Herätys: Sotaharjoitus Zapad alkaa, suomalaiset syövätkin terveellisesti, Jari Aarnio hovioikeudessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kasviksia korissa.
Helena Lappeteläinen / Yle

Zapad 2017 -suursotaharjoitus on Venäjän voimannäyttö

Venäjän suursotaharjoitus Zapad–Länsi alkaa. Venäjän mukaan harjoitukseen osallistuu alle 12 700 sotilasta Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Todellisuudessa Venäjän uskotaan liikuttelevan kymmenkertaista määrää sotilaita seuraavan viikon aikana.

Zapad-harjoitus itämerellä vuonna 2013.
Zapad-harjoitus Itämerellä vuonna 2013.Alexej Druginyn / EPA

Ylen selvityksen yllätyslöydös: syömme yhä terveellisemmin

Suomalaisten ruokavalio näyttää siirtyneen 2010-luvulla hiukan terveellisempään suuntaan. Hyvää kehitystä tukevat tämän hetken suuret ruokatrendit: hyvinvointi, vihreät arvot, maku ja helppous. Yle sai suurimmilta kauppaketjuilta (Kesko, S-ryhmä) ja tutkimuslaitos Nielseniltä listan tuotteista, joiden menekki on noussut ja laskenut eniten viidessä vuodessa. Suomalaiset ovat tykästyneet erityisesti avokadoon ja rahkaan. Myös erilaisten lihaa korvaavien tuotteiden suosio on ollut huimaa. Perusmaito ei sen sijaan enää kiinnosta. Lue, mikä maistuu suomalaisille nykyään.

Sadat vanhemmat syyttävät kuntia sisäilmasta sairastuneiden lasten syrjinnästä ja lain rikkomisesta: "Lapsi laitettiin yksin varastoon"

Sisäilmasta sairastuneiden lasten koulunkäynnin järjestämisessä on suuria ongelmia ympäri maata. Vanhempainliiton ja vanhempainyhdistysten keräämien tietojen mukaan monissa kunnissa esiintyy haluttomuutta tehdä oppilaille oireselvityksiä ja myös koulujen sisäilmaongelmia käsittelevien tutkimustulosten kertomisessa hidastellaan tai niitä ei kerrota lainkaan. Ongelmat koskevat liiton arvion mukaan jopa tuhatta perhettä.

Koululaisia välitunnilla kiipeilytelineen päällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuka on ”Pasilan mies”? Jari Aarnio hovioikeudessa

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion virka- ja huumausainerikosten puiminen pääsee tänään kunnolla vauhtiin Helsingin hovioikeudessa. Viime joulukuussa käräjäoikeus langetti Aarniolle kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta. Aarnio on kiistänyt syyllisyytensä.

Jari Aarnio
Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa 14.3.2016Tiina Jutila / Yle

Sateita saapuu Suomen ylle

Hajanaisia sateita tai sadekuuroja saadaan tänään etelässä ja Keski-Suomessa. Pohjoisessa voi perjantaiyönä tulla räntää. Perjantai on pilvinen ja sateinen etenkin idässä ja pohjoisessa. Lapissa tuulee kylmästi. Lue lisää säästä yle.fi/sää.

Grafiikka