Herätys: Homoparin vihkineen papin kohtalo ratkeaa, kryptovaluutta Bitcoin mietityttää, sateita luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies pujottaa sormuksen miehensä sormeen
AOP

Saako homopareja vihkinyt pappi rangaistuksen?

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli päättää tänään, miten homopareja vihkinyttä pappia rangaistaan. Pastori Kai Sadinmaa vihki ensimäisenä pappina samaa sukupuolta olevia pareja viime maaliskuussa, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Piispainkokous on linjannut, että kirkollista vihkimistä ei sallita homopareille.

Bitcoin-merkki Hong Kongissa.
Bitcoinin tunnuksena toimii B-kirjan oranssia taustaa vasten.Jerome Favre / EPA

Bitcoin nousussa - kuplaksiko saakka?

Jopa kymmenet tuhannet ihmiset Suomessa omistavat virtuaalivaluutta bitcoinia. Eri virtuaalivaluuttojen arvot ovat nousseet ja sen myötä pelko siitä, voiko nousua vielä jatkua. Onko markkinoilla siis kupla? Yksi valuutan arvostelijoista on suomalainen Vili Lehdonvirta, joka tutkii virtuaalista taloutta Oxfordin yliopistossa.

Hirvi kävelee tiellä
Tommi Parkkinen / Yle

Kymmenien hirvien epäillään kuolleen nälkään Lemmenjoella

Viime keväänä Lemmenjoen kansallispuiston pohjoisosasta löydettiin kolmisenkymmentä kuollutta hirvenraatoa. Eviran mukaan hirvet ovat kuolleet nälkään. Nyt pelätään, että talviravinto ei tule riittämään myöskään tulevana talvena alueen hirville.

Itä-Uudenmaan ja Sipoon kyltit metsänreunassa.
Yle Uusimaa

Neljä syytä, miksi Sipoosta tuli Suomen nopeimmin kasvava kunta

Kymmenen vuotta sitten Sipoo menetti maapalan vasten tahtoaan Helsingille. Tapahtuma käynnisti pienessä kunnassa isot kasvupaineet, jotka tuottavat nyt tulosta. Pieni kunta tekee suurta muuttovoittoa sijainnilla, onnistuneella kaavoituksella ja kauniilla luonnolla.

EUroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitämässä puhetta Euroopan parlamentissa, Strasbourgissa.
Jean-Claude Juncker.Patrick Seeger / EPA

Juncker lausuu EU:n tilasta

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuu aamupäivällä Ranskan Strasbourgissa EU:n tilasta. Seuraavat eurovaalit käydään vuonna 2019, mihin komissio aikoo keskittyä jäljellä olevan toimikautensa? Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio listasi viisi teemaa, joihin puheessa erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota.

coxin valokuva ja muistokirjoituksia
Terroristi surmasi kansanedustaja Jo Coxin kesäkuussa 2016.Hayoung Jeon / EPA

Analyysi: Britannia ottaa äärioikeistolaisen terrorismin vakavasti

Kansanedustaja Jo Coxin murha oli vedenjakaja, jonka myötä Britannia havahtui äärioikeistolaisen terrorismin uhkaan, arvioi Pasi Myöhänen, Ylen toimittaja Lontoossa. Terrorismista syytetyn suomalais-britannialaisen epäillään kuuluneen järjestöön, joka tuki avoimesti Coxin murhaajaa. Jos hänet todetaan syylliseksi, hän voi saada pitkän tuomion.

Keskiviikon sääkartta.
Yle

Pilvistä ja sateita

Sää jatkuu epävakaisena, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela. Suuressa osassa maata on pilvistä ja lännessä tulee sadekuuroja. Maan itäpuolella on säärintama, josta ulottuu sateita itäisimpään osaan maata. Lue lisää säästä: yle.fi/saa