1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vankeus

10-vuotias Turun vankila on edelleen maan modernein – kuvat paljastavat, miltä muurien sisällä näyttää

Vankilassa rangaistuksena on vapauden puuttuminen. Muuten tarkoituksena on kuntouttaa vankia siviilielämään.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

TURKU Turun vankila on edelleen Suomen nykyaikaisin, vaikka sen valmistumisesta tulee kuluneeksi jo 10 vuotta. Saramäessä kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitseva vankila otti ensimmäiset asukkaansa vastaan 14. syyskuuta 2007.

Vangit siirtyivät kahdessa päivässä Kakolasta Saramäkeen. Se oli iso muutos niin henkilökunnalle kuin vangeillekin. 

– En missään nimessä palaisi Kakolaan. Rakennusmassaa oli valtavasti, osastot olivat isoja ja rakennukset vanhanaikaisia. Siellä oli paljon puutteita, kertoo Turun vankilan johtaja Juhani Järvi.

Kakolanmäen rakennukset olivat päässeet huonoon kuntoon myös siksi, että muuton tiedettiin olevan tulossa. Peruskorjaukseen ei ollut syytä ryhtyä.

Tällainen on selli Turun vankilassa. Talossa on paikat yhteensä 255 vangille. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuvan selliosasto on vapautuvien vankien osasto. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Selleissä on sisäpuhelimet, joilla vanki saa yhteyden vartijaan, kun sellin ovi on lukittuna. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Vankilanjohtaja Juhani Järvi on tyytyväinen moderniin Saramäen vankilaan. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Punttisali vetää verstasta enemmän

Uudessa Saramäen vankilassa vankien olot ovat huomattavasti Kakolaa paremmat.

Selleissä on televisiot, ja vankien käytössä on valvottu nettiyhteys. Myös harraste-, työ-, liikunta- ja kuntoutustilat ovat ajanmukaiset. Suosituimpia ajanvietteitä Saramäessä ovat voimailu ja muu urheilu.

– Suomalaisia nuoria miehiä on vaikea motivoida verstastöihin. Esimerkiksi itäeurooppalaiset menevät verstaalle mielellään ja heillä on myös paljon ammattitaitoa, sanoo vankilanjohtaja Juhani Järvi.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Saramäen puutyöverstaalla tehdään huonekaluja, koriste- ja lahjaesineitä, kuten kapioarkkuja. Lisäksi Turun vankilassa tehdään tilaustöitä ja tuotetaan alihankintana toisille vankiloille esimerkiksi sellikalusteita. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Metalliverstaalla tehdään muun muassa kuntoiluvälineitä kuntosaleille ja tilaustöitä tarpeen mukaan. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kirjansitomossa sidotaan kirjoja perinteisillä menetelmillä. Sitomon asiakkaina ovat muun muassa valtion virastot, kunnat sekä yksityishenkilöt. Kirjansidonta soveltuu etenkin vankeinhoidon kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Saramäen ompelimossa työskentelee naisvankeja, jotka valmistavat muun muassa erilaisia kodintekstiilejä, lapasia ja huovutustöitä. Ompelimon tuotteita myydään vankilatuotemyymälöissä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Moderni vankila aiheuttaa myös napinaa siitä, että vankilassa on liian mukavaa. Järvi kertookin kuulevansa melko usein muun muassa vankilan vertaamista hotelliin.

– Yleensä vastaan näihin väitteisiin, että en vielä ole missään päin maailmaa nähnyt sellaista hotellia, jossa asiakkaan vapaus olisi riistetty.

Suomen vankeuslaki määrää, että vapauden menetys on ainoa rangaistus. Muusta vankilaelämästä säädetään muun muassa, että "vankilan olot on järjestettävä niin pitkälle kuin mahdollista vastaamaan yhteiskunnassa vallitsevia elinoloja".

– Tämän kaiken tarkoituksena on, että vankia kuntoutetaan siviiliä varten, ja vähennetään samalla myös uusintarikollisuutta, Järvi sanoo.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Vankeja siirretään esimerkiksi selliosastolta pihalle maanalaisia käytäviä pitkin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Suosituin ajanviete Saramäessä on erilainen liikunta. Ulkoilualueeltakin löytyy liikunta- ja voimailuvälineitä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Suomen vankiloiden keski-ikä lähentelee sataa vuotta

Saramäki on edelleen uusin vankila Suomessa. Hämeenlinnaan on tulossa uusi suljettu vankila, ja Keravan avovankilaan sekä Pelson vankilaan on suunnitteilla uudisrakentamista. Toiseksi nuorin suljettu vankila on Kylmäkosken vankila. Se rakennettiin vuonna 1993. Vantaalla toimiva tutkintavankila avattiin vuonna 2002.

Suomen suljettujen vankiloiden keski-ikä on yli 90 vuotta. Viisi yhä käytössä olevaa sellirakennusta on peräisin 1800-luvulta. Oulun vankilan alueella sijaitseva rakennus 1790-luvulta lienee vankila-alueiden vanhin rakennus, mutta se ei enää ole sellikäytössä.

Valtaosa vankiloista on alun perin vankiloiksi rakennettu, mutta esimerkiksi Jokelan vankila oli alun perin tulitikkutehdas. Juuan vankila toimi vuosikymmeniä tiloissa, jossa oli alun perin mylly ja meijeri.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Saramäen vankilan oikeussalia käytetään, jos esimerkiksi turvallisuussyiden takia on parempi olla kuljettamatta vankia muualle oikeudenkäyntiä varten. Syy voi olla myös käytännöllinen: jos useampi vanki on oikeudessa samaan aikaan, voidaan käsittely tehdä vankilan seinien sisällä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Vartijalle tärkeintä on oikea ote työhön

Vankilanjohtaja Juhani Järvi ampuu alas stereotypiat siitä, että vankilan henkilökunnan pitäisi olla tietynlaista: esimerkiksi kovin lihaksikasta ja suurikokoista.

– Vartijoissa on miehiä, naisia, nuorempia ja iäkkäämpiä. Jotkut harrastavat jotain voimalajeja, mutta se on pieni ryhmä. Hommaa tehdään pääkopalla. Tärkeintä on, että työote on sen kaltainen, että pyritään estämään väkivaltatilanteet, Järvi sanoo.

Vartijoilla on käytettävissä joitain voimankäyttövälineitä, joita Järven mukaan tarvitaan erittäin harvoin.

– Heillä on käytössään kaasut, pamput ja etälamautin. Ampuma-aseitakin vankilassa on, ja periaatteessa niitä voidaan käyttää, mutta se olisi poikkeuksellista, Järvi kertoo.

Ampuma-aseita vartijat eivät kanna mukanaan. Se saattaisi Järven mukaan muodostua helposti turvallisuusuhaksi.

Saramäen vankilassa on myös kappeli. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Vankilassa on otettu huomioon myös muut uskontokunnat. Kappelin lisäksi Saramäessä on hiljentymishuone, jota esimerkiksi muslimit voivat käyttää rukoushuoneena. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Vankilanjohtaja Juhani Järvi kertoo, että vaikka henkilökunnan pitää kohdella vankeja asiallisesti ja ystävällisesti, ystävyyssuhteet ovat kiellettyjä.

– Raja kulkee siinä, että ei saa tulla sellaisia ystävyyssuhteita, jotka kantavat siviiliin saakka. Se ei sovi virkamiehelle, Järvi sanoo.

Hän muistaa joitakin yksittäistapauksia, joissa vangin ja henkilökunnan välille on muodostunut liian läheinen suhde. Myös romansseja on ollut, sellaisiakin, jotka ovat jatkuneet vielä siviilissä.

– Näissä tilanteissa virkamies on ymmärtänyt itse, että hänen paikkansa ei ole vankilassa töissä, Järvi sanoo.

Kuvan oleskelutila on kotiutuvien vankien osastolta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Vankilan muurit ovat noin viisi metriä korkeita. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Juttua tarkennettu 15.9.2017 klo 10:16: Lisätty tieto Vantaan vankilan rakentamisvuodesta ja tarkennettu, että Kylmäkosken vankila on suljettu vankila.