Walesin prinsessa Dianan muistolle tehty taideteos ivailun kohteena – "siivousmoppi", "variksenpelätin"

Edesmenneen Walesin prinsessa Dianan muistolle suunniteltu taideteos on saanut osakseen pilkkaa Englannissa, Chesterfieldin kaupungissa.

Walesin prinsessa Diana
Diana glamour-mekossa hyväntekeväisyysgaalassa Hyde Parkissa kesäkuussa 1995.
Prinsessa Diana hyväntekeväisyysgaalassa Hyde Parkissa kesäkuussa 1995.REX / AOP

Kukkien terälehdistä ja muista luonnonmateriaaleista koostettu prinsessa Dianan kasvokuva sekä sen kummallakin puolella olevat ruusuaihiot ovat aiheuttaneet ristiriitaisia tunteita Chesterfieldin asukkaiden keskuudessa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) etenkin sosiaalisessa mediassa keskustelu muistoteoksesta käy vilkkaana.

Osa pitää teosta suoranaisena loukkauksena Dianan muistoa kohtaan, osa arvostaa tekijöiden kaunista ajatusta, mutta kuvailee silti kasvokuvaa ”puistattavaksi” ja ”kauheaksi”.

– Asun Chesterfieldissä ja voin kertoa, että tunnen teoksen tuijotuksen, jopa kotonani, totesi eräskin chesterfieldiläinen Facebook-kommentissaan.

Toinen puolestaan kokee kuvaa katsoessaan etiäisen lapsuuden tv-ohjelmasta, jossa pelottava variksenpelätin Worzel Gummidge seikkaili. Useat kaupunkilaiset ovat sitä mieltä, että taideteoksessa prinsessan hiuksiin on sommiteltu siivousmopin suikaleita.

Mielipiteitä jakava taideteos valmistui eilen tiistaina Chesterfieldin torialueelle vapaaehtoisvoimin. Kaupungin johto toivoo, että teos houkuttelisi kaupunkiin vierailijoita.

Teos liittyy brittiläiseen traditioon, jossa vuosittain etenkin maaseuduilla kaivoja, lähteitä ja suihkulähteitä somistetaan luonnosta löytyvillä materiaaleilla.

Walesin prinsessa Dianan kuolemasta tuli elokuussa kuluneeksi 20 vuotta. Siihen liittyvä muistoteos on nähtävillä Chesterfieldissä ensi lauantaihin saakka.