Rasististia julkaisuja, jäsenenä uusnatsijärjestössä – Näistä suomalais-brittiläistä miestä syytetään Britanniassa

National Action -järjestö on Britannian sisäministeriön mukaan organisoitunut järjestö, johon kuulumisesta voi saada kymmenen vuotta vankeutta.

äärioikeisto
Brittisotilas ja kaksi poliisia.
Brittisotilas ja kaksi poliisia. Kuvituskuva.Andy Rain / EPA

Suomalaistaustaiselle brittiarmeijan sotilaalle on luettu Britanniassa syytteet kiellettyyn uusnatsijärjestöön kuulumisesta.

Mies on Ylen saamien tietojen mukaan 32-vuotias Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen. Hän on kahden muun henkilön kanssa syytteessä terrorismia koskevien lakien rikkomisesta. Lontoolainen rikostuomioistuin luki miehille syytteet tiistaina.

Syytteiden mukaan syytteessä olevat miehet kuuluvat viime vuonna kiellettyyn äärioikeistolaiseen National Action -järjestöön. Järjestöön kuuluminen on rikos Britannian terrorismilakien nojalla, ja siitä voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Britannian sisäministeriö kuvaa järjestöä rasistiseksi, antisemitistiseksi ja homofobiseksi. Brittimedian tietojen mukaan National Actionin toiminta on kohtalaisen organisoitunutta.

– Siitä puhutaan yleisesti uusnatsijärjestönä, ja se on järjestänyt muun muassa väkivaltaiseen konfliktiin valmistavia harjoitussessioita, tapausta seurannut Ylen toimittaja Pasi Myöhänen kertoo.

Julkaissut rasistista tekstiä netissä

Suomalais-brittiläinen mies palvelee walesilaisessä Sennybridgen tukikohdassa ja on sotilasarvoltaan korpraali.

– Hänellä on ollut hallussaan materiaalia, jonka katsotaan olevan käyttökelpoista henkilölle, joka aikoo tehdä terroristisen teon, Myöhänen toteaa.

Mies on syytteiden mukaan julkaissut rasistista tekstiä internetissä ja hänellä on ollut hallussaan laiton pippurisumute.

Syytteiden vakavuuden takia tapaus on siirretty ylemmälle oikeusasteelle, valtion tuomioistuimelle (crown court), jossa asiaa käsitellään 21. syyskuuta. Suomalais-brittiläistä miestä pidetään vangittuna uuteen oikeuskäsittelyyn asti.

Lisää aiheesta:

Kaksi brittiarmeijan sotilasta syytteessä uusnatsijärjestöön kuulumisesta – Toinen Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen