Onko Angela Merkel tylsä jakkupukuleidi vai pukeutumisen edelläkävijä?

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tavaramerkiksi ovat muodostuneet eriväriset jakkupuvut.

Angela Merkel
Kuvakollaasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin erivärisistä jakkupuvuista
Yle Uutisgrafiikka

Miten pukeutuu maailman vaikutusvaltaisin nainen? Saksaa kohta 12 vuotta hallinnut liittokansleri Angela Merkel tuskin uhraa asialle montaa ajatusta. Vuosien mittaan Merkel on kuitenkin löytänyt tyylin, jossa hän viihtyy ja joka sopii hänelle.

Siinä missä Britanniaa pitkään hallinnut rautarouva Margaret Thatcher suosi naisellisia huivipuseroja, helmiä ja jakkupukuja hameineen, on Merkel valinnut asukseen käytännöllisen housupuvun. Se on Merkelin pukeutumisen perusta, joka palvelee häntä julkisissa esiintymisissä valtiovierailuista huippukokouksiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui lehdistölle G20-kokouksen päätteeksi Hampurissa 8. heinäkuuta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui lehdistölle G20-kokouksen päätteeksi Hampurissa 8. heinäkuuta. Daniel Kopatsch / EPA

Merkelin luottosuunnittelija on hampurilainen Bettina Schönbach (siirryt toiseen palveluun), joka on tunnettu hyvinleikatuista ja tyylikkäistä jakuistaan. Harvoin haastatteluja antava Schönbach kertoi hampurilaiselle sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hänen tavoitteensa on tehdä yksinkertaisia, muttei liian yksinkertaisia vaatteita.

Schönbach haluaa ohjata asiakkaitaan löytämään oman tyylinsä. Vaatteiden pitäisi korostaa kantajansa persoonallisuutta eikä peittää sitä. Valtaosa Schönbachin suunnittelemista vaatteista valmistetaan Saksassa.

Schönbach on auttanut lliittokansleria vaatevalinnoissa vuoden 2005 liittopäivävaaleista lähtien.

Saksan liittokansleri Angela Merkel etulinjassa vaaleansinisessä jakkupuvussaan G7-kokouksessa Saksan Elmaussa kesäkuussa 2015.
Saksan liittokansleri Angela Merkel etulinjassa vaaleansinisessä jakkupuvussaan G7-kokouksessa Saksan Elmaussa kesäkuussa 2015. AOP

Schönbachin avulla Merkel on löytänyt tyylinsä ja viestii vaatteillaan varmasti. Esimerkiksi Euroopan unionin huippukokouksissa liittokansleri on useimmiten pukeutunut värikkääseen jakkuun, jonka avulla hän erottuu selvästi miesjohtajien rivistöstä.

– Uskon, että liittokansleri Merkel tekee vaatevalintansa hyvin tietoisesti eikä jätä mitään sattuman varaan. Aiemmin hänen vaatteensa olivat hyvin konservatiivisia, mutta nykyään hänen tyylinsä on varma, korostaa väri-asiantuntija Silvia Regnitter saksalaisen muotiverkkojulkaisun (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvattuna Berliinissä 27. elokuuta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvattuna Berliinissä 27. elokuuta. Clemens Bilan / EPA

Vuosien mittaan Merkel on kantanut Schönbachin jakkuja lähes kaikissa värikartan sävyissä. Yleensä Merkelin bleiserissä on kolme nappia, ja sen alla hänellä on käytännöllinen paita.

Ehkä hieman yllättäen liittokanslerin lempiväri vaikuttaa olevan vihreä, sillä hän on käyttänyt julkisesti eniten juuri vihreitä jakkuja. Punaisia huomiovärejä on hänen vaatekaapissaan huomattavasti vähemmän, saksalainen Stylight-verkkojulkaisu (siirryt toiseen palveluun) on laskenut.

Angela Merkel tervehtii ihmisiä Bayreuthin musiikkijuhlien avajaisissa heinäkuussa 2012.
Liittokansleri Angela Merkel tervehtii ihmisiä Bayreuthin musiikkijuhlien avajaisten yhteydessä heinäkuussa 2012.Marc Mueller / AOP

Luottobleiseristään Merkel luopuu osallistuessaan vuosittaisiin Bayreuthin musiikkijuhliin. Wagnerin oopperoiden mahtipontisuus antaa hänelle mahdollisuuden hieman näyttävämpään pukeutumiseen.

Naispoliitikolle ei kuitenkaan sallita liian näyttävää pukeutumista. Tämän läksyn Merkel oppi vuonna 2008 osallistuessaan Norjan uuden kansallisoopperan avajaisiin Oslossa.

Müncheniläisen vaatesuunnittelijan Anna von Griesheimin suunnitteleman iltapuvun antava kaula-aukko herätti huomiota Saksan lisäksi myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi brittiläinen Daily Mail-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) ivaili Merkelin avoimen dekolteen olevan joukkotuhoaseisiin verrattavissa oleva häiriötekijä (Weapons of Mass Distraction).

Angela Merkel ja Jens Stoltenberg Oslon ooperan avajaisissa.
Liittokansleri Angela Merkel ja Norjan pääministeri Jens Stoltenberg Oslon uuden oopperan avajaisissa elokuussa 2008.Sigurdson Björn / AOP

Merkel itse kommentoi kohua kärsivällisesti.

– Tässä on yksinkertaisesti kyse siitä, että Saksan liittokansleri on nainen. Jos kyseessä olisi mies, tällaista keskustelua ei käytäisi, Merkel korosti saksalaisen televisiokanavan haastattelussa.

