Hyppää sisältöön

Sulkemiselta pelastettu valimo tuplasi työntekijöidensä määrän ja iskee nyt kovaa tulosta – "Meillä on osaava porukka"

Karhulan Valimo on onnistunut haalimaan tilauksia siinä määrin, että sekä työntekijöiden määrä että liikevaihto ovat kasvaneet.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Karhulan Valimo on kaksinkertaistanut työntekijämääränsä Kotkassa. Karhulan Valimon aloittaessa viime syksynä sillä oli yhteensä 57 työntekijää ja toimihenkilöä. Viime talven ja kuluneen kesän aikana työntekijöitä on saatu 30 lisää, ja syksyllä joukko on kasvaa vielä yli kymmenellä henkilöllä.

Sulzer Pumps ilmoitti vuoden 2015 lopulla siirtävänsä valut maailmalle. Seuraavana kesänä se oli lakkauttamassa valimotoimintaansa ja irtisanomassa työntekijät. Sulzer työllisti valimossa 170 henkilöä. Kun tehtaalla valmisteltiin alasajoa, Karhulan Valimo osti toiminnan Sulzerilta. Nyt myös entinen omistaja on siirtänyt töitä takaisin Kotkaan.

– Osa uusista toimittajista ei onnistunutkaan pysymään toimitusaikatauluissa, eivätkä pumpputehtaan laatuvaatimuksissa. Lisäksi Sulzerin bisnekset ovat nyt hyvässä vauhdissa, sanoo valimon toimitusjohtaja Pekka Kemppainen.

– Meillä on täällä osaava porukka ja kalusto, jolla voi tehdä vaativia tuotteita, jatkaa Kemppainen.

Sulzer on edelleen Karhulan Valimon suurin asiakas, mutta syksyn aikana valimo on saanut myös uusia asiakkaita. Joukossa on venäläisiä vientiasiakkaita sekä kiskokalustoja muun muassa Tampereelle tekevä kiskokalustovalmistaja Transtech. Lisää uusia asiakkaita on luvassa vielä myöhemmin syksyllä.

Lisäksi valimo on saanut takaisin vanhan asiakkaansa, konepajayritys Andritzin.

Tarkkaan valittuja asiakkaita

Tekniikka ja talous -lehdessä kerrotaan Karhulan valimon tehneen investointeja (siirryt toiseen palveluun), joiden ansiosta kustannustehokkuus on parantunut. Sen avulla on mahdollista kilpailla halvemman kustannustason maiden kanssa. Investoinnit auttavat kasvuun.

Viiime syksyn viiden miljoonan euron liikevaihto kaksinkertaistui keväällä kymmeneen miljoonaan euroon. Sen jälkeen liikevaihto on kasvanut puolivuosittain viidellä miljoonalla.

Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen arvioi aiemmin, että Karhulan Valimon kaltaiset yritykset voivat jatkossakin menestyä eurooppalaisessa kilpailussa.

– Pienet valimot palvelevat yleensä tarkkaan valittuja asiakkaita. Kyse voi olla erikoistyöstä, johon isommat toimijat eivät halua tai pysty tulemaan väliin, sanoo Järvinen.

Karhulan Valimolla on vielä matkaa Sultzerin omistusaikojen kokoon. Viimeisinä aikoina valimolla työskenteli yhteensä 170 henkilöä.

– Vaatii vielä hurjasti myyntiä, että päästään samoihin lukuihin, arvelee Karhulan Valimon toimitusjohtaja Pekka Kemppainen.

Karhulan Valimo valmistaa teräsvaluja prosessiteollisuuteen, erikoisrautavaluja, koneenosia sekä osia kiskokalustoon.