Tällainen on peruskorjattu Turun kaupunginteatteri – tuttu ilme kätkee taakseen uusinta tekniikkaa

Turun kaupunginteatterin peruskorjaus kesti kaksi vuotta ja maksoi 45 miljoonaa euroa.

teatteri
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Tältä näyttää peruskorjattu Turun kaupunginteatteri
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Tältä näyttää peruskorjattu Turun kaupunginteatteri

TurkuPeruskorjattu Turun kaupunginteatteri avaa ovensa yleisölle perjantaina, kun syyskauden ensimmäinen ensi-ilta Viimeinen laiva pääsee näyttämölle.

Kaksi vuotta kestäneen peruskorjauksen lopputulos ei ensisilmäykseltä näytä tuoneen tiloihin kovin suurta muutosta.

– Yleisötiloissa mikään ei ole ulkoisesti paljonkaan muuttunut. Hanke on ollut museon valvonnassa, joten kaikki on rakennettu vanhaa kunnioittaen. Todellisuudessa kaikki pinnat on kuitenkin käyty läpi, orgaaninen aine purettu ja rakennettu uudestaan, kertoo tekninen päällikkö Juhani Koski Turun kaupunginteatterista.

Pinnan alla on tapahtunut sitäkin enemmän. Rakenteiden alle on piilotettu suuret määrät talotekniikkaa, kuten ilmastointia ja sähkötekniikkaa.

Lisää työtiloja, uusi näyttämö

Suurin muutos on tapahtunut työtiloissa. Juhani Koski kertoo, että kun hän tuli töihin Turun kaupunginteatteriin vuonna 1972, olivat oheistilat jo silloin liian pienet. Nyt tilaa saatiin viimein lisää esimerkiksi puvustukselle, tarpeistolle ja lavasteille.

– Nykyajan lavasterakennus on kolmiulotteista, ja lavasteet ovat rakenteita. Se vaatii tilaa, koneistoa ja muita apuvälineitä, Koski kertoo.

Peruskorjauksessa talon sisäinen logistiikka on parantunut, kun käyttöön on saatu muun muassa tavarahissejä ja lastauskäytäviä.

Yleisölle suurin muutos lienee teatterin uudisosaan rakennettu uusi Pieni näyttämö, jossa on 250 paikkaa. Se korvaa aikaisemmin käytössä olleen Pikkolo-näyttämön. Kaikkiaan näyttämöjä on edelleen kolme: Pienen näyttämön lisäksi Päänäyttämö ja Sopukka.

Turun kaupunginteatterin tekninen päällikkö Juhani Koski.
Turun kaupunginteatterin tekninen päällikkö Juhani Koski on tyytyväinen siihen, että työtiloille on saatu lisää tilaa. Sannimari Lehtilä / Yle

Remontin hintalappu kasvoi kerta kerran jälkeen

Vuonna 1962 valmistuneen Turun kaupunginteatterin peruskorjausta alettiin suunnitella jo 2000-luvun alussa. Toukokuussa 2013 kaupunginvaltuusto päätti, että teatterin remontti ja laajennus voivat alkaa. Kustannusarvioksi asetettiin runsaat 25 miljoonaa euroa.

Teatterin peruskorjauksen oli määrä alkaa ensimmäistä kertaa jo syksyllä 2014, mutta remonttisuunnitelmien valmistuminen venyi eikä urakkatarjouksia saatu ajoissa. Joulukuussa kaupunki keskeytti urakkakilpailun, koska alkuperäinen kustannusarvio oli nousemassa yli 33 miljoonaan euroon.

Tammikuussa 2015 remontin uudeksi kattohinnaksi päätettiin 32 miljoonaa euroa. Kesäkuussa hintakatto nousi yli 36 miljoonaan, sillä kaikki tarjoukset ylittivät alkuperäisen kustannusarvion.

Talo on rakennettu nyt seuraavaksi 50 vuodeksi.

Juhani Koski

Kaupunginteatterin peruskorjaus päästiin aloittamaan vuotta myöhässä, elokuussa 2015. Teatteri oli tässä vaiheessa ehtinyt toimia väistötiloissa jo vuoden ajan.

Kesäkuussa 2016 kokonaisbudjetti oli noussut yli 38 miljoonaan euroon, ja pian jo yli 39 miljoonaan. Joulukuussa 2016 teatterin saneerausosasta löytyi asbestia, ja lisätyöt kasvattivat hintalappua yli 41 miljoonaan euroon.

Lopullinen hintalappu teatterin peruskorjaukselle oli 45 miljoonaa euroa.

Teatterin tekninen päällikkö Juhani Koski sanoo, että teatterille ei ole oikeaa hintaa.

– Täytyy katsoa, mitä rahalla on saatu. Uskon, että tällä rahalla on tässä tapauksessa katetta. Talo on rakennettu nyt seuraavaksi 50 vuodeksi. Pieniä korjauksia tehdään vuosien mittaan, mutta suuremmalle remontille ei ole tarvetta kymmeniin vuosiin, Koski sanoo.