EU:n veturit kiittelevät Junckerin puhetta

EU:n on suojeltava omia etujaan, kun kilpailu ei ole oikeudenmukaista, Saksan, Ranskan ja Italian ministerit kirjoittavat yhteisessä julkilausumassaan.

Euroopan unioni
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude JunckerMathieu Cugnot / EPA

Saksa, Ranska ja Italia ovat kiitelleet EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin keskiviikko pitämää EU:n niin sanottua tulevaisuuspuhetta.

Kolmikko on antanut yhteisen julkilausuman, jossa maat kiittävät erityisesti Junckerin aikeita tutkia entistä tarkemmin EU:n ulkopuolelta tulevia sijoituksia. Keskiviikon puheessaan Juncker halusi entistä tarkempaan läpivalaisuun ulkomaiset sijoitukset, jotka tekevät sijoituksia strategisesti tärkeisiin kohteisiin.

Junckerin puhe oli käytännössä vahvistus Ranskan, Saksan ja Italian toiveille. Heinäkuussa Ranskan presidentti Emmanuel Macron patisti EU:ta kehittämään järjestelyn, joka mahdollistaa EU:n ulkopuolisten sijoitusten läpivalaisun.

Kiinalaisten yritysten halu sijoittaa esimerkiksi satamiin ja energiateollisuuden jakeluyhtiöihin on herättänyt huolta Ranskassa ja Saksassa.

– Eurooppa ja Saksa suhtautuvat avoimesti ulkomaisiin investointeihin, mutta meidän on huolehdittava siitä, että ulkomaat eivät hyväksikäytä avoimuuttamme ja aja omia etujaan, Saksan talous- ja energiaministeri sanoo yhteisessä julkilausumassa.

Lue myös: EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivion arvio Junckerin puheesta

Lähteet: Reuters