Selvitys: Vanhusten palveluasuntoja on aivan liikaa – silti niitä rakennetaan jatkuvasti lisää

Palveluasuntojen rakennusbuumi on seurausta muun muassa sijoittajien tulosta hoivamarkkinoille.

Vanhukset ja ikääntyminen
Rollaattoreja rivissä.
Tiina Jutila / Yle

Vanhusten palveluasuntoja on tyhjillään ympäri Suomea. Tästä huolimatta asuntoja ollaan lähivuosina rakentamassa reilusti lisää. Näin kertoo Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus Aran tuore asuntomarkkinakatsaus (siirryt toiseen palveluun).

Kyse on ympärivuorokautisen hoidon palveluasunnoista, joita on tällä hetkellä maassa tyhjänä 1 500 kappaletta. Käyttöä vailla olevia asuntoja on etenkin Kainuussa, Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Lapissa. Näissä maakunnissa vapaarahoitteisista palveluasunnoista oli viime vuonna tyhjillään lähes kolmasosa.

Tästä huolimatta uusia palvelurakennuksia laitetaan pystyyn. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa valmistumistaan odottaa selvityksen mukaan yli 800 palveluasuntoa. Tällä hetkellä alueella on hiukan yli 2 000 palveluasuntoa.

– On huolestuttavaa, että niin paljon rakennetaan edelleen lisää. Ja nimenomaan tätä tehostettua palveluasumista, josta on jo nyt ylitarjontaa useimmissa maakunnissa. Todennäköisesti tilanne ei ihan heti tule helpottamaan, Aran asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola sanoo.

Parhaimmissakin maakunnissa noin yksi kymmenestä vapaarahoitteisesta asunnosta on tyhjillään.

Grafiikka
Vapaarahoitteisten tehostetun palvelun asuntojen täyttöasteet vuonna 2016. Etelä-Karjalan ja Pohjanmaan luvut eivät ole mukana, koska näillä alueilla on todella vähän vapaarahoitteisia tehostetun palvelun yksiköitä.Yle Uutisgrafiikka

Kilpailun vapautuminen on luonut ylitarjontaa

Selvityksen mukaan on todennäköistä, että palveluasuntojen tarve vähenee tulevaisuudessa entisestään, vaikka ikääntyneiden määrä lisääntyykin.

Kunnissa on 2000-luvulla pyritty purkamaan vanhusten laitoshoitoa. Tavoitteessa on onnistuttu, mutta samalla on ympärivuorokautisen tehostetun palvelun asuntomarkkinoille on syntynyt ylitarjontaa.

Tämä johtuu siitä, että myös palveluasumista pyritään valtakunnallisesti vähentämään. Tarkoituksena on tukea vanhusten asumista kotona mahdollisimman pitkään. Muun muassa ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) painotetaan vanhusten kotona asumisen tukemista.

– Raskasta palveluasumista tarvitsevien vanhusten määrä tulee todennäköisesti pienenemään. Ikääntyneet haluavat asua kotona, normaalissa asumisympäristöissä, Ahola sanoo.

Selvityksen mukaan vapaarahoitteisten palveluasuntojen määrää ovat lisänneet vapautettu kilpailu, sijoittajien saapuminen hoivamarkkinoille ja tonttien helppo saatavuus.

– On ollut tarvetta tehdä lisää, on ollut toimijoita ja on ollut rahoitusta, jolloin on tullut suorastaan buumi, Ahola kertoo.

Kunnat ovat myös olleet halukkaita luopumaan omista kiinteistöistään. Yhtenä syynä on tuleva sote-uudistus.

Kunnissa on pelätty, että uudistuksessa jäävät ylimääräiset kiinteistöt jäävät rasittamaan niiden taloutta.

Etelä-Karjala positiivisena esimerkkinnä

Aran mukaan palveluasuntojen nykyinen määrä riittää nykyisellään lähivuosien asuntotarpeen. Näin ollen kuntien tulisi keskittyä kevyemmän asumisen tukemiseen.

Selvityksessä otetaan hyväksi esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali ja terveyspiiri (Eksote), joka on viime vuosina kehittänyt erilaisia tapoja tukea vanhusten kotiasumista.

Eksote on muun muassa tehostanut kotisairaanhoitoa ja -kuntoutusta sekä palkannut muistikoordinaattoreita, joiden tehtävänä on tukea dementiapotilaita.

Tänä vuonna Eksote on palkannut lisää vanhusten kotihoitajia. Asiasta lisää esimerkiksi tässä Etelä-Saimaan jutussa (siirryt toiseen palveluun).