"Välillä oikein suututtaa, kun tekisi mieli laittaa uusia kukkia ja pensaita" – ikääntyvä kotipuutarhuri on kipeiden valintojen edessä

Puutarhaharrastajissa on paljon ikääntyviä. Mitä tehdä, kun ei enää jaksa? Mikä villiintyy kauniisti, mitä kannattaa karsia pois?

puutarhanhoito
Kuvassa Orvokki Iso-Kungas ja naisen kokoinen daalia
Orvokki Iso-Kungas siirsi daaliat ruukkuihin.Yle / Petra Haavisto

Orvokki Iso-Kunkaan pihassa kukkivat daaliat, ruusut ja jaloangervot. Nurmikon reunalla kasvaa omenapuita, tyrniä ja muutama marjapensas. Puiden alla rehevyyttä tuovat saniaiset. Kasvimaasta nainen on joutunut luopumaan, kun ikää on tullut.

– Ei porkkanaa, ei punajuurta. Juurikkaat ovat jääneet pois, kun en halua enää kontata tai kastella. Kyllä ne hakee mielellään kaupasta.

Yhden kukkapenkin nainen on säästänyt. Siinä on vanhoja kasveja kerroksittain.

En kaipaa yhtään pientä piperrystä, vaan selkeitä kokonaisuuksia: näkyvää, isoa ja helposti käsiteltävää.

Orvokki Iso-Kungas

– Alkukesällä kukkivat pionit, sitten tulee neilikkaruusu ja asteittain matalammat angervot. Penkissä on myös ruusuja ja kuunliljoja. En kaipaa yhtään pientä piperrystä, vaan selkeitä kokonaisuuksia: näkyvää, isoa ja helposti käsiteltävää.

Uutta pihassa ovat ruukut, joissa kasvaa daalioita ja päivänliljoja.

– Olen kokenut ne tosi mukaviksi vaihtoehdoksi penkeille. Ne ovat kivoja, mutta ne pitää lannoittaa hyvin. Ruukkujen pitää kuitenkin olla tarpeeksi painavia, jotta tuuli ei kaada niitä joka tilanteessa.

Kuvassa suuri kukkapenkki ja ruukkuun istutettuja keltaisia ja punaisia daalioita
Ruukuissa kasvattaminen on helppoa, kunhan huolehtii siitä, että kasvit saavat riittävästi vettä ja lannoitetta, Orvokki Iso-Kungas neuvoo.Petra Haavisto / Yle

Akileija villiintyy kauniisti

Puutarha-alan asiantuntija Owe Salmela suosittelee ikääntyvälle kotipuutarhurille istutusten keskittämistä, luonnonmukaisuutta ja priorisointia.

– Voi päättää, että hoitaa vain pienen osan puutarhasta ja antaa lopun mennä hiljalleen luonnontilaan. Jos ennen on ollut ennen monta kukkapenkkiä, nyt tekee vain yhden ison. Kannattaa myös miettiä, mitkä kasvit vaativat vähemmän hoitoa ja säilyttää ne.

Puut ja kukkivat pensaat ovat hyviä kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Kasveista Salmela valitsisi alkuperäislajikkeita. Mikä villiiintyy puutarhassa kauniisti?

Voi päättää, että hoitaa vain pienen osan puutarhasta ja antaa lopun mennä hiljalleen luonnontilaan

Puutarha-alan asiantuntija Owe Salmela

– Mikä tahansa. Kauneus on katsojan silmässä. Meillä on lukuisia vanhoja perennoja, jotka leviävät puutarhassa viehättävästi ja ottavat sen kasvupaikan, mikä niille sopii. Akileijat, päiväliljat, lupiini. Se tosin valtaa koko puutarhan, jos saa tilaisuuden.

Salmela kehottaa ikäihmisiä ennakoimaan ja hankkimaan tarvittaessa apuvoimaa, kuten Postin ruohonleikkuupalvelua tai robotteja helpottamaan nurmikonleikkausta.

– Se on vähän sama kuin asuisit isossa omakotitalossa loppuun asti. Jos on oikein iso puutarha, kannattaa miettiä ajoissa, montako marjapensasta tarvitsee. Pitääkö olla sata punaviinimarjapensasta vai riittäisikö yksi? Jos asioita pohtiii ajoissa ja antaa ajan kypsyä, on helpompaa myöhemmin.

Kuvassa puutarha-alan asiantuntija Oww Salmela
Puutarha-alan asiantuntija suosittelee ikä-ihmiselle esimerkiksi paljon hoitoa vaativien jaloruusujen sijasta keskittämistä ja perinneperennoja. Petra Haavisto / Yle

Perunaa hiekkalaatikossa

Puutarhaharrastuksen vähentäminen tekee monelle ikä-ihmiselle kipeää. Orvokki Iso-Kungas tunnistaa tunteen.

– Se on pientä luopumista koko ajan. Välillä on haikeata, kun on aina tykännyt tehdä pihalla ja touhuta, ja nyt tuntuu, että voimat eivät riitä kaikkeen. Sitten ihan suututtaa, kun näkee uusia kukkia ja pensaita ja tekisi mieli laittaa niitä, mutta maapohja on vanhaa merenpohjaa, joka on erittäin kovaa ja tiivistä. Kaikki penkit on laitettava maan päälle, mikä vaatii aika paljon voimaa, joten olen luopunut siitä.

Ihan kaikesta Iso-Kungas ei kuitenkaan ole luopunut. Ruohon leikkaaminen on hyvää liikuntaa, kun on toimiva kone. Menetys on myös tuonut uutta tilalle.

– Pojan tytär sanoi, että mummu me ei tarvita enää hiekkalaatikkoa. Nyt saat istuttaa siihen perunaa. Vuosi sitten innostuin chilistä, kun ostin taimen, joka innostui tekemään chilipalkoja. Yhden sadon olen jo syönyt, nyt kasvi antaa toista satoa. Sormen vahvuisia ja kivan makuisia leivän päälllä. Se on sellainen uusi innostus. Voi ajatella, että sitten kun ei enää halua tai jaksa, niin aina voi laittaa yrttejä ruukkuun.

Kuvassa omenapuu ja saniaisia
Petra Haavisto / Yle