1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihmisoikeusjärjestö: Saudi-Arabian johtamat ilmaiskut tutkittava sotarikoksina

Human Rights Watchin mukaan kymmeniä lapsia on kuollut kesän aikana Jemenin huthi-kapinallisia vastaan tehdyissä iskussa.

Saudi-Arabia
Pommitus Sanaassa Jemenissä.
Pommitus Sanaassa Jemenissä.Yahya Arhab / AOP

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee kovin sanoin Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuja Jemenissä. Järjestön tiistaina julkaiseman raportin mukaan 39 siviiliä on kuollut viidessä ilmaiskussa kuluneen kesän aikana. Surmansa saaneista 26 on ollut lapsia.

– Saudi-Arabia on vannonut minimoivansa siviiliuhrit. Siitä huolimatta ilmaiskut pyyhkivät pois kokonaisia perheitä, kommentoi järjestön Lähi-idän päällikkö Sarah Leah Whitson.

Liittouman omissa tutkinnoissa virheitä ei järjestön mukaan joko myönnetä tai niiden katsotaan johtuneen huonosta tiedustelusta tai teknisistä virheistä. Mitään puolueettomia kansainvälisiä tutkimuksia siviiliuhreja vaatineista ilmaiskuista ei ole toistaiseksi tehty.

– Viimeisimpien ilmaiskujen ja lapsiuhrien tulisi herättää YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsemaan ja tutkimaan sotarikokset, jotta syylliset saadaan vastuuseen, Whitson vaatii.

YK:n vuosittaisen raportin mukaan 758 lasta sai surmansa ja 1 168 loukkaantui Jemenin väkivaltaisuuksissa toissa vuonna. Liittouman ilmaiskut aiheuttivat noin 60 prosenttia uhreista.

Länsimaista muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat tukeneet Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi