Jyväskylän terveydenhuollon valinnanvapauden kokeilu yllätti – vain harva vaihtoi pois parjatusta julkisesta

Kolmen terveyskeskuksen asiakkaat ovat voineet Jyväskylässä valita terveyspalvelujensa tuottajaksi joko yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin.

julkinen terveydenhuolto
Tippatelineessä roikkuu tavaraa.
Matti Myller / Yle

Jyväskylän terveydenhuollon valinnanvapauden kokeilu yllätti kaupungin. Julkista terveydenhuoltoa on keskusteluissa parjattu paljon, mutta harvat ovat halunneet käyttää mahdollisuutta vaihtaa kunnallinen terveydenhuolto yksityiseen tai kolmannen sektorin tarjoamaan.

Jyväskylän Huhtasuon, Kuokkalan ja Keskustan terveysasemien asiakkaat ovat viime helmi-maaliskuun taitteesta alkaen voineet valita ottavatko terveydenhuollon palvelunsa kunnallisesta terveydenhuollosta vai siirtyvätkö yksityiselle.

Terveysasemien asiakkaina on lähes 63 000 ihmistä, joista yksityiselle tai kolmannelle sektorille on vaihtanut 2 385, eli alle neljä prosenttia. Kaupunki odotti, että vaihtajia olisi noin kymmenen prosenttia.

Vaihtajien ennakoitua pienempi määrä johti jopa lyhyeen lääkäripulaan Jyväskylässä, kun kaupunki ei ollut uskaltanut tehdä lääkäreiden kanssa sopimuksia.

Yli kuusikymppiset aktiivismpia vaihtajia

Selvästi eniten terveyspalvelujen tarjoajaa vaihtaneita on yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa terveyspalveluita yleensä myös käytetään eniten.

– Tähän voi vaikuttaa sekin, että kun työterveyspalvelut ovat päättymässä tai päättyneet, omia palveluja mietitään tarkemmin, sanoo projektipäällikkö Riitta Pylvänen.

Jyväskylässä selvitetään nyt mahdollisuuksia kokeilun laajentamiseen.

– Kuntalaisilta on tullut palautetta, että miksi nämä pääsevät valitsemaan, miksi tätä oikeutta ei itsellä ole. Nyt keskustelemme Palokan, Vaajakosken ja Kyllön terveysasemien ottamisesta mukaan kokeiluun. Käykö niin, se riippuu päättäjistä, Pylvänen sanoo.

Myös yksityiselle vaihtaneiden terveydenhuollon maksaa kaupunki. Jokaisesta asiakkaasta maksetaan palvelutuottajalle kapitaatiokorvauksena tunnettu vuosikorvaus.

Korvaus vaihtelee asuinpaikan ja iän mukaan.

Soten vuosikorvaus
Jarkko Riikonen / Yle