Ministeriö alkaa laatia muutoksia saamelaiskäräjälakiin

Saamelaiskäräjien mukaan uudistuksessa otetaan huomioon Suomen kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet.

saamelaiset
Sámedikki dievasčoahkkin 19.6.2017
Susanna Guttorm / Yle

Oikeusministeriö alkaa valmistella uudistuksia saamelaiskäräjiä koskevaan lakiin. Uudistustyö aloitetaan mahdollisimman pian. Oikeusministeriö on neuvotellut jo alustavasti lakimuutoksista saamelaiskäräjien kanssa.

Saamelaiskäräjien mukaan neuvotteluissa sovittiin, että uudistuksessa otetaan huomioon Suomen kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet. Lakiesitystä ei myöskään ole tarkoitus antaa eduskunnalle ennen kuin saamelaiskäräjät hyväksyy esityksen.

Saamelaisilla on kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto saamelaisten kotiseutualueella. Itsehallintoa toteuttaa saamelaisten oma parlamentti, saamelaiskäräjät. Saamelaiskäräjälaki määrittelee mm. sen, ketkä ovat vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja saamelaiskäräjävaaleissa.

Saamelaiskäräjälain uudistaminen ei ole pöydällä ensimmäistä kertaa. Laki pyrittiin uudistamaan viime hallituskaudella muun muassa saamelaiskäräjien hallinnon ja vaalisäännösten sekä saamelaismääritelmän osalta.

Lakiesitys kuitenkin peruuntui eduskunnassa maaliskuussa 2015, kun silloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson päätti vetää sen pois ensimmäisen käsittelyn jälkeen. Ensimmäisessä käsittelyssä eduskunta äänesti nykyisen saamelaismääritelmän säilyttämisen ja hallituksen lakiesityksen hylkäämisen puolesta.