Puolustusministeri Niinistö kaksoiskansalaisuusjutun rikosepäilystä: "Kyseessä on yksittäistapaus"

Yle uutisoi viime keväänä, että puolustusvoimien kaksoiskansalaisuusohjeistus tulee tiedustelulaitokselta. Puolustusministerin mielestä Ylen tiedot eivät ole saaneet vahvistusta.

kaksoiskansalaisuus
Puolustusministeri Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi NiinistöHeikki Saukkomaa / AFP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kommentoi Ylelle kaksoiskansalaisuuteen liittyvän palvelurikosepäilyn siirtymistä syyteharkintaan.

– Kyseessä on yksittäistapaus ja on hyvä, että se tutkitaan. Tämäkin tapaus korostaa sitä, että tätä kaksoiskansalaislainsäädäntöä on syytä kiirehtiä, jotta epäselvyyksiä ei enää ilmenisi, Niinistö sanoo.

Yle uutisoi alkuvuonna, että puolustusvoimissa kaksoiskansalaisia on alettu kohdella uudella tavalla, ja että esimerkiksi varusmiespalvelukseen tulevia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei enää päästetä sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on pääsy turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin.

Yle kertoi, että kaksoiskansalaisia koskeva epävirallinen ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Ohjeistus annetaan pääasiassa suullisesti eri yksiköiden esimiehille, mutta se voidaan antaa myös sähköpostilla.

Ministeri Niinistö kutsui Ylen tietoja tuolloin valeuutiseksi. Ministerin mukaan mitään ohjeistusta ei edelleenkään ole löytynyt.

– Ei ole ilmennyt, että tätä Ylen keväällä väittämää salaista ohjeistusta olisi ylipäätään olemassa, Niinistö sanoo.

"Ei ole kysymys kenenkään sorsimisesta"

Puolustusministeri sanoo olevansa jo kärsimätön kaksoiskansalaisia koskevan, uuden lainsäädännön valmistumisen kanssa.

Niinistö ilmoitti alkuvuodesta laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsyä sotilasvirkoihin rajoitettaisiin. Puolustusministeriön esitys on Niinistön mukaan valmis lausuntokierrokselle, mutta sisäministeriö selvittää asiaa vielä.

– Perimmiltäänhän tässä on kyse kansallisen turvallisuuden edistämisestä, eikä tässä ole kyse kenenkään sorsimisesta, Niinistö sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus