Diabeteksen väestöseulonta ei kannata – paitsi diabeetikoille

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Sairautta voi ehkäistä mm. painonhallinnalla ja liikunnalla.

diabetes
Verensokeria mitataan vastaanotolla.
Diabeetikon verensokeria mitataan vastaanotolla.Jaani Lampinen / Yle

Aikuistyypin diabetesta ei todennäköisesti kannata seuloa koko väestöstä, sillä sen hyödyt jäävät vähäisiksi. Seulonnoissa diabetesdiagnoosin saavat silti pärjäävät paremmin kuin potilaat, joiden diabetes huomataan normaaleja reittejä.

Havainnot perustuvat kolmeen Diabetologia-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, joista kahdessa käytettiin laajaa tanskalaisaineistoa ja kolmannessa ruotsalaista.

Yhdessä tutkimukset osoittavat, ettei diabetesseulontoihin osallistuneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai menehtyä seurantojen aikana ole sen pienempi kuin verrokkiväestön, joka ei osallistu seulontoihin.

Havainnot olivat kuitenkin erilaisia, kun analyysissa keskityttiin diabetespotilaisiin. Monien potilaiden diabetes todettiin seulonnan ansiosta vuosia aikaisemmin kuin verrokkiryhmässä, ja ruotsalaisaineistoon perustuvassa tutkimuksessa ero oli jopa 4–5 vuotta. Tämä näkyi myös pienempänä riskinä sairastua diabeteskomplikaatioihin tai menehtyä seurannan aikana.

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, ja näistä valtaosa on aikuistyypin eli tyypin 2 diabetesta. Sairautta voi ehkäistä mm. painonhallinnalla ja liikunnalla.

Duodecimin lähteet: Diabetologia 2017 (siirryt toiseen palveluun) (1), Diabetologia 2017 (siirryt toiseen palveluun) (2), Diabetologia 2017 (siirryt toiseen palveluun) (3)

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim