Nordean tulo parantaa kaikkien Suomen pankkien talletussuojaa – suojarahaston koko kolminkertaistettava

Nordea kolminkertaistaa Suomen talletussuojajärjestelmän piirissä olevat talletukset 145 miljardiin euroon.

pankkitoiminta
Anneli Tuominen.
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.Yle

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea siirtyy pääkonttorinsa Suomeen muuton myötä Suomen ja Euroopan keskuspankin (EKP) viranomaisten valvontaan.

Finanssivalvonta käy läpi Nordean toimilupahakemuksen edellytykset ennen kuin EKP lopullisesti myöntää luvan. Rahoitusvakausvirasto taas valvoo, että pankilla on suunnitelmat pahan päivän varalle.

– Nordea on globaalin rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävä pankki. Sen kaatuminen aiheuttaisi finanssikriisin. Suomen ja euroalueen viranomaisille on siirtymässä merkittävä vastuu siitä, että Nordeaa valvontaan ja kriisiratkaisutilanteisiin varaudutaan hyvin, totesi A-studion lähetyksessä Rahoitusvakausviraston ylijohtaja Tuija Taos.

– Yhteisen valvonnan kautta pystytään paremmin arvioimaan pankin riskejä ja ennakoimaan, että on tarpeeksi pääomia ja likviditeettiä. EKP on tiukka valvoja. EKP:ssä ei ole kansallista kotiinpäin vetämistä, sanoo Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.

EKP asettaa pankkien vakavaraisuusvaatimukset. Pankin on pidettävä hallussaan riittävästi pääomaa odottamattomien tappioiden ja kriisien varalta.

Talletukset pomppaavat lähes 100 miljardilla

Pääkonttorin siirto Tukholmasta Helsinkiin tuo kaikki Nordean talletukset Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa Suomen talletussuojajärjestelmän piiriin.

– Se tarkoittaa, että Suomen talletussuojajärjestelmän vastuulla olevat talletukset lähes kolminkertaistuvat 55 miljardista noin 145 miljardiin. Siksi Suomen talletussuojarahastosta on kartutettava kolme kertaa nykyistä suurempi, noin 1,1 miljardin euron suuruinen rahasto vähintään, Taos kertoo.

Suomi kuuluu ainoana Pohjoismaana Euroopan pankkiunioniin. Pankkiunionista puuttuu talletussuoja, mutta se hoidetaan Suomessa pankkien kesken yhteisvastuullisesti. Niinpä kaikki pankit joutuvat osallistumaan rahaston kartuttamiseen.

– Lisämaksurasite ei ole uskoakseni mieluinen asia muille pankeille, mutta Nordea itse kattaa lisärasitteesta valtaosan, Taos korostaa.

– Lopputuloksena on, että Suomessa on lopulta isompi talletussuojarahasto, jonka kantokyky hoitaa eri pankkien ongelmatilanteita on entistä vahvempi, hän lisää.

Nordean kokoisen pankin siirtyminen Suomen viranomaisten valvontaan tulee vaatimaan lisävoimavaroja niin Finanssivalvontaan kuin Rahoitusvakausvirastoonkin.

– Lisärekrytointi ei tule olemaan helppoa, koska työ on vaikeaa ja osaamista voi olla vaikea löytää, Taos sanoo. Kansainvälistä viranomaisyhteistyötä tehdään jo nyt.