1. yle.fi
  2. Uutiset

Hillary Clintonin kirjan julkistamispäivästä kehkeytyi fanien kokoontumisajot – Washingtonissa ensimmäiset hakivat kirjansa jo yöllä

Clinton käy tuoreessa kirjassaan läpi vaalitappioon johtaneita tapahtumia, ottaa vastuun häviöstään ja haukkuu Trumpin.

Hillary Clinton
Hillary Clinton.
R. Umar Abbasi / AOP

WASHINGTON Mistä tietää, että asuu yhdysvaltalaiskaupungissa, joka elää ja hengittää politiikkaa? Ja erityisesti demokraattien politiikkaa? Siitä, että joillekin on täysin normaalia mennä ostamaan Hillary Clintonin tuore teos heti keskiyöllä vuorokauden vaihduttua julkaisupäiväksi.

Washingtonin keskustassa Dupont Circlen kupeessa oleva kirjakauppa myi vuorokauden ensimmäisen tunnin aikana parikymmentä kirjaa.

– Tämä myy aivan varmasti hyvin. Saimme 50 kappaletta, ja ne menevät varmasti tänään, sanoo Kramerbooks&Afterwords –kirjakauppa-kahvilan myyjä Lynn Schwarz.

Kirjapinoja
Hillary Clintonin "What happened" -kirja julkaistiin Yhdysvalloissa eilen.Paula Vilén / Yle

Kiiruhdan haastattelun lomassa nappaamaan omani, etten jää ilman. Politiikan seuraaminen on Washingtonissa sen luokan kansanhuvi, että sitä on vaikea täkäläisen Kehä Kolmosen eli Beltwayn ulkopuolella ymmärtää.

Kun FBI-johtaja James Comey oli kongressin kuultavana, Washingtonissa osa ihmisistä piti vapaapäivän pystyäkseen seuraamaan kuulemista.

"Comey on roisto"

Comey nousee muuten esiin Clintonin kirjassakin. Clintonille Comey on roisto. Hänen vaalikampanjaansa hiekoitti kohtalokkaasti se, että tuolloinen FBI-pomo nosti alle kaksi viikkoa ennen vaaleja esiin sähköpostijupakan.

Kirjansa kirjoittamisen Clinton sanoo olleen vapauttava kokemus. Hän kirjoittaa pudottaneensa suojansa ja kirjoittamisensa aikana olleensa välistä vihainen välistä surullinen, mutta olevansa nyt valmis kohtaamaan tulevaisuuden.

"Ei hän ikinä pääse siitä yli"

Clintonin uraa 30 vuotta seurannut washingtonilainen Robby Bick ei hetkeäkään usko, että kirja voisi vapauttaa Clintonin vaalitappion tuskasta.

– Ei hän ikinä pääse siitä yli. Ja miten voisikaan? Hän on pätevin presidentinvirkaan koskaan pyrkinyt henkilö ja hävisi vaalit, vaikka oikeasti voitti ne kolmella miljoonalla äänellä, Bick puuskahtaa ja kiiruhtaa töihin.

Robby Bick
Robby BickPaula Vilén / Yle

Pian Clintonin kirjapinon äärelle saapuu keski-ikäinen rouva valkoisen isovillakoiransa kanssa. Hän lehteilee teosta, mutta jättää sen kuitenkin hyllyyn. Hänen mukaansa on vielä liian aikaista palata ikäviin muistoihin.

Vaalituloksen aiheuttamat haavat ovat demokraattienemmistöisessä pääkaupungissa näemmä osalta yhä umpeutumatta.

"Vähän kuin oman koiran kuolema"

Anne Paisley ostaa kirjan, vaikka sanoo, että se voi vaatia jaksoittaista lukemista, koska muuten tulisi liian surulliseksi.

– Se on vähän kuin joku kertoisi oman koiransa kuolemasta. Se on raskasta muille, vaikka toinen haluaa käydä sen yksityiskohtaisesti, jopa raa’asti, läpi, Paisley pohtii.

Anne Paisley
Anne PaisleyPaula Vilén

Ne koirat. Clinton kertoo sulatelleensa tappiotaan lenkkeillen paljon metsässä koiriensa Tallyn ja Maisien kanssa. Koirat kuulemma kestivät tappion paljon paremmin kuin omistajansa.

Tappio kirvelee usealla sivulla. Clinton kirjoittaa miettineensä virkaanastujaispäivänä kävellessään seuraamaan Trumpin virkaanastujaisia, kuinka voisi mieluummin olla missä tahansa muualla.

"Trump rakastaa naisten pelottelua"

Trumpista Clintonilla on paljon sanottavaa. Ei hyvää.

Hän kirjoittaa kuinka toisen presidentinvaaliväittelyn aikana Trump seisoi hänen selkänsä takana, kirjaimellisesti hengittämässä niskaan.

Clinton kertoo pohtineensa kahta vaihtoehtoa säilyttäisikö tyyneytensä vai kehottaisiko Trumpia kuuluvalla äänellä perääntymään. ”Häivy siitä hyypiö. Tiedän, että rakastat naisten pelottelua, mutta minulle et voi sitä tehdä, joten peräänny.”

Clinton valitsi ensimmäisen vaihtoehdon, mutta pohtii olisiko kuitenkin pitänyt valita toisin.

”Se olisi ainakin ollut hyvää televisiota”,Clinton toteaa hirtehisesti.

Tosin Clinton jatkaa, että se olisi hyödyttänyt Trumpia, kun olisi päässyt riemuitsemaan ”vihaiset naiset” –stereotypialla.

"Toivon äänestäväni naisen presidentiksi"

Clinton muistuttaa, ettei ole ainut, joka on joutunut kohtaamaan sukupuolesta johtuvaa epäreilua kohtelua politiikassa. Tästä huolimatta Clinton on varma, että Yhdysvalloissa on vielä joskus naispresidentti.

– Toivon, että pääsen äänestämään häntä, mutta en sen vuoksi, että hän on nainen, vaan hänen täytyy ansaita ääneni osaamisellaan ja ideoillaan, Clinton kirjoittaa.

Kirjan julkistamispäivänä Clinton ei kommentoinut teostaan, vaan keskittyi signeeraamaan satojen ja satojen New Yorkissa kirjanjulkistamistilaisuuteen jonottaneiden faniensa ostamia teoksia.

Lue seuraavaksi