1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Kun työ loppui Postista – Yle on seurannut jo useamman vuoden entisten postilaisten uutta elämää

Elämää Postin jälkeen. Kahdeksan tarinaa entisistä postilaisista, joiden pitkäaikainen työ loppui.

Yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat olleet viime vuosina arkipäivää. Mitä tapahtuu, kun olet viisikymppinen ja sinut irtisanotaan? Mitä tapahtuu, kun joudut pitkän työuran jälkeen työttömäksi? Miten rakennat uuden elämän? Miten työttömänä selviää? Päätyykö köyhästä työttömästä eläkeläisköyhäksi? Vai tarkoittaako kaikki uuden rikkaan elämän alkua?

Toimittaja Tiina Merikanto päivittää kahdeksan viisi- ja kuusikymppisen entisen Postin työntekijän kuulumiset. Irtisanomisesta on jo useampi vuosi. Miten he ovat selvinneet? Aiemmat kuulumiset löydät täältä.

63-vuotias Irmeli Haapakorpi-Valve on tehnyt parin viime vuoden aikana kolmea työtä, vaikka hän olisi voinut olla ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella eläkkeelle jäämiseen asti. Eero Leino kirjoitti 200 työhakemusta, eikä turhaan. Tuomo Käyrä hankki itselleen kokonaan uuden ammatin. Jakeluyrittäjä Kata Ahosen yritystoiminta on vaikeuksissa, ja Virva Takanen-Järvelin on edelleen sairauslomalla. Miten tämä kaikki tapahtui? Seuraavien viikkojen aikana voit lukea, mitä heille kaikille kuuluu.

Yle yhteistyössä tutkijoiden kanssa

Yle tekee yhteistyötä Tampereen yliopiston Kohti kaksitahti-Suomea (siirryt toiseen palveluun)-hankkeen kanssa. Tutkijat selvittävät työurien loppupuolella olevien henkilöiden tilanteita. Heidän tarkoituksenaan on tuottaa uraauurtavaa tietoa ikääntyvien työntekijöiden työttömyydestä, eläkkeelle siirtymisestä ja mahdollisuuksista pysyä työelämässä. Tutkimushanke noudattaa tutkimusetiikan ja hyvän tutkimuskäytännön periaatteita. Tutkimusta rahoittavat Koneen säätiö sekä Työsuojelurahasto, ja se tehdään muun muassa haastattelemalla entisiä postilaisia.

Yleisradio on ollut tekemässä yhteistyötä tutkimussuunnitelman laadinnasta lähtien. Tarkoitus on, että opimme toisiltamme ja voisimme yhdessä tuottaa jotain uutta, joka hyödyttää ihmisiä. Tietysti niin, että journalistiset ratkaisut tehdään vain Ylessä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Irmeli Haapakorpi-Valve:  “Vuosi meni toipuessa, sitten tein jo kolmea työtä”

Mitä postilaisille on aiemmin tapahtunut, voit lukea täältä:

Elämää Postin jälkeen – Ylen juttusarjan ensimmäinen osa entisten postilaisten uudesta elämästä