Osta edullisinta – pysyt kasvissesongin perässä: tuorein nouseva tulokas on broccoliini

Kasviksia kannattaa syödä satokauden mukaisesti. Erilaiset kaalit ovat pitäneet pintansa trendikasviksina.

sadonkorjuu
Vihanneksia toripöydässä.
Syksyllä tunnetusti syödään satokauden antia. Tarjolla on runsaasti erilaisia kasviksia. Mutta mitkä kasvikset ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan juuri nyt? Vieraina "Rouva Kasvis" eli tietokirjailija Pirjo Toikkanen sekä Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

Kasvisten paras satokausi on vasta alkamassa. Tänä vuonna satoa on saatu tavallista myöhemmin, joten se kannattaa ottaa huomioon myös ruokaostoksia tehdessä. Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kehottaa seuraamaan kasvisten hintaa.

– Kun tutut kasvikset ovat edullisimmillaan, siitä tietää, mikä kasvis on sesongissa.

Karjulan mukaan kotimainen kasvistarjonta on laajaa ja sitä kannattaisi hyödyntää enemmän. Suomalaisten syömistä kasviksista yli 90 prosenttia tulee alle kymmenestä lajikkeesta.

– Itsekin söin ennen aina saman kaavan mukaan: maanantaina kurkkua, tiistaina tomaattia ja keskiviikkona keräsalaattia. Tajusin, ettei tässä ole mitään järkeä ja rupesin monipuolistamaan syömistä.

Sadonkorjuun kanssa ei kannata kiirehtiä, sillä monet lajit vain paranevat pakkasen puraisusta.

– Esimerkiksi palsternakan, ruusukaalin ja lehtikaalin korjuussa ei kannata pitää kiirettä, valistaa Samuli Karjula.

Kasvisvalikoimaan tulee säännöllisesti uusia tulokkaita. Tämän hetken nouseva tulokas on broccoliini eli varsiparsakaali. Maailmalla hoikka parsakaali on ollut suosittua jo muutaman vuoden ajan. Suomessa sitä on viljelty vasta pari vuotta.

– Broccoliinin maku on makeahko. Lisäksi se on kätevä kypsentää pienen kokonsa ansiosta, hehkuttaa ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen.

Kasvisten käytössä on tärkeintä monipuolisuuden lisäksi säännöllisyys.

– Kun syö viittä eri väriä, silloin saa varmimmin ne kaikki kasvisten hyvää tekevät ravintoaineet, summaa Pirjo Toikkanen.