Luonnonsuojeluliitto EU-parlamentin metsäkannasta: Voi kiihdyttää ilmastonmuutosta – metsien monimuotoisuus kärsii

Jos metsien hakkuut lisääntyvät, suomalaisten mahdollisuudet retkeilyyn ja marjastukseen heikkenevät, sanoo suojeluasiantuntija Otto Bruun.

hakkuut
EU-parlamentin päätös uhkaa metsien monimuotoisuutta, näkee Suomen luonnonsuojeluliitto.
Metsien monimuotoisuus on uhattuna EU-parlamentin päätöksen vuoksi, näkee Suomen luonnonsuojeluliitto.Eija Kontio / Lehtikuva

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt Euroopan parlamentin keskiviikkona muodostamaan kantaan metsien hiilinielujen laskentatavasta. Järjestön mielestä päätös vesittää EU:n ilmastopolitiikkaa merkittävästi.

Parlamentin hyväksymän esityksen mukaan metsien hakkuita voidaan lisätä, kunhan metsien hiilinielut pysyvät ennallaan tai kasvavat vuoteen 2050 mennessä.

– Viittaus hiilinielujen ja päästöjen tasapainoon kaukana tulevaisuudessa on vastuuton, koska ilmastotieteen linja on se, että kaikki ilmastovaikutus lasketaan ja myös lähivuosikymmenien ilmastovaikutuksilla on erittäin suuri merkitys, toteaa suojeluasiantuntija Otto Bruun Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomen hallitus on ilmoittanut olevansa tyytyväinen päätökseen, koska se haluaa lisätä hakkuita nykytasosta merkittävästi.

Bruun sanoo, että jos hakkuita lisätään ja ajatellaan, että vuosikymmenien päästä sama hiili sitoutuu metsiin uudelleen, tällöin kiihdytetään ilmastonmuutosta.

– Ilmastotutkijoiden viesti on, että tämä ei ole linjassa Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamisen kanssa. Tarvitaan fossiilisista polttoaineista luopumista ja hiilinielujen kasvattamista, Bruun toteaa.

Bruunin mielestä EU-parlamentin päätös on voitto linjalle, että metsäteollisuuden ja hakkuiden ilmastovaikutusta ei huomioida kattavasti.

– Tästä seuraa, että ilmastopolitiikkaan syntyy porsaanreikä.

Bruunin mukaan metsien hakkuumäärien lisääminen tarkoittaisi ilmastonmuutoksen kiihtymisen lisäksi sitä, että luonnon monimuotoisuus heikkenee.

– Suomalaisille tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mahdollisuudet retkeilyyn ja marjastukseen heikkenevät.

Greenpeace: Vastuutonta

Myös ympäristöjärjestö Greenpeace tuomitsee Eu-parlamentin päätöksen. Maajohtaja Sini Harkin mukaan Suomi on toiminut vastuuttomasti, kun se on ajanut EU:ssa metsähakkuita lisäävää eli hänen mukaansa hiilinieluja pienentävää linjaa.

Harkin mukaan tuntuu siltä, että Suomessa ei ole ymmärretty mitä Pariisin ilmastosopimus tarkoittaa.

– Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää seuraavien lähivuosikymmenien aikana sekä luopua kaikista fossiilisista polttoaineista että kasvattaa hiilinieluja, Harkki sanoo.

Harkin mielestä parlamentin päätös on huolestuttava myös metsäluonnon kannalta.

– Käytännössä hakkuut tulevat lisääntymään vanhemmissa metsissä, juurikin ihmisten mustikkametsissä. Vaikutus on ihan varmasti kielteinen metsälajistoon ja luontoon.

Juttua täydennetty klo 18.09. Lisätty Greenpeacen kommentit.

Lue myös:

Hakkuita voidaan lisätä, kunhan hiilinielut eivät pienene