Analyysi: Kansanedustaja Jo Coxin murha herätti Britannian äärioikeistolaisen terrorin pelkoon

Terrorismista syytetyn suomalais-britannialaisen epäillään kuuluneen kiellettyyn uusnatsijärjestöön, joka tuki avoimesti kansanedustajan murhaajaa.

äärioikeisto
Kukkia ja kynttilöitä on tuotu kansanedustaja Jo Coxin muistoksi Lontoon parlamenttiaukiolle.
Kukkia ja kynttilöitä on tuotu kansanedustaja Jo Coxin muistoksi Lontoon parlamenttiaukiolle.Will Oliver / EPA

LONTOO "Kuolema pettureille, vapaus Britannialle". Nämä olivat ainoat sanat, jotka työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murhannut Thomas Mair lausui ensimmäisessä oikeudenkäynnissään kesäkuussa 2016.

Samoista sanoista tuli National Action -järjestön sivustollaan esittelemä tunnuslause. Twitter-tilillään järjestö tuki murhaajaa ja yllytti väkivallantekoihin muita kansanedustajia kohtaan.

Saman vuoden joulukuussa National Action -ryhmästä tehtiin ensimmäinen terrorismilakien nojalla kielletty äärioikeistolainen järjestö Britanniassa. Toiminta ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan järjestö sirpaloitui pienempiin eri nimisiin osiin lain kiertämiseksi.

Eilen terrorismisyytteet saanut 32-vuotias Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen on syyttäjän mukaan toiminut ryhmän aktiivijäsenenä ennen kieltoa ja sen jälkeen.

Terrorijärjestöön kuuluminen voi tuoda brittiarmeijassa palvelevalle korpraalille enimmillään 10 vuoden vankeusrangaistuksen, jos hänet todetaan syylliseksi.

Jo Coxin murhan jälkeen Britannian julkisuudessa väiteltiin, pitäisikö hänet murhannutta Thomas Mairia kutsua terroristiksi vai. Hänellä oli poliittinen motiivi ja hallussaan laaja kokoelma äärioikeistolaista materiaalia.

On helppo nähdä, että Mair olisi nimetty terroristiksi nopeasti, jos materiaali olisi ollut ääri-islamistista.

Lopulta hänet tuomittiin terroristisesta murhasta.

Kansanedustajan murha oli vedenjakaja, jonka jälkeen suhtautuminen äärioikeistolaisesti motivoituneisiin rikoksiin on muuttunut. Kun 47-vuotias perheenisä ajoi kesäkuussa pakettiauton ramadania viettävien muslimien joukkoon Lontoossa, pääministeri Theresa May puhui terroriteosta tuntien sisällä.

Suomalais-britannialaisen miehen ja kahden muun epäillyn pidätys oli osa laajempaa tutkintaa. Miesten ei katsota muodostaneen välitöntä uhkaa, mutta Britannian terrorismilait ovat tiukat ja tuomiot niiden nojalla yleisiä.

Viime kesänä Syyriaan Isisin riveihin matkalla ollut 19-vuotias Suomen kansalainen sai kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen terrorismirikoksen suunnittelusta.

Britannian keskusrikostuomioistuin Old Baileyssä aletaan ensi viikosta lähtien pohtia sitä, minne 32-vuotiaan suomalais-brittiläisen teot maan terrorismilakien perusteella asettuvat.