1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Habitaren ensikertalaiset kovassa pyörityksessä – 13-vuotiaat yrittäjät markkinoivat omaa mallistoaan alan asiantuntijoille

Puusepänliike Mööpelin huonekalumallistoa esitellään loppuviikon aikana Habitaressa. Kiinnostus messuosastolla on ollut jo ensimmäisenä päivänä suurta.

Nuoret yrittäjät Konsta Keskitalo ja Kalle Iskala Habitare-messuilla Kuva: Titta Pöytälaakso

Viime kesänä talosängyillään sosiaalisen median hurmanneet seinäjokelaiset 13-vuotiaat Konsta Keskitalo ja Kalle Iskala esittelevät parhaillaan puusta käsintehtyjä tuotteitaan Suomen johtavilla huonekalu-, sisustus- ja designmessuilla Habitaressa (siirryt toiseen palveluun).

Kutsu 400 eri näytteilleasettajan joukkoon ei ole pieni asia. Kun messuilta lähestyttiin yrittäjiä, oli vastaus selvä.

– Sanoin, että "ollaan tulossa, aivan varmasti". Tosi hienoa päästä esittelemään meidän uutta lastenmallistoa, jota meillä vielä suunnitellaan verstaan uumenissa. Aivan mahtavaa päästä esittelemään ihmisille omia tuotteita, kertoo Puusepänliike Mööpelin nuori yrittäjä Konsta Keskitalo.

Myös lupa opettajilta loppuviikon kestävään vapaaseen heltisi nopeasti.

– Kun kerrottiin, että meillä on oma messuosasto Habitare-messuilla, niin se oli aivan messissä siinä hommassa. Se sanoi heti, että "ehdottomasti, tsemppiä sinne ja löi nimen loma-anomukseen", Keskitalo kertoo.

Konsta Keskitalo ja Kalle Iskala verstaallaan rakentamassa talosänkyä Kuva: Mirva Ekman / Yle

Valmistautuminen messuille on vaatinut nuorilta yrittäjiltä kovasti töitä. Yhteistyökumppaneiden avustuksella Puusepänliike Mööpeli sai luotua messuosastolle kunnollisen lastenhuoneen muun muassa petivaatteiden ja piensisustuksen osalta.

– Ei me oltaisi itse pystytty lakanoita ompelemaan. Meillä on ihan tämä puujuttu pääasiana, Keskitalo naurahtaa.

Ensimmäisenä messupäivänä ovat nuoret ja heidän kesätyöntekijänsä Aatu Väisänen esitelleet tuotteita muun muassa alan ammattilaisille, medialle ja vip-vieraille. Tungos poikien messuosastolla on ollut melkoinen.

– Hyvin ollaan pärjätty. Täällä on kova kuhina meistä ja monet ovat kiinnostuneita. On tullut tosi paljon facebook-tykkäyksiä lisää, tarjouspyyntöjä on tullut ja käyntikortteja on mennyt aivan valtava määrä, Keskitalo kertoo ylpeänä.

Koulunkäynti edelleen ykkösenä

Maaliskuussa perustettu 4H-yritys joutui kesällä suuren mediamylläkän kohteeksi. Facebookin sisustusaiheiseen-ryhmään laitettu kuva poikien tekemästä talosängystä sai monen lapsiperheen tilaamaan sängyn kotiinsa ja median huomion. Sänkyjen menekki yllätti nuoret yrittäjät.

– Onneksi (uutisointi) osui kesäajalle. Jos talosänkybuumi olisi tullut nyt, niin ei me oltaisi pystytty millään tekemään niin montaa talosänkyä. Kyllä me kesälomaakin pidettiin, mutta suurin osa oltiin verstaalla, Keskitalo kertoo.

Kesälomansa aikana Keskitalo, Iskala ja Väisänen tekivät jopa 14-tuntisia työpäiviä.

– Se ei kuitenkaan tuntunut 14-tuntiselta, miltä se olisi vaikka koulussa tuntunut. Se oikeasti tuntui parilta tunnilta, koska sulla on oma tatsi siihen hommaan, tykkäät ja olet valmis tekemään sitä. Vaikka kouluun panostetaan, niin jos istut koulussa 14 tuntia, niin kyllä se pitkästyttävältä tuntuu, Keskitalo kertoo.

Nyt tehdään koulun ohella, mitä keritään

Konsta Keskitalo

Yrittäjät aikovat ottaa messuista kaiken irti ja vierailla myös muiden messuosastoilla ja tehdä tuotekehittelyä. Jos nyt tilauksia tulee messujen innoittamana paljonkin, niin miten käy koulun?

–  Koulunkäynti on edelleenkin se ykkösjuttu, nyt tätä tehdään koulun ohella, mitä keritään. Sitten kun koulut on käyty, niin varmasti ryhdytään sille puuseppä-alalle. Sitten voi vasta alkaa täysipäiväisesti tekemään näitä töitä, Keskitalo kertoo.