttaa ihmisiä palaamaan normaaliin elämään saarilla, Macron sanoi lehdistötilaisuudessa Ranskalle kuuluvalla Guadeloupen saarella tiistaina.

Macronin mukaan Ranskan hallitus on alkanut valmistella suurinta ilmasiltaa sitten toisen maailmansodan, jotta apua saadaan perille. Macronin lentokoneessa on vettä, ruokaa, lääkkeitä ja hätäaputarvikkeita.

Saint-Martinilla on 1 500 ranskalaissotilasta, poliisia ja pelastustyöntekijää. Lähipäivinä on saapumassa 500 työntekijää lisää.

Ranska ja Britannia ovat saaneet saarelaisilta kritiikkiä liian hitaasta reagoinnista ja valmistautumisesta Irma-myrskyyn. Ranskan hallitusta on syytetty myös siitä, että se olisi käyttänyt enemmän resursseja valkoisten turistien kuin tummaihoisten saarelaisten pelastamiseen.

Sata vankia karkasi Britannian saarella

Alankomaiden kuningas Willem ja sisäministeri Willem Plasterk ovat vierailleet saaren hollantilaisella puolella.

Sint Maartenilla kolmasosa rakennuksista on tuhoutunut ja 91 prosenttia vaurioitunut, Alankomaiden Punainen Risti arvioi tiistaina.

Myös Britannian ulkoministeri Boris Johnson on matkalla Karibialle valvomaan brittien avustustoimia. Johnson on matkalla Barbadokselle, josta hänen on määrä matkustaa Brittiläisille Neitsytsaarille ja Anguillalle.

Karibian saarilla on ollut huolena myös ryöstely myrskyn aiheuttaman kaaoksen seurauksena. Alankomaiden Sint Maartenin syyttäjänvirasto ilmoitti tiistaina, että poliisi ja armeija ovat saaneet ryöstelyn kuriin.

Brittiläisillä Neitsytsaarilla karkasi hurrikaani Irman aikana vankilasta sata korkean riskin vankia.

Niin ikään Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suunnittelee vierailua Yhdysvaltain Neitsytsaarille. Tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Lisää aiheesta:

Karibian pikkusaaret ovat superjulkkisten lomakeitaita – Hirmumyrsky Irman tuhoista kärsii eniten köyhä paikallisväestö

Lähteet: AP, Reuters, AFP