Tutkija: Niinistö ja Huhtasaari käyttäneet taitavasti julkisuutta presidentinvaalin kampanja-avauksissa

Ennakkosuosikki Sauli Niinistö on saanut myönteistä julkisuutta kannattajakorttien keräyksellä, Huhtasaari taas oppikirjamaisella populistijohtajan roolilla, politiikan tutkija Erkka Railo arvioi.

presidentit
Erkka Railo.
Aamu-tv:ssä pohdittiin etukenossa presidentinvaaliasetelmia. Ehdokkaat ovat jo tiedossa ja kampanjat ovat ainakin henkisesti käynnistyneet. Vieraana erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Presidentti Sauli Niinistö on onnistunut erinomaisesti vaalikampanjansa aloituksessa, vaikka hän ei ole vielä virallisesti edes ehdokas, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Viime presidentinvaaleissa kokoomuksen ehdokkaana ollut Niinistö ilmoitti tällä kertaa lähtevänsä mukaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Yhdistyksen perustamiseen vaaditaan 20 000 kannattajakorttia, joita on kerätty kesäkuun alusta saakka.

– Korttien kerääminen päättyy parin päivän päästä. Keräämistä on seurattu hyvin intensiivisesti ja nyt jännitetään, kuinka paljon niitä tulee. Tästä tulee myönteistä julkisuutta koko ajan, vaikka hän ei muodollisesti ole vielä edes asettunut ehdokkaaksi, Railo sanoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Toinen julkisuutta taitavasti käyttänyt ehdokas on perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

– Hän on ottanut hyvin selvästi suorastaan oppikirjamaisen populistijohtajan roolin. Populistijohtaja tulee tyypillisesti julkisuuteen hyvin räväköillä kommenteilla, jotka koettelevat sitä, mitä pidetään sopivana tai hyväksyttävänä. Samaan aikaan hän yrittää laajentaa sitä, mistä voidaan puhua ja mitä voidaan sanoa, Railo sanoi.

Medialle tämä on tutkijan mukaan vaikea tilanne.

– Media ei voi olla puhumatta Laura Huhtasaaresta, mutta media voi tuomita hänen puheensa. Loppujen lopuksi tilanne vain kiinnittää huomion siihen, mitä Huhtasaari on sanonut ja korostaa hänen poikkeuksellisuuttaan verrattuna muihin ehdokkaisiin. Mediapyöritys toimii hänen edukseen hyvin vahvasti, Railo sanoi.

Huhtasaaren mukanaolo tuo presidentinvaalikeskusteluihin väriä, kun hän ikään kuin pakottaa muut ehdokkaat puhumaan maahanmuutosta, joka perinteisesti ei ole ollut Suomessa vaaliteema, Railo arvio.

– Se on yleensä ollut aihe, jota poliitikot ovat vältelleet, se keskustelu on mieluummin jätetty viranomaisten tai maahanmuuttoasioiden ammattilaisten huoleksi, Railo sanoi.

Ennakkosuosikilla haastajia sekä oikealla että vasemmalla

Railon mukaan on mahdollista, että ensi tammikuussa käytävä presidentinvaali voisi ratketa jo ensimmäisellä kierroksella, eli että istuva presidentti, ennakkosuosikki Sauli Niinistö saisi yli puolet äänistä jo ensimmäisessä äänestyksessä. Railo ei pidä sitä todennäköisenä.

Vaikka Niinistön suosio on korkealla, hänen asemansa on erilainen kuin edellisissä vaaleissa, jolloin hän oli porvaripuolueiden johtava ehdokas.

– Nyt hän asettuu väistämättä eräänlaiseen keskustaan, koska Huhtasaari haastaa häntä oikealta ja useampi ehdokas haastaa häntä vasemmalta.

Niinistön haastajat vasemmalla eli vihreiden Pekka Haavisto, Sdp:n Tuula Haatainen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Rkp:n Nils Torvalds ovat kaikki vähän samantyyppisiä liberaaleina tunnettuja, Railo arvioi.

Se, kuka pääsee toiselle kierrokselle ennakkosuosikki Niinistön kanssa, voi ratketa tällä kertaa tavallista aiemmin.

Aiemmin äänestäjät ovat Railon mukaan odottaneet pitkään, ennen kuin he ovat valinneet ehdokkaansa.

– Viime vaaleissa vasta pari–kolme viikkoa ennen vaaleja ihmiset yhtäkkiä meni Haaviston taakse ja syntyi Haavisto-ilmiö.

– Tällä kertaa voi käydä samalla tavalla. Paljon ihmisiä pohtii, kuka olisi se sopivin liberaalin puolen ehdokas. Mutta voi käydä niinkin, että jos ihmiset ovat jo viimeksi äänestäneet Haavistoa, niin se voi näkyä jo ensimmäisissä mielipidemittauksissa, Railo sanoi.