1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Pikkukunta keksi houkutella asukkaita kunnanjohtajan mukaan nimetyillä minitaloilla – ensimmäistäkään ei ole myyty

"Meitä kiinnostavat erityisesti kirjailijat, suunnittelijat ja ehkä toimittajatkin", julistaa pohjoissavolaisen Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjoissavolaisessa Rautavaaran kunnassa on vain 1 700 asukasta, eikä kirkonkylän keskustassa ole ruuhkaa. Tungosta ei ole myöskään uusista kuntalaisista, joita Rautavaaran tapaiset pienet kunnat houkuttelevat mitä erilaisimmilla tavoilla.

Yksi perinteinen houkutuskeino on tontin alhainen hinta, ja tällainen hinnoittelu osataan myös Rautavaaralla: valmiiksi kaavoitetussa Jokisuunniemessä on myynnissä omakotitalotontteja euron neliöhinnalla.

Hiekkapäällysteisen tien toisella puolella myynnissä olevat järvenrantatontit maksavat tuplasti enemmän, mikä sekään ei ole paljon. Ei varsinkaan tilanteessa, jossa tontit on jo kertaalleen myyty.

Jokisuunniemen tontit ovat nyt toistamiseen myytävänä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

– Kunta on ostanut nollalla eurolla tontit takaisin, myhäilee kunnanjohtaja Unto Murto.

Tontit palautuivat takaisin kunnalle ukrainalaisilta ostajilta, jotka eivät pystyneet aloittamaan kauppakirjan mukaista rakentamista määräajassa.

Tonteille halutaan Unto-taloja

Kunta on rakentanut Jokisuunniemeen infrastruktuurin, joka sisältää muun muassa huippunopean valokuituyhteyden. Alueella on toistaiseksi vain kaksi valmista taloa, yksi talo rakenteilla ja yksi sokkeli, johon rakentaminen pysähtyi jo viitisen vuotta sitten.

Nyt Rautavaara markkinoi alueelle ja yleisemminkin kuntaan muuttaville Unto-taloja. Kyseessä on kunnanjohtaja Unto Murron mukaan nimetty pienomakotitalo, joista pienimmät ovat 35 neliön miniomakotitaloja.

Talojen markkinointi alkoi helmikuussa, mutta toistaiseksi yhtäkään Unto-taloa ei ole myyty.

– Kiinnostusta on, mutta vielä ei ole sitä uskallusta. Pitää olla hinkua rakentaa talo Rautavaaralle, Murto muotoilee.

Uskalluksen puutteen syynä saattaa olla kunnan korkea työttömyysprosentti ja ikärakenne: kunnan asukkaista jo 34 prosenttia on yli 65-vuotiaita.

Sote lisää kuntien kiinnostusta houkutella eläkeläisiä

Unto-talot ideoineen kunnanjohtajan mielestä pienet omakotitalot sopisivat hyvin esimerkiksi sinkuille ja luoville ihmisille.

– Meitä kiinnostavat erityisesti kirjailijat, suunnittelijat ja ehkä toimittajatkin.

Myös ikäihmiset kelpaavat, sillä Murron mukaan "putiikki" voidaan laittaa kuntoon, jolloin esimerkiksi kotipalvelu olisi käytettävissä myös Jokisuunniemen asuntoalueella.

Murto myöntää, että ikäihmiset kiinnostavat kunnissa aiempaa enemmän. Terveydenhoitomenot menevät tulevaisuudessa soten myötä maakunnan piikkiin, jolloin eläkeläiset eivät rasita kunnan taloutta.

Eläkeläiset ovat Unto Murron mukaan alkaneet soten myötä kiinnostaa pieniä kuntia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tämä on mielessä myös Rautavaaran kunnassa, jossa suunnitellaan pienen 35 neliön Unto-omakotitalon rakentamista kunnan keskustaan. Kunnanjohtajan mukaan kyseessä olisi mallitalo.

– Seniorit näkisivät konkreettisesti, että tällainen se talo on, ja että siinä voi asua 140-vuotiaaksi, Murto virnistää.

"Paikallisille töitä"

Unto-talojen valmistaja on nurmeslainen Samitalo, mutta Unto Murron mukaan Unto-talopaketin pystytystyöt toisivat tienestiä myös rautavaaralaisille.

Tämä kunnanjohtajan visio kokee kolauksen Jokisuunniemen asuinalueen rakennustyömaalla. Ainoa rakenteilla oleva talo osoittautuu Dekotaloksi, eikä työvoimakaan ole paikallista. Rakennustöissä ovat Helsingissä toimivan virolaisen Anti Onnon rakennusfirman miehet.

Unto-taloja markkinoidaan muualla eri nimellä

Samitalon toimitusjohtajan Ari Kilpeläisen mukaan Unto-taloja myydään Unto-nimellä ainoastaan Rautavaaralle. Muualla Suomessa talon nimi on Pikkusami, mutta Unto-talon tavoin myös sen kaupat ovat toistaiseksi jääneet tekemättä.

– Mikkelin seudulla on yhdestä talosta käyty keskusteluja, Kilpeläinen tarkentaa.

Samitalon toimitusjohtaja Ari Kilpeläinen esitteli Unto Murrolle Unto-talon piirustuksia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Toimitusjohtajan mukaan yritys on valmis valmistamaan näitä taloja myös muilla nimillä, jos joku sitä Rautavaaran tavoin haluaisi.

– Lähdemme mukaan aivan varmasti, hän lupaa.

Toimitusjohtaja Ari Kilpeläisen mukaan Samitalo on valmis tekemään sellaisia taloja, joita asiakas haluaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Talotehdas on valmis tekemään myös Unto Murron visioimia 35 neliön Unto-taloja, vaikka niiden suunnittelu olisikin haasteellista.

Myös miniomakotitalon hinta voisi nousta suhteellisen korkeaksi. Kilpeläinen arvioi, että 35-neliöisen Unto-talon hinta saattaisi olla 70 000–80 000 euroa, kun vähän isomman Unto-talon hinta on noin 100 000 euroa ilman tonttikustannuksia.

– Sellainen 50–60 neliötä olisi toimivuuden kannalta sopiva koko. Sanoisin, että se olisi minimikoko.