Englanninopettajat Breitbart-sivuston käytöstä ylioppilaskokeessa: "Kyseessä neutraalit, ei poliittiset aiheet"

Suomen englanninopettajien yhdistyksen puheenjohtajan mukaan asiasta on "ehkä noussut liian suuri kohu".

ylioppilaskirjoitukset
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen englanninopettajat ry ei näe ongelmaa siinä, että ylioppilaskirjoitusten englannin kuullunymmärtämisen kokeen lähteiden joukossa oli yhdysvaltalainen Breitbart.com, joka tunnetaan muun muassa rasistisena ja kansallismielisenä julkaisuna.

Englanninopettajien hallituksen puheenjohtaja Eija Venäläinen painottaa, että Breitbart-sivusto on nykyään hyvin kiistanalainen. Koekuuntelussa olleet otteet olivat vuodelta 2015. Ylioppilaskoe laaditaan vuosi ennen kuin kokelaat saavat sen tehtäväkseen.

– Kuuntelussa olleet pätkät olivat neutraaleista aiheista, eivät poliittisesti latautuneista aiheista, hän sanoo.

Venäläinen näkee, että tilanne olisi eri, jos otteet olisivat käsitelleet poliittisia aiheita.

– On hyvä, että kokeessa on monenlaisia lähteitä, Venäläinen sanoo.

Hän muotoilee, että asiasta on ehkä noussut liian suuri kohu. Suomen englanninopettajat eivät ole olleet yhteydessä ainejaokseen, jossa koe on laadittu tai opetushallitukseen.

– Emme ole keskustelleet, onko tarve ottaa yhteyttä asian takia, Venäläinen sanoo.

Hän kuvailee, että Breitbart-sivusto on noussut suomalaistenkin tietoisuuteen sen jälkeen, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi marraskuussa 2016. Breitbartia johtava Steve Bannon toimi Trumpin päästrategina. Bannonin erottamisen jälkeen sivusto on myös arvostellut presidenttiä. Faktantarkistukseen keskittyvät sivustot ovat useaan (siirryt toiseen palveluun) otteeseen (siirryt toiseen palveluun) kumonneet Breitbartin väitteitä.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman tutkintosihteerin mukaan ylioppilastutkintolautakunnassa ei ole tunnettu sivuston mainetta hyvin. Pääsihteerin sijainen, erityisasiantuntija Robin Lundell puolestaan kertoo lehdelle, että "asian voi käsittää monella tavalla". Breitbartiin viitattiin myös keväällä 2011 englannin lyhyen oppimäärän kuullunymmärtämiskokeessa.

*Lue myös: *

Trump-tempoilusta tuttu propagandasivusto päätyi yo-kokeen lähteeksi

Syksyn yo-koe saattaa kärsiä hallintohässäkässä – kokeista vastaava pääsihteeri eroaa työtaakan alla