Suomi ei ole muuttamassa matkustustiedotetta Turkkiin – yhden perheen kaksoiskansalaisia estetty poistumasta maasta

Saksan mukaan kuka tahansa saksalainen voi joutua Turkissa pidätetyksi jopa turistialueilla.

Turkki
Auringonottajia hiekkarannalla.
Henryk T. Kaiser / AOP

Suomi ei ainakaan vielä ole seuraamassa Saksaa ja muuttamassa matkustustiedotetta Turkkiin.

Saksa on päivittänyt matkustustiedotettaan Turkkiin, sen mukaan kuka tahansa saksalainen voi joutua siellä pidätetyksi jopa turistialueilla. Saksan ja Turkin suhteet ovat jo pitempään olleet erittäin heikot.

Suomen ulkoministeriön tiedossa on yksi tapaus, jossa yhden perheen Suomen ja Turkin kaksoiskansalaisia on estetty poistumasta Turkista. Ulkoministeriö on avustanut perhettä konsulipalveluilla, mutta ei kerro tapauksesta enempää.

Ulkoministeriöllä ei ole tiedossa, että Suomen ja Turkin kaksoiskansalaisia olisi pidätetty Turkissa toisin kuin saksalaisia. Useita saksalaisia on pidätetty Turkissa.

– UM seuraa koko ajan Turkin poliittista tilannetta ja sen vaikutusta matkoihin myös kaksoiskansalaisten osalta. Turkin lainsäädännön näkökulmasta Turkin ja Suomen kaksoiskansalaiset ovat ensisijaisesti Turkin kansalaisia, joihin sovelletaan Turkin lainsäädäntöä, kertoo Outi Koskinen ulkoministeriön viestintäpäivistyksestä.

Aikooko Suomen ulkoministeriö muuttaa matkustustiedotettaan Turkkiin (siirryt toiseen palveluun)? Tällä hetkellä matkustiedotteessa kehotetaan noudattamaan Turkissa erityistä varovaisuutta.

Turvallisuustilanne on edelleen epävakaa ja mielenosoitukset tai levottomuudet ovat mahdollisia. Niitä ja väkijoukkoja tulee välttää, matkustiedotteessa kirjoitetaan.

– Turvallisuustilannetta seurataan, mutta matkustustiedotteet ovat suosituksia, jotka antavat tietoa matkustajan oman päätöksen tueksi. Viime kädessä matkustaja vastaa matkustuspäätöksestään itse. Tiedotteita päivitetään tarvittaessa tai kahden kuukauden välein. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että sitä oltaisiin muuttamassa, Outi Koskinen kertoo.

Turkissa on edelleen voimassa poikkeustila viime vuoden heinäkuun vallankaappausyrityksen jäljiltä. Se antaa viranomaisille enemmän valtuuksia, minkä vuoksi ulkoministeriö kehottaa pitämään Turkissa liikkuessa koko ajan henkilötodistusta mukana.