1. yle.fi
  2. Uutiset

Apple julkisti uuden lippulaivamallin ja läjän muita laitteita

Ensimmäinen iPhone-matkapuhelin julkaistiin kymmenen vuotta sitten.

iPhone
Tim Cook .
Julkistustilaisuuden avasi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.Justin Sullivan / Lehtikuva / AFP

Teknologiayhtiö Apple on julkistanut matkapuhelimiensa lippulaivamallin. Yhtiö julkisti iPhone X -mallin tiistai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain Kaliforniassa Applen pääkonttorissa.

Kuten ennakkoon oli kerrottu uudessa puhelimessa ei ole Applen perinteistä "kotinappia". Tämän lisäksi se on veden- ja pölynkestävä.

Puhelimeen tulee myös kasvojentunnistus, jolla sen toiminnot saa avattua, Apple kertoi. Kyse ei ole sensaatiosta, sillä sellainen löytyy jo monista Android-puhelimista, kuten tässä jutussa aiemmin kerrottiin.

Tilattavaksi uusi puhelin tulee lokakuun loppupuolella, ja sen toimituksen aloitetaan marraskuun alussa. Halvin versio tulee maksamaan 999 dollaria, Apple kertoi.

Lippulaivamallin lisäksi Apple julkaisi kaksi uutta puhelinta nimillä iPhone 8 ja iPhone 8 Plus. Puhelimet ovat muun muassa pölyn- ja vedenkestäviä, ja niiden molemmat puolet ovat lasia.

Yhtiön mukaan niissä on parempi kamera kuin vanhoissa malleissa. Puhelimiin tulee myös langaton latausmahdollisuus, joka löytyy myös iPhone X -mallista.

Apple kertoi tiedotustilaisuudessa, että puhelimia aletaan toimittaa syyskuun aikana.

Puhelinten lisäksi yhtiö julkaisi muun muassa uuden version Apple-kellosta. Julkistustilaisuudessa kerrottiin, että uusi kello muun muassa mittaa myös lepopulssin ja hälyttää, jos pulssi nousee liian korkeaksi.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Apple julkaisi ensimmäisen iPhone-matkapuhelimen.

Lue seuraavaksi