1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. historia

Vesijärvenkadun pojat syljeskelivät rapukattilaan ja kolttostelivat kulmilla – pääkadun tarinoissa näkyy kaupungin rosoinen historia

Vesijärvenkatu on ollut Lahden valtasuoni yli sata vuotta. Kaupunginmuseo keräsi sosiaalisesta mediasta kaupunkilaisten kuvat ja tarinat näyttelyä varten.

Vesiijärvenkadun kioski vuonna 1969

Muistatko legendaarisen Nuutti Grillin, joka oli lahtelaisen diskokulttuurin keskus vuosikymmeniä sitten? Muistatko vielä, miltä näytti Vesijärvenkadun alkupäässä, kun katukuvaa värittivät Unionin huoltoasema ja Vesijärvenkadun kioski?

Moni lahtelainen muistaa vielä hyvin, miltä Vesijärvenkadulla on näyttänyt vuosikymmeniä sitten. Todisteena tästä on kuva ja tarinoiden tulva, joka yllätti Lahden historiallisen museon.

– Ainakin sata kuvaa ja kymmeniä tarinoita tuli pelkästään sosiaalisen median kautta. Lahtelaiset ovat todella innokkaita jakamaan kuvia ja muistoja Facebookin eri ryhmissä, museoamanuenssi Ilkka Kuhanen kertoo.

Lahden historiallisessa museossa on avautunut Vesijärvenkadun historiaa valottava näyttely Sata askelta Lahdessa (siirryt toiseen palveluun), jossa pääsee tutustumaan lahtelaiseen katuelämään kuvin ja virtuaalilasein.

Sylkiklimppi rapukattilaan –  Pertti on Vesijärvenkadun poikia

Lahtelainen Pertti Klemola kertoo viettäneensä lapsuutensa ja nuoruutensa Vesijärvenkadulla. Hänen vanhempansa pitivät kadun varrella kenkäkauppaa vuodet 1956–1987.

Me keksittiin poikien kanssa, että mitäs jos sylkästäisiin oikein isot räkäklimpit sinne kattilaan.

Pertti Klemola

– Isä ja äiti tekivät pitkiä työpäiviä kenkäkaupassa. Meille kauppa oli lapsuuden leikkipaikka, koska silloin ei oltu missään päiväkodeissa, Klemola kertoo.

Pertin vanhempien kenkäkauppa sijaitsi Vesijärvenkatu 22:ssa, eli samassa osoitteessa kuin 2000-luvulle saakka toiminut ruoka- ja tanssiravintola Nuutti Grilli.

Monet Pertin lapsuuden muistoista ja kolttosista liittyvät jollakin tavoin Nuutti Grilliin. Yksi kolttonen on kuitenkin jäänyt parhaiten mieleen.

– Nuutin keittiön ikkuna oli kerran auki, ja poikien kanssa kurkittiin sinne sisään. Siellä olikin ravut kiehumassa isossa kattilassa. Me keksittiin poikien kanssa, että mitäs jos sylkästäisiin oikein isot räkäklimpit sinne kattilaan. Nyt on niin paljon aikaa kulunut, että tämänkin uskaltaa kertoa, Klemola naureskelee.

Jari muistaa Vesijärvenkadun kiparin ja Irman baarin

Lahden rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Vesijärvenkadun alkupää on kokenut isoja muutoksia viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

Vanha Unionin huoltoasema on purettu, hiekkakentälle on ilmestynyt hotelli, ja samassa myllerryksessä on paikalta hävinnyt myös Vesijärvenkadun kioski.

Illalla siinä meno oli yleensä villimpää, koska siihen kokoonnuttiin juomaan olutta.

Jari Siltala

– Vesijärven kipari oli sellainen, missä tavallinen kansa kokoontui. Illalla siinä meno oli yleensä villimpää, koska siihen kokoonnuttiin juomaan olutta. Monet tulivat pyörillä ajaen siihen, mutta taluttaen lähtivät pois, Jari Siltala muistelee.

Siltala muistaa Vesijärvenkadun alkupään nimenomaan hummaamispaikkana.

– Paljon siinä väkeä aina kokoontui, jo ennen kuin keskikaljakaan vapautui. Itse istuin aika usein Vesijärvenkatu 2:ssa sijainneessa Irman baarissa. Siellä on tullut eräänkin kerran kuunneltua Led Zeppeliniä levyautomaatista, Siltala kertoo.