SK: Eduskunta ei aio luovuttaa tietoja vierailijoista

Vielä maanantaina eduskunnasta kerrottiin, että vierailijalistaan pääsee tutustumaan paikan päällä paperisessa muodossa.

politiikka
Eduskuntatalon remontti valmis.
Jouni Immonen / Yle

Eduskunta ei aio luovuttaa tietoja talon ulkopuolisista vierailijoista, kertoo Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun). Lehden haastattelema eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoo, että vaikka listat ovat julkisia, niitä ei voida antaa koska ne tuhotaan heti päivän päätteeksi.

Kesken päivän niitä ei voida antaa, koska se voisi Savolan mukaan vaarantaa taloon tulevaksi ilmoitettujen turvallisuuden.

Savola vetoaa lehden haastattelussa henkilötietolakiin, jonka mukaan rekisterissä ei saa säilyttää tietoja pidempään kuin mikä niiden käyttötarkoitus on.

– Olen juuri tekemässä tähän liittyen päätöstä kymmenille hakijoille, jotka ovat tietoja pyytäneet, että en luovuta näitä tietoja, koska ne hävitetään päivittäin. Kerron päätöksen yhteydessä, millä tavalla siihen voi hakea muutosta, Savola kertoo lehdelle.

Savolan tekemään päätökseen voi hakea oikaisua kansliatoimikunnalta, jonka päätöksestä voi valittaa eteenpäin hallinto-oikeuteen, ja sen päätöksestä lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Eduskunta siirtyi keväällä käytäntöön, jossa se hävittää tiedot talossa vierailleista ulkopuolisista henkilöistä päivittäin. Hävittäminen näyttää alkaneen sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi joulukuussa 2016, että eduskunnan vieraslistat tulee luovuttaa, jos niitä pyydetään. Eduskunnan hallinto ei halunnut niitä luovuttaa, koska se tulkitsi, että ne eivät kuulu julkisuuslain piiriin.

Vielä maanantaina eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoi Yle Uutisille, että vierailijalistaan pääsee tutustumaan paikan päällä paperisessa muodossa, jos tekee asiasta tietopyynnön saman päivän kuluessa.