Hyppää sisältöön

Inarijärvestä halutaan kansallispuisto – vai onko suojelualueita jo liikaa?

Inarin Luonnonystävät -yhdistys haluaa rajoittaa lomamökkien rakentamista Inarijärven rannoille ja ehdottaa, että Inarijärvestä tulisi kansallispuisto.

Inarilaiset Anja Kaarret, Olivia Paadar ja Henri Seipiharju kalassa Inarilla. Kuva: Eljas Niskanen / Yle

”Etäällä pohjan mailla hylätty järvi on”, kirjoitti toimittaja ja kirjailija, satusetä Sakari Topelius (1818–1898) puolitoista vuosisataa sitten. Ne, jotka ovat aina asuneet Inarijärven rannalla ja kalastaneet järvellä, ovat ilman muuta eri mieltä kuin Topelius. Topelius sitä vastoin saattaisi olla samaa mieltä niiden kanssa, jotka nykypäivänä haluavat suojella Inarijärven luontoa. Hänet nimittäin tunnettiin oman aikansa luonnon ryöväämisen vastustajana.

Inarijärvestä haluavat kaikki nauttia. Jotkut haluavat luonnon rauhaa ja syömäkalaa, ja jotkut taas miettivät, miten järveä voi muutoin hyödyntää.

Inarin Luonnonystävät ry: "Inarijärvi kansallispuistoksi"

Inarin Luonnonystävät -yhdistys haluaa tehdä Inarijärvestä kansallispuiston. Luonnonystävät haluavat säilyttää järven tuleville polville ja rajoittaa lomamökkirakentamista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Roininen.

– Se mitä me haluamme siitä suojella, on rannat. Haluamme saada mökkiasuttamisen omiin rajoihinsa, koska Inarijärvi on viimeinen suuri erämaajärvi tässä maassa.

Inarin Luonnonystävät ry:n puheenjohtaja Ilkka Roinisen mielestä kansallispuistona Inarijärvi säilyisi jälkipolvillekin. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Roinisen mielestä lomamökkejä rakennetaan Suomessa muutenkin liikaa. Niiden käyttö vähenee koko ajan. Hänen perheellään on mökki Inarin Nanguvuonossa, ja hän on nähnyt miten mökeille käy.

– Nytkin sen näkee jo Nanguniemessä sillä tavalla, että mitä mökkiä käytetään vähän, niin ne rapistuvat ja sitten, kun sitä ei käytetä ollenkaan, niin luonto hoitaa sitten loput.

Inarijärven uusitussa osayleiskaavaehdotuksessa on loma-asutukselle varattu 142 uutta tonttia entisten lisäksi. Uuden kaavan mukaan mökkitontteja kaikkiaan 695. Niistä 430 ovat jo rakennettuja ja 265 rakentamatonta, joista 142 olisi uusia.

Kaavaehdotuksesta on tehty kolme valitusta, ja se on hallinto-oikeudessa käsittelyssä tällä hetkellä. Myös Inarin Luonnonystävät on tehnyt valituksen metsänhakkuille varatuista ranta-alueista.

Kunnallispoliitikko: "Inarissa on tarpeeksi suojelualueita"

Kunta ei ole käsitellyt kansallispuistoehdotusta, mutta kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotarilla on näkemys asiasta.

– Mehän emme ole kunnanhallituksessa käsitelleet tätä asiaa varsinaisena asiana, mutta itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että me emme tarvitse lisää suojelualueita tänne, Huotari sanoo.

Huotarin mielestä järveä on saatava hyödyntää, ja hän haluaa päätäntävallan pysyvän kunnalla.

Kunnallispoliitikko, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari pelkää, että kansallispuiston perustaminen veisi kunnalta päätösvallan Inarijärven käytön suhteen. Kuva: Ritva Torikka / Yle

– Yleensä kansallispuistolle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma, ja niissä yleensä rajoitetaan tekemisiä ja kulkemisia.

Huotari nostaa esimerkiksi UKK kansallispuiston alueen, jonne vasta tänä vuonna saatiin maastopyöräily luvanvaraiseksi.

– Maankäytön suunnittelun kannalta hoito- ja käyttösuunnitelman teon jälkeen kunnalta, jolle kuuluu maankäytön suunnittelun päävastuu, lähtee sananvalta puistoalueelle, huomauttaa Huotari.

Hänen toivomuksensa on, että kaavaesitys menee läpi.

– Se on hyvin valmisteltu, ja siihen on kaikkia osapuolia kuultu. Maankäytön suunnittelulla ja kaavoituksella sitä Inarinjärveäkin pystytään minun mielestä kontrolloidusti hyödyntämään, uskoo Huotari.

Nettiadressi kansallispuiston puolesta – ihmiset pelkäävät “kansallispuisto”-sanaa

Inarin Luonnonystävät -yhdistys aikoo joulukuussa perustaa nettiadressin kansallispuiston puolesta. Yhdistys toivoo sillä tavoin saavansa tietää, kannattavatko Inarin kunnan ihmiset kansallispuistoa, Ilkka Roininen Inarin Luonnonystävistä kertoo.

– Jos tavallisia ihmisiä jututtaa tuolla kylällä, että mitä mieltä he ovat siitä, että pitääkö järvi suojella, niin vastaus on, että kyllä nykyisessä muodossaan. Sitten, kun sana kansallispuisto esiintyy, niin se sana jotenkin helähtää. Minun mielestäni kansallispuisto on ihmisiä varten. Alueen käyttö olisi ihmisille samanlainen, kuin se on nykyisinkin, painottaa Roininen.

Luonnonystävät odottavat saavansa nettiadressilla kansallispuistoajatukselle kannatusta, jotta voivat viedä esityksen Inarin kunnalle, ja saada sieltä vetoapua asian eteenpäin viemiseksi.

– Inarin luonnonystävillä on tosi pienet hartiat lähteä viemään asiaa eteenpäin. Sen pitäisi olla sitten esimerkiksi Inarin kunta. Meillä on vähän sellainen ajatus, että me tekisimme sitten sen adressin myötä Inarin kunnalle esityksen. Alkaisiko kunta ainakin tutkimaan, että voisiko kansallispuistoajatus olla sellainen seikka, joka toisi tänne enemmän matkailijoita ja julkisuutta, pohtii Roininen.