1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kierrätys

Äidit perustivat ilmaisen kirpputorin: "Jos ihmisellä ei ole varaa ostaa leipäpussia, ei hän ehkä pysty ostamaan viiden euron lenkkareitakaan"

Ilmaiseen tavaranvaihtoon perustuva, vapaaehtoisten ylläpitämä kierrätyspaja on harvinaista Suomessa

kierrätys
Marianne Bruce
Marianne Bruce on yksi noin kymmenestä aktiivisesta vapaaehtoisesta Kotkan Kierrätyspajassa.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan Kierrätyspajan aamupäivässä tavaroita penkoo rauhalliseen tahtiin toistakymmentä ihmistä. Hyllyissä ja telineissä on vaatteita ja astioita, dvd-elokuvia ja cd-levyä sekä lehtiä ja kirjoja. Lattialla on vielä jokunen pussi tuotuja tavaroita odottamassa lajittelua.

Suosituimpia tavaroita tarjonnassa ja kysynnässä ovat lasten vaatteet ja lelut, kaiken ikäisten ulkoiluvaatteet sekä astiat.

Kierrätyspaja sai alkunsa puolisen vuotta sitten. Kotkalainen neljän lapsen äiti Marianne Bruce huomasi, että ympärillä oli muitakin kierrätyshenkisiä äitejä. Moni tuskaili, että pieniksi jääneiden lastenvaatteiden myyminen on vaivalloista kirpputoreilla.

– Samaan aikaan Kotkan kaupunki haki käyttöä tyhjälle tilalle ja ajattelin, että tuossahan voisi toimia kierrätyspiste.

Alussa ihmiset kyselivät, että eivätkö nämä tosiaankaan maksa mitään.

Marianne Bruce

Nyt kierrätyspajasta lähtee mukaan muutakin kuin lastenvaatteita.

– Tuhannen palan palapeli avaamattomassa paketissa ja tytönpojalle vyölaukku, esittelee löytöjään haminalainen Marja Valminen-Peltonen.

Tytär Minna Valminen Karhulasta otti myös kotiin vietävää.

– Pulloteline ja lasten leffoja.

Naiset myös toivat mukanaan kiertoon lähtevää tavaraa.

– Iso kasa toppavaatteita, tällä kertaa aikuisten kokoja, sanoo Marja.

Kotkan Kierrätyspajasta syntyy vaikutelma kirpputorista. Erona on se, että Kierrätyspajalla tavara ei maksa mitään.

Raha ei liiku

Puolisen vuotta toiminut kierrätyspaja toimii kokonaan vapaaehtoisten yksityishenkilöiden voimin. Taustalla ei ole mitään yhdistystä, järjestöä tai toimikuntaa.

– Kotkan kaupunki mahdollistaa toiminnan. Tästä ei makseta vuokraa, mutta kaupunki saa tyhjilleen jääneille tiloille käyttöä ainakin siihen asti kunnes rakennusten kohtalosta lopullisesti päätetään, kertoo pajan käynnistäjä ja yksi vapaaehtoisista Marianne Bruce. Hän on pelkästään tyytyväinen pajan ensimmäiseen puoleen vuoteen.

– Alussa ihmiset kyselivät, että eivätkö nämä tosiaankaan maksa mitään. Jotkut sanoivatkin, että tuntuu oudolta vain ottaa tavaraa.

”Tuo tullessasi, vie mennessäsi” –toiminta-ajatukseen on tähän asti voinut törmätä Suomessa lähinnä yksittäisissä tavaranvaihtotapahtumissa, joita esimerkiksi yhdistykset ovat järjestäneet. Vastaavalla periaatteella toimivia eri tahojen järjestämiä kierrätyspisteitä on muuallakin Suomessa.

Myös kierrätyskeskusten joukossa Kotkan Kierrätyspaja on harvinaisuus. Yleensä kierrätyskeskukset ovat kuntien, yhdistysten tai säätiöiden ylläpitämää toimintaa. Usein ne ovat kierrätysmyymälöitä, joissa tavara vaihtaa omistajaa rahaa vastaan. Esimerkiksi Kierrätyskeskus.com (siirryt toiseen palveluun) –sivusto ei tunne Kotkan lisäksi yhtään vapaaehtoisvoimin toimivaa kierrätyskeskusta.

Kotkan Kierrätyspajassa ainoastaan kahvilanurkkauksessa saattaa liikkua rahaa. Kahvista, leivonnaisesta tai pillimehusta voi maksaa euron tai pari – tosin tämäkin maksu on vapaaehtoinen. Rahoilla ostetaan muun muassa pesuaineita, jotta paikat saadaan pidettyä puhtaana.

Pehmoleluja
Lasten tavarat ovat suosituimpia Kierrätyspajan tuotteita.Pyry Sarkiola / Yle

Sittemmin pajasta on muodostunut myös kohtauspaikka. Osa asiakkaista saattaa viettää lastensa kanssa paikalla koko parituntisen aukiloajan.

Aatteena kierrätys

Kierrätyspaja ei usko kilpailevansa yhdistysten ja järjestöjen pitämien kirpputorien kanssa. Marianne Bruce on myös kirpputorien kannattaja, mutta muistuttaa, että kaikilla ei välttämättä ole varaa asioida niissäkään.

– Hyvä, että on erilaisia kirppareita, mutta jos vähävaraisella ihmisellä ei ole varaa ostaa leipäpussia, niin ei hän välttämättä pysty ostamaan viiden euron lenkkareitakaan.

Käytettyjä tavaroita myyvät kirpputorit eivät pidä kierrätyspajaa kilpailijana.

Esimerkiksi lähetys- ja kehitysyhteistyötä tekevän Fidan ja Pelastuarmeijan kirpputoreilta Kotkasta kerrotaan, että kierrätyspaja on vielä varsin tuntematon eikä ole näkynyt myynnissä.

Goodwill –kierrätysmyymälöitä (siirryt toiseen palveluun)Kymenlaaksossa, Porvoossa ja Vaasassa pitävän Sotek-säätiöstä kerrotaan, että vapaaehtoinen kierrätys toimii eri markkinoilla. Sotek-säätiö on yhteiskunnallinen yritys, jolle kierrätysmyymälät ovat yksi osa toimintaa. Säätiö työllistää esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, kehitysvammaisia ja ammatillista koulutusta vailla olevia nuoria.

– Ymmärrän hyvin äitien tilanteen, miksi he ovat tällaisen toiminnan käynnistäneet. Söpöä kansalaistoimintaa, suhtaudun siihen ilolla, sanoo Sotek-säätiön toimitusjohtaja Marjo Jokipii.

Kotkan Kierrätyspajan ovat jo löytäneet lapsiperheet ja eläkeläiset, syksyn aikana paja aikoo muistuttaa kierrätysajatuksesta oppilaitoksia.

– Jos saisi vietyä nuorillekin sitä ajatusta, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Voisi vaikka tulla katsomaan täältä uusia farkkuja, jotka voisi tuunata mieleisekseen.

Bruce kaipaa myös lisää vapaaehtoisia toimintaan mukaan. Uusien vapaaehtoisten voimin kierrätyspaja saattaisi olla avoinna useamminkin kuin nyt, kahtena arkipäivänä viikossa pari tuntia kerrallaan ja yhtenä lauantaina kuukaudessa.

– Vähän tyhmältähän se tuntuu pitää ovia kiinni, mutta nyt vapaaehtoisia on rajallinen määrä ja heistä moni on perheellinen ja työssä käyvä tai opiskelija.

Lue seuraavaksi