Näitä suomalainen EU:lta toivoo: Arjen turvaa ja päättäväisyyttä

Helsinkiläiset toivovat EU:n takaavan kansalaisilleen turvallisen arjen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti tänään vuotuisen EU:n tulevaisuuspuheen.

Euroopan unioni
Juha Lindahl
Juha LindahlJouni Immonen / Yle

Komission puheenjohtaja toivoi EU:n vahvistuvan lähiltulevaisuudessa. Hän toivoi lisää jäsenmaita mukaan euroalueeseen. Näin puntaroivat EU:ta kaupunkilaiset Hakaniemen torilla Helsingissä.

Juha Lindahl, opettaja

– EU on hieman sekavassa ja päättämättömässä tilassa nykyään. Kun on tullut terroristi-iskuja, pitäisi miettiä, mihin suuntaan Euroopassa lähdetään.

– Turvallisuuskysymykset ovat todella tärkeitä, niissä pitäisi löytää ratkaisuja nopealla aikataululla. Miten nostetaan turvallisuustasoa muutenkin kuin jälkikäteen miettimällä? Etukäteen pitäisi miettiä ja varautua turvallisuusuhkiin.

Tuula Friman
Tuula Friman Jouni Immonen / Yle

Tuula Friman, kääntäjä

– Hieman hämmentävä oli Junckerin puhe. On puhuttu niin kauan huonosta tilanteesta. Nyt yhtäkkiä on tilanne on kääntynyt paremmin päin, ihan niinkuin Suomen taloudessa. Ensin menee huonosti, mutta yhtäkkiä kaikki merkit ovat ennusteiden vastaisia.

– Toivoisin lisää integraatiota. Minulle EU edustaa hyvää kehitystä. Elämä on muuttunut helpommaksi unioniin liittymisen jälkeen. Matkustaminen on helpompaa.

Samuel Merry, englanninopettaja

– Olen eurooppalainen ja britti. Maahanmuutto on minusta hyvä asia. Olen täällä, koska vaimoni on suomalainen. Britanniassa on paljon suomalaisia. Voimme oppia toisiltamme ja kulttuureista paljon. Toisessa maassa työskentely on opettavaista. Sitä pitäisi lisätä. Toivon, että integraatio lisääntyisi. Kauppa ja yhteistyö hyödyttäisivät kaikkia.

– Tällä hetkellä Britanniassa ollaan epätietoisia, mitä brexitistä lopulta jää neuvottelujen jälkeen käteen. Tilanne on epävarma. Se on valitettavasti huono asia Britannian kannalta.

– EU:ssa kielteistä on se, että unionissa on paljon byrokratiaa. Brysseliin menee paljon veroja, jotka voitaisiin käyttä jäsenmaissa. EU:n pitäisi olla tehokkaampi. Verorahoja pitäisi käyttää projekteihin, eikä politiikkoihin.

Samuel Merry
Samuel MerryJouni Immonen / Yle

Paavo Salakka, pappi

– EU on rauhanprojektina alkanut. Toivon, että se myös rauhanprojektina jatkuu. Jos unioni nykyisestä vielä vahvistuisi, niin hyvä se olisi. Jos rauha vahvistuu, muullekin jää tilaa. Ihmiset voivat paremmin.

Paavo Salakka
Paavo SalakkaJouni Immonen / Yle