1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi matkustuskiellon Trumpin hallinnon hyväksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto saa nyt jatkaa Yhdysvaltoihin suuntaavien pakolaisten matkustuskieltoa.

Maahantulokielto
Ihmiset osoittivat mieltään maahantulokieltoa vastaan Lafayette-puistossa Valkoisen talon lähellä, 6. maaliskuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään maahantulokieltoa vastaan Lafayette-puistossa Valkoisen talon lähellä, 6. maaliskuuta.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa korkein oikeus katsoo, että presidentti Donald Trumpin hallinto voi jatkaa kieltoa, joka rajoittaa pakolaisten matkustamista Yhdysvaltoihin. Päätöksestä ovat uutisoineet muun muassa uutistoimisto Reuters sekä uutiskanava CNN.

Korkein oikeus kumosi liittovaltiotason oikeusistuimen päätöksen, jossa katsottiin, että matkustuskiellon ei tulisi koskea pakolaisia, joilla on voimassa oleva sopimus pakolaisia uudelleensijoittavien järjestöjen kanssa.

Trumpin asettaman matkustuskiellon pakolaisia koskeva osuus voi siis pysyä voimassa sillä aikaa, kun matkustuskieltoa kokonaisuudessaan käsitellään oikeusistuimissa. Korkeimman oikeuden päätös koskee noin 24 000 ihmistä Libyasta, Somaliasta, Sudanista, Jemenistä, Syyriasta ja Iranista.

Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee matkustuskieltoa kokonaisuudessaan seuraavan kerran 10. lokakuuta.

Viime kesäkuussa Yhdysvaltain korkein oikeus salli presidentti Donald Trumpin ajaman maahantulokiellon suurilta osin. Kesäkuisen päätöksen nojalla Trumpin hallinto sai vaatia jatkossa kuudesta muslimienemmistöisestä maasta tulevilta viisuminhakijoilta ja kaikista maista tulevilta pakolaisilta läheistä perhe- tai liikesuhdetta Yhdysvaltoihin.

Maahantulokielto oli ollut jäädytettynä alemmissa liittovaltion oikeusasteissa tehtyjen päätöksien jälkeen maaliskuusta asti. Kiellon katsottiin olevan valtion puuttumista uskonnonvapauteen, ja Trumpin katsottiin ylittäneen valtaoikeutensa.

Korjattu 13.9. klo 6.37: Matkustuskieltoa käsitellään seuraavan kerran lokakuussa.

Lähteet: STT, Reuters

Lue seuraavaksi