Juncker visioi entistä vahvempaa Eurooppaa

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on pitänyt vuotuisen EU:n tilaa käsittelevän puheensa.

Euroopan unioni
Jean-Claude Juncker.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui Strasbourgissa keskiviikkona.Frederick Florin / AFP

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa vahvistaa EU:n talouspolitiikkaa. Vuotuisessa unionin tila -puheessaan (siirryt toiseen palveluun) Juncker ehdottaa EU:lle omaa valtiovarainministeriä, jonka vastuulla olisi koordinoida koko unionia käsitteleviä talouskysymyksiä. Junckerin kaavailema EU:n talousministeri olisi vastuussa Euroopan parlamentille samantapaisesti kuin EU:n ulkopoliittinen edustaja.

Samalla Juncker haluaa vahvistaa EU:n kauppapolitiikkaa. Juncker toivoo, että EU aloittaisi pikimmiten vapaakauppaneuvottelut Uuden-Seelannin ja Australian kanssa. Puheessaan Juncker korosti, että kauppapolitiikka on yksi tapa edistää EU:n muita tavoitteita, kuten ympäristönsuojelua ja ihmisoikeuksien edistämistä.

Junckerin mielestä EU:n pitää nousta ilmastonmuutoksen estämisen suunnannäyttäjäksi. Erityisesti, koska presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

Lisäksi Juncker haluaa EU:lle enemmän sananvaltaa tutkia ulkomaisten sijoittajien hankintoja erityisesti Euroopalle tärkeillä aloilla.

– Läpinäkyvyys on tärkeää, jos ulkomainen valtio-omisteinen yhtiö haluaa ostaa tärkeän sataman tai energiayhtiöitä.

Junckerin vastaa Euroopassa heränneisiin pelkoihin Kiinan investoinneista. Erityisesti Ranska, mutta myös Saksa ja Italia ovat vaatineet EU:lta toimenpiteitä kiinalaisyhtiöiden Euroopassa tekemiin yritysostoihin.

Junckerin unionin tila -puheen punainen lanka oli valaa uskoa EU:n tulevaisuudesta. Puheessaan Juncker käsitteli EU:n kansalaisiin vaikuttavia ilmiöitä. Juncker korosti, että tasa-arvo, turvallisuus ja oikeusvaltioperiaate ovat keskeisiä EU:lle.

Lue tästä EU-kirjeenvaihtajamme Petri Raivion analyysi Junckerin puheesta.