”Voisin ampua heidän lapsensa tuntematta mitään” – Syytekirjelmä antaa hyytävän kuvan Britanniassa vangitusta suomalaisesta terroristiepäillystä

Syyttäjän mukaan Britannian ja Suomen kaksoiskansalainen valmistautui väkivaltaiseen "rotusotaan".

ääriliikkeet
Old Bailey Central Criminal court, rikostuomioistuin Lontoossa.
Tapausta käsitellään ensi viikolla Old Bailey -rikostuomioistuimessa Lontoossa.AOP

”Olen vannonut taistelevani juutalaisia vastaan kaikin mahdollisin tavoin”, ”Mustat ovat laumaeläimiä”, ”Mitä nopeammin heidän eliminoidaan, sen parempi”.

Näin kirjoitti nimimerkki NicoChristian äärioikeistolaiselle Christogenea.org-sivustolle syksyllä 2016. Samansävyisiä viestejä on paljon, poliisi on tähän mennessä yhdistänyt 450 viestiä NicoChristianiin.

Brittisyyttäjän mukaan nimimerkin takana on 32-vuotias suomalais-brittiläinen mies, jolle luettiin maanantaina syytteet maan terrorismilakien rikkomisesta. Viranomaiset ovat vahvistaneet, että syytetyllä on Suomen ja Britannian kaksoiskansalaisuus.

Ylen näkemän syytekirjelmän mukaan mies on ollut merkittävässä roolissa uusnatsiryhmässä, jonka keskeinen ajatus on ollut valmistautua väkivaltaiseen ”rotusotaan” Britanniassa.

Kaksoiskansalainen on yksi kolmesta syytetystä. Muut epäillyt ovat 22- ja 24-vuotiaita brittimiehiä. Syyttäjän mukaan miehet kuuluvat äärioikeistolaiseen National Action –järjestöön, joka kiellettiin Britanniassa viime vuonna.

Halusi toimintaa

Syyttäjän mukaan uusinatsiryhmä halusi houkutella lisää jäseniä etenkin nuorten ja opiskelijoiden keskuudesta. Pääsykriteerinä oli sitoutuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan.

Syytekirjelmästä käy ilmi, miten Britannian armeijassa palvelut kaksoiskansalainen halusi liittää ryhmän viestiketjuun kaksi armeijakaveriaan, joita hän kuvaili ”sitoutuneiksi natseiksi”.

Pelkkä viestittely ja ”rotusodan” jälkeisen ajan suunnittelu ei kuitenkaan suomalaiselle riittänyt. Hän halusi toimintaa.

”Tästä keskustelusta on tulossa täyttä ajanhukkaa. – Menkää ulos ja tehkää jotain hyödyllistä, kouluttakaa, rakentakaa yhteisöjä ja kootkaa varusteita”, mies kirjoitti keväällä 2017.

Tuskastunut syytetty tarjoutui isännöimään ryhmän kokouksia kotonaan. Myöhemmin viranomaiset löysivät miehen asunnolta nyrkkirautoja, pippurisumutetta, veitsiä, jousipyssyn ja joukkosurmaaja Anders Breivikin kirjoittaman manifestin.

Ollut mukana sodissa?

Suomessa syntynyt syytetty on ilmeisesti viettänyt paljon aikaa ulkomailla. Syytekirjelmään liitetyissä viesteissä mies kertoo matkustelleensa niin Yhdysvalloissa kuin Etelä-Afrikassakin.

Eräässä viestikatkelmassa armeijassa palvellut mies antaa ymmärtää osallistuneensa sotatoimiin ulkomailla.

”Voisin ampua heidän lapsensa tuntematta mitään. En surmannut ketään muslimeja läheltä, mutta kun olin mukana tappamassa, se ei haitannut minua yhtään. Ehkä jotkut laukauksistani surmasivat heitä. Toivon niin.”

Mikäli suomalaisen katsotaan kuuluvan National Action -järjestöön, hänet voidaan tuomita enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Tapausta käsitellään seuraavan kerran rikostuomioistuimessa ensi viikon torstaina. Oikeuden päätös voi kuitenkin viedä kuukausia.

Lue lisää:

Analyysi: Kansanedustaja Jo Coxin murha herätti Britannian äärioikeistolaisen terrorin pelkoon

Rasististia julkaisuja, jäsenenä uusnatsijärjestössä – Näistä suomalais-brittiläistä miestä syytetään Britanniassa

Kaksi brittiarmeijan sotilasta syytteessä uusnatsijärjestöön kuulumisesta – Toinen Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen