Seuraa suoraa lähetystä kello 10: Juncker pitää linjapuheensa – viisi asiaa, joita kannattaa seurata

Yle välittää unionin tila -puheen suorana Areenassa.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Junckerin vuosittainen linjapuhe
Jean-Claude Junckerin vuosittainen linjapuhe

STRASBOURG Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aloittaa vuosittaisen unionin tila -puheensa aamukymmeneltä Suomen aikaa Euroopan parlamentissa. Puhe on Junckerin tilaisuus linjata, mihin komissio aikoo loppukautensa käyttää.

Seuraavat europarlamenttivaalit käydään keväällä 2019, ja komission kausi päättyy saman vuoden syksyllä. Junckerin puhetta ei ole kokonaisuudessaan vuodettu julkisuuteen, mutta häneltä odotetaan kantoja ainakin viiteen asiaan.

Euroopan tulevaisuus: Onko suunta kohti kahden tahdin Eurooppaa, jossa halukkaat tiivistävät integraatiota ja ulkokehä jää jälkeen? Juncker ottanee puheessaan kantaa unionin tulevaisuuden pohdintaan, joka alkoi komission viiden vaihtoehdon julkistamisesta keväällä.

.

Eurorahan symbolia korjataan Euroopan keskuspankin edessä.
Eurorahan symbolia korjataan Euroopan keskuspankin edessä.Elio Schoefer / EPA

Rahaliitto EMU: Suomen hallitusohjelma sulkee pois yhteisvastuun lisäämisen euroalueella. Yhteisvastuun määritelmää voidaan joutua puimaan siinä vaiheessa, kun komissiolta tulee esityksiä rahaliiton kehittämisestä.

Elementtejä tähän ammennetaan ohjelmasta, josta Saksa ja Ranska voivat sopia piankin. Visioissa on kolme ideaa: pieni euroalueen yhteinen budjetti ja valtiovarainministeri sekä rahoituskriisien hoitamiseen perustetun EVM-rahaston muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi. Sen tarkoitus olisi hoitaa itsenäisesti mahdolliset tulevat rahoituskriisit jäsenmaissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Daniel Kopatsch / EPA

Turkki: Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut aikovansa ehdottaa Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen lopettamista. Komission mukaan Juncker ottaa puheessaan kantaa Turkin tilanteeseen.

Hän sanoi EU:n suurlähettiläspäivillä, että neuvottelujen katkaiseminen ei olisi hyvä ajatus, koska Turkin hallitus voisi käyttää sitä uhriutumisen välineenä. Juncker arveli, että presidentti Recep Tayyip Erdoğan jopa haluaa, että EU katkaisee neuvottelut.

Konttia lastataan.
Kontteja lastattiin aluksiin Qingdaon konttisatamassa Itä-Kiinassa maanantaina.Yu FangPing / EPA

Vapaakauppa: Komissiosta vuodettujen tietojen mukaan Juncker aikoo ehdottaa järjestelyä, jolla kolmansista maista tulevat investoinnit käydään läpi. Taustalla on joidenkin jäsenmaiden huoli siitä, että Kiina ostaa eurooppalaisia teknologiayrityksiä saadakseen haltuunsa niiden kehittämää teknologiaa.

Uudet vapaakauppaneuvottelut on tarkoitus aloittaa Australian ja Uuden-Seelannin kanssa piakkoin. Kanadan kanssa viime vuonna solmittu sopimus tulee väliaikaisesti voimaan ensi viikolla.

Britannian brexit-ministeri David Davis ja EU:n puolesta neuvotteluja johtava Michel Barnier
Britannian brexit-ministeri David Davis ja EU:n puolesta neuvotteluja johtava Michel Barnier pitivät lehdistötilaisuuden kolmannen neuvottelukierroksen päätteeksi torstaina.Olivier Hoslet / EPA

Brexit: Britannian eroneuvotteluista vastaa EU:n puolelta Michel Barnier, jolle Juncker on tähän asti jättänyt työrauhan. Neuvottelut etenevät hitaasti, ja puheenjohtajalla on paineita ottaa eroon jotain kantaa.