Ilmaiseksi ratsastamaan tai tanssitunnille? – Teinit houkutellaan hikoilemaan maksuttomilla treeneillä

Lappeenrannan kaupunki ostaa 13–19-vuotiaille nuorille urheiluseuroilta ja liikunta-alan yrityksiltä liikuntatunteja 40 000 eurolla.

nuoret
Tyttöjä Sh'Bam tanssitunnilla
Teinit pääsivät nauttimaan ilmaisista ryhmäliikuntatunneista Lappeenrannassa.Kare Lehtonen/Yle

Hittibiisit tahdittavat teinityttöjen tanssia. Viiden tytön ryhmä liikkuu rytmikkäästi peilin edessä sh'bam-tanssitunnilla.

Lappeenrannan kaupunki ostaa yksityisestä kuntokeskuksesta ryhmäliikuntatunteja 13–19-vuotiaille nuorillle. Ilmaiset tanssitunnit pyörivät toista viikkoa. Enemmänkin osanottajia mahtuisi mukaan.

Kaupunki ostaa syys-joulukuun aikana paikallisilta urheiluseuroilta ja liikunta-alan yrityksiltä liikuntapalveluja kaikkiaan 40 000 eurolla. Nuorille harrastusten kokeileminen ei maksa mitään. Vastaavanlaista toimintaa nuorille ovat järjestäneet ainakin Turku ja Helsinki.

Lappeenrannan kaupungin tarjoamien liikuntatuntien ja -kurssien valikoimaan kuuluu kolmisenkymmentä erilaista lajia. Ohjelmassa on muun muassa kiipeilyä, uintia, crossfitiä ja erilaisia palloilulajeja. Tarjolla on myös perinteisesti kalliina pidettyjä liikuntalajeja, kuten golfia, ratsastusta ja tennistä. Erityisesti crossfit-tunteja nuoret ovat toivoneet.

Niin monta lajia kuin ehtii

Ilmaistuntien avulla nuoret halutaan pitää sekä liikkeessä että terveellisten harrastusten parissa.

– Kohderyhmän ikähaarukkaan sattuu koulunvaihtoa ja murrosikää ynnä muuta muutostekijää, mikä saattaa vaikeuttaa harrastamista. Joillakin harrastukset saattavat jäädä kokonaan joko mielenkiinnon lopahdettua tai kustannusten vuoksi, Siltamies sanoo.

– Tarkoitus olisi, että mahdollisimman monet kävisivät kokeilemassa mahdollisimman montaa lajia. Ollaan pyritty tuomaan lajeja, joita ei välttämättä joka viikko pääse harrastamaan, sanoo hankkeen vetäjä, liikunnanohjaaja Marko Siltamies.

Nuoret saavat osallistua niin moneen lajiin kuin mielenkiintoa riittää.

– Kolmen kerran ratsastuskurssille osallistuminen ei sulje pois mahdollisuutta osallistua salibandyyn tai miekkailuun, jos nuorella itsellään vain aikaa riittää, sanoo Siltamies.

17-vuotias Essi Husu hikoilee sh'bam tunnilla. Hän kuuli tunneista siskoltaan. 12-vuotiaan Aino Liikkasen koulussa puolestaan käytiin kertomassa tanssitunneista ja muista maksuttomista liikuntamahdollisuuksista. Aino aikoo hyödyntää tilaisuutta myöhemminkin.

– Lokakuussa aion osallistua hiihtokurssille, kertoo Aino.

Osallistumiskynnys liikuntaan on yritetty tehdä matalaksi. Ennakkoillmoittautuminen vaaditaan vain joillekin erityiskursseille, kuten ratsastukseen. Nuorille tunteja on markkinoitu kouluissa ja nuorten suosimilla välineillä.

– Olen itse kiertänyt yläkouluissa ja lukioissa markkinoimassa. Käytössä ovat tietenkin Facebook ja Instagram sekä koulun omat yhteydenpitokanavat. Lähiaikoina laitamme vielä viestiä Wilman kautta koulua käyvien vanhemmille, Siltamies kertoo.