Huonokuntoinen silta petti ja työntekijä putosi kuiluun – Stora Enson tehtaan johtoporras syytteessä rikoksesta

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtalle vaaditaan 100 000 euron sakkoa.

työtapaturmat
Stora Enson kartonkitehdas Inkeroisissa.
Stora Enson kartonkitehdas Inkeroisissa.Yle

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan johtajaa, tuotantopäällikköä ja käyttöinsinööriä syytetään Kymenlaakson käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Kouvolassa sijaitsevalla tehtaalla työnjohtajana työskennellyt mies loukkaantui keväällä 2015, kun hän putosi keräyspaperikuiluun ylittäessään huonokuntoista kulkusiltaa.

Mies oli mennyt inventoimaan hylkyrullavarastoa ja lähtenyt ylittämään liki kolme metriä syvää kuilua, kun kulkusillan ritilä oli pettänyt ja hän oli pudonnut kuiluun. Mies loukkaantui vakavasti ja sai muun muassa maksarepeämän. Kuilun pohjalla oli noin puoli metriä vettä, joten mies olisi voinut myös hukkua.

Kulkusilta oli työntekijöiden käytettävissä, vaikka se oli vuosikymmeniä vanha ja ruosteinen. Sillassa oli ollut kiinni repaleista varoitusteippiä, mutta pääsyä sillalle ei ollut estetty.

Syyttäjän mukaan työsuojelusta vastuussa olevat tehtaan johtaja, tuotantopäällikkö ja käyttöinsinööri eivät ole huolehtineet tehtaan rakenteiden korjaustarpeista. Tehtaalla on ollut useita rakenteita, joissa työntekijöiden putoamisvaaraa ei ole riittävästi estetty kaiteilla tai huolehtimalla muulla tavalla rakenteiden kunnosta.

Syyttäjä vaatii tehtaanjohtajalle, tuotantopäällikölle ja käyttöinsinöörille 40 päiväsakon suuruisia sakkorangaistuksia. Henkilökohtaisten sakkorangaistuksen lisäksi tehtaalle vaaditaan vähintään 100 000 euron yhteisösakkoa.

Turvallisuus otetaan vakavasti

Syyttäjän mukaan tehtaalta on puuttunut järjestelmä, jolla työympäristön puutteet olisi voitu tunnistaa. Tilojen turvallisuudesta ja kunnossapidosta ei myöskään ole huolehdittu asianmukaisesti.

– Otamme koko yhtiössä turvallisuuden todella vakavasti. Tavoitteemme on tietenkin, ettei tapaturmia sattuisi yhtään. Olemme satsanneet tähän voimakkaasti vuodesta 2011 lähtien, Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan Inkeroisissa Anjalankosken tehtailla tavoitteeseen on pyritty esimerkillisesti muun muassa ottamalla käyttöön Tapaturmaton tehas -ohjelma.

– Johto on sitoutunut tavoitteisiimme. Johtoryhmä tekee viikoittain turvallisuustarkastuksia tehtailla. Eri osastojen esimiehet pitävät turvallisuusvartteja, joissa asioita käydään läpi ja kokouksissamme turvallisuus on aina etusijalla, Härkönen sanoo.

Tapaturmien määrä laskussa

Stora Ensolla työtapaturmien määrä on ollut viime vuodet laskussa.

– Ikävä kyllä vuonna 2015 Inkeroisissa sattui tämä onnettomuus, jonka otimme hyvin vakavasti. Siinä olisi voinut käydä huonomminkin. Olemme toki iloisia, että loukkaantunut työntekijä pystyi palaamaan töihin seuraavana kesänä ja on edelleen meillä töissä, Härkönen sanoo.

Kaikki vaaratilanteet tutkitaan ja vaadittavat toimenpiteet tehdään siten, ettei vastaavaa enää voisi tapahtua.

– Vanhoja rakenteita on käyty tehtailla läpi. Samoin Inkeroisissa on joihinkin vanhempiin rakennuksiin kulku estetty, Härkönen sanoo.

Stora Enson Anjalankosken tehtailla on töissä yhteensä noin 500 työntekijää. Kaksi sataa heistä työskentelee Inkeroisten kartonkitehtaalla ja loput Anjalan paperitehtaalla.