Naispoliitikkona Merkelin uskotaan kuitenkin viestivän jotain pukeutumisellaan – halusi hän sitä tai ei. Ja joskus tuo viesti on voimakkaampi kuin mikään poliittinen puhe.

Esimerkiksi vuoden 2013 liittopäivävaaleja edeltäneessä televisioväittelyssä Merkelillä oli kaulaketju, jossa oli Saksan lipun värit. Kaulaketjun tulkittiin viestivän hänen isänmaallisuudestaan. Tylsäksi luonnehditusta vaaliväittelystä ei jäänyt ihmisten mieliin mitään muuta kuin liittokanslerin kaulaketju.

Angela Merkel saapumassa televisiostudioon kaulassaan kohua herättänyt kaulakoru.
Angela Merkel saapumassa televisiostudioon kaulassaan kohua herättänyt kaulakoru.AOP

Merkelin asiallinen tyyli ei ole aina tyydyttänyt muotimaailmaa. Sen vaikuttajien mielestä turvalliset jakkupuvut ovat isoäitimäisiä ja liian turvallisia.

Saksalaissyntyinen muotisuunnittelija Karl Lagerfeld arvosteli (siirryt toiseen palveluun) Merkelin housuasua Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vuoden 2013 valtiovierailun aikana. Lagerfeldtin mielestä Merkelin puvun housut olivat mittasuhteiltaan väärät ja sen lahkeet olivat liian pitkät.

Yhdysvaltain tuolloinen presidenttipari Michelle ja Barack Obama kuvattuna Saksan valtiovierailunsa aikana yhdessä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja puolisonsa Joachim Sauerin kanssa Charlottenburgin palatsin lähistöllä Berliinissä 19. kesäkuuta 2013.
Yhdysvaltain tuolloinen presidenttipari Michelle ja Barack Obama kuvattuna Saksan valtiovierailunsa aikana yhdessä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja puolisonsa Joachim Sauerin kanssa Charlottenburgin palatsin lähistöllä Berliinissä 19. kesäkuuta 2013.Rainer Jensen / EPA

63-vuotias Merkel ei enää arvostelusta piittaa. Hän on löytänyt oman tyylinsä, joka viestii itsevarmuutta. Klassinen ja järkevä pukeutuminen kertoo, että Saksan johtajalla on tärkeämpääkin pohdittavaa kuin vaatetus.

– Angela Merkelillä on voimakas tyyli. Hän käyttää klassisia vaatteita, joissa on kuitenkin aavistus naisellisuutta, luonnehtii muotipsykologi Kate Nightingale Stylight-verkkojulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Vaatetuksen lisäksi Merkel on päivittänyt myös hiustyyliään. Saksalainen huippukampaaja on päivittänyt hänen lättänän hiusmallinsa uudella leikkauksella, joka myös föönataan aiempaa pyöheämmäksi.

Angela Merkel, vasemmalla vuonna 1995 ja oikealla vuonaa 2017.
Vasemmalla Angela Merkelin kampaus vuodelta 1995 ja oikealla vuodelta 2017.AOP

Merkelin vaatteet ja asusteet ovat yleensä hillittyä luksusta. Ne eivät ole halpoja, mutta eivät myöskään ylettömän kalliita. Hän myös pyrkii suosimaan saksalaisia suunnittelijoita. Käsilaukkuinaan hän käyttää Longchampin laukkuja eri väreissä.

Angela Merkel miehensä, Joachim Sauerin kanssa Salzburgin musiikkijuhlilla vuonna 2014. Samaa värikästä jakkua Merkel on käyttänyt myös vuosina 1996, 2002 ja 2008.
AOP

Merkel myös käyttää samoja vaatteita moneen kertaan. Kierrätysvaatteista tunnetuin on 19 vuotta vanha silkkijakku, joka on nähty hänen yllään useana vuonna. Saksalaisiin vanhojen vaatteiden käyttö vetoaa.

"Hienoa! Merkel on uskollinen itselleen", otsikoi iltapäivälehti Bild (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2014 silkkijakusta kertovan juttunsa. Lehti totesi ylpeänä, että liittokansleri ei ole niitä naisia, jotka käyttäisivät kallista asuaan vain kerran.

Angela Merkel
Angela Merkel vaeltamassa Italiassa vuonna 2017. Samaa loma-asua Merkel on käyttänyt viitenä peräkkäisenä vuotena.Daniele Rodorigo / AOP

Liittokansleri tosin käyttää juhlavaatteiden lisäksi myös lomavaatteitaan useampaan kertaan. Brittilehdet (siirryt toiseen palveluun) nostivat ihmetellen otsikoihinsa Merkelin vaellusvaatteet, joita hän on käyttänyt jo vuodesta 2013 lähtien.

Merkelin asiallinen vaatekaappi on kuin peilikuva hänen puolueensa CDU:n maltillisesta konservatiivisuudesta. Samalla se on myös ajassa kiinni, sillä hyvälaatuisten ja kotimaisten vaatteiden käyttäminen monen vuoden ajan on myös ympäristöteko.

Mutta ennen kaikkea Merkelin vaatetus viestii hänestä itsestään. Euroopan vaikutusvaltaisimman johtajan ei tarvitse enää todistaa mitään.

– Merkel on löytänyt oman univormunsa: näkyvän ja värikkään. Ihmisen pitää olla pukeutumisessa uskollinen itselleen, luonnehti muotisuunnittelija Anja Gockel Handelsblatt-talouslehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan vaikutusvaltaisimman maan johtaja viestii univormullaan vaikutusvaltaansa, mutta myös sitä, että hänellä on tärkeämpääkin tekemistä kuin miettiä vaatevalintojaan.