Janne Turkki on yksi harvoista elokuvien suomalaisista stunt-miehistä: "Pidän putoamisista"

Sijaisnäyttelijä Janne Turkki on tehnyt temppujaan tunnetuissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Pahimmat stuntit hän haluaisi jo antaa nuoremmilleen.

näyttelijät
Janne Turkki
Janne Turkki

Se temppu oli järkyttävä. Pelon tunne valtasi sijaisnäyttelijä Janne Turkin 20 metrin korkeudessa juuri ennen kuin ote kirposi.

– Silloin ajattelin, että tämä on nyt tässä. Nyt saa riittää koko homma.

Turkki muistelee parin vuoden takaista stunttia, jossa hän näytteli TPS:n jääkiekkokauden avajaisissa seuran maskottia, Jore-karhua. Karhun piti tippua köyden varassa jäähallin katosta jään pinnalle.

Turkin apuna tuolloin ollut turvamies pysäytti putoamisen täysin oikeaan aikaan juuri ennen jään pintaa. Jarrutus jäi siis aivan viime tinkaan. Köysi kiristyi vasta jalkojen osuttua jäähän.

Hetkeä myöhemmin Turkki istui takahuoneessa tärisevät kädet kasvoillaan.

– Kyllä minua todella pelotti siellä ylhäällä. Muita vaihtoehtoja ei tosin ollut kuin irrottaa ote ja tippua.

TPS:n kauden avauksen jälkeen Turkki oli varma, että oli aika lopettaa sijaisnäyttelijän hommat. Vakituinen näyttelijän työ Porin teatterissa turvaisi kolmilapsisen perheenisän perustoimeentulon.

Toisin kuitenkin kävi.

Kesäteatterista temppuilemaan

Eletään vuotta 1999. Parikymppinen nuori näyttelijänalku saa poliisin roolin Tampereen komediateatterissa. Samassa näytelmässä näyttelee myös Janna Engström, joka huomasi Turkin kikkailevan tämän tästä jos jonkinnäköistä volttia.

– Janna heitti, että sinustahan olisi stunttihommiin. Silloin innostuin asiasta.

Kikkailu on aina ollut lähellä Janne Turkin sydäntä. Laskuvarjohyppy on yksi rakkaimmista harrastuksista. Sijaisnäyttelijän työ sopii menevälle parikymppiselle nuorukaiselle enemmän kuin hyvin.

Hetkeä myöhemmin Turkki pääsee jo ensimmäiselle stunt-keikalleen. Innokkaan sijaisnäyttelijän temppuilu jää kuitenkin vähäiseksi. Ainoaksi tehtäväksi jää vaihtaa radiopuhelimeen patterit.

Turkille käy heti selväksi, että sijaisnäyttelemisestä on diivailu kaukana. Pitää nopeasti oppia kuvauspaikan tiukat säännöt. Tuotannon jalkoihin ei saa jäädä, eikä kenelle tahansa voi kuvauspaikalla mennä juttelemaan. Sijaisnäyttelijöiden vilaukset kuvissa ovat todella pieni osa vaativaa työtä.

– Se stuntin työ on pitkälti rakentamista, tavaroiden roudaamista, suunnittelua. Kantamista, kantamista, kantamista, Turkki toteaa.

Loiri-stuntti jäi mieleen

Janne Turkin sijaisnäyttelijän uralle on mahtunut toinen toistaan vaativimpia stuntteja. Turkin voi nähdä vilaukselta yli kymmenessä elokuvassa, muutamassa televisiosarjassa ja useissa mainoksissa. Lisäksi hänen suunnittelemiaan stuntteja on nähty kymmenissä tuotannoissa.

Edesmenneen Åke Lindmanin ohjaamissa sotaelokuvissa Etulinjan edessä ja Tali-Ihantala 1944 Turkki laskee kuolevansa ainakin 20 kertaa. Erilaisissa räjähdyksissä kuohkeaa kukkamultaa on lentänyt naamalle varmasti tonneittain. Sotaelokuvia mieluummin Turkki tekee silti komediaa.

– Sota- tai muissa elokuvissa ei halua mokata ja ne tekee vakavammin. Koomiseen kohellukseen liittyy arvaamaton osa-alue, jossa saa antaa palaa vaan.

Yksi Turkin suunnittelema elokuvakohtaus on jäänyt erityisesti mieleen. Mika Kaurismäen Elämältä kaiken sain -elokuvassa hänelle annettiin tunti aikaa suunnitella kohtausta, jossa pääosan esittäjä Vesa-Matti Loiri kaatuu nujakan jälkeen rappusia alas. Se onnistui loistavasti ja Veskukin säilyi kohtauksessa ehjänä, vaikka Turkki itse rappusiin syöksyi Loirin sijaisnäyttelijänä.

Janne Turkki ja Vesa-Matti Loiri
Janne Turkki / Mika Kaurismäki

– Pääsee tekemään eri paikkoihin ja eri ihmisten kanssa töitä. Se on aina niin uutta. Välillä olemme studiossa. Välillä elementtinä on vesi, tuli tai jokin muu. Kyllähän se vaaran tunnekin kiehtoo, Turkki sanoo.

Highfall-mies, mutta vain vähän hurjapää

Eniten Janne Turkki pitää erilaisista putoamistempuista. Sen parempi mitä korkeammalta mies tippuu. Unelmatilanne olisi, jos johonkin suomalaiseen elokuvaan kirjoitettaisiin vielä laskuvarjohyppykohtaus. Sellaisen hän haluaisi vielä jonain päivänä tehdä.

Janne Turkki katsoo elokuvaa läppäriltä.
Jari Pelkonen / Yle

Ylen Heroes of the Baltic Sea -tv-sarjassa Ville Virtasen sijaisnäyttelijänä Turkki riuhtaistaan laivan reunalta näyttävästi mereen. Ville Virtasen näyttelemä roolihahmo kuolee, kun painava ankkuri takertuu hänen kaulaansa ja vetää miehen laivasta mereen. Turkki tekee kohtauksessa vaarallisen työn. Selkään kiinnitetty köysi on toisesta päästä kiinni veneessä. Vene lähtee liikkeelle ja riuhtaisee Turkin hurjan näköisesti, mutta turvallisesti veteen.

– Se perustuu siihen, että etukäteen mietitään asioita. Se hurjapää saattaa jättää jotain miettimättä.

Entä onko Janne Turkki itse hurjapää?

– Vähän. Ihan vähän vaan, hän naurahtaa.

Lopettaminen edelleen mielessä

Viimeiset puolitoista vuotta Turkki on tehnyt paljon töitä ensi viikolla ensi-iltaan tulevan kotimaisen supersankarielokuvan kuvauksissa. Elokuvassa Turkin stuntteja nähdään useita. Takana on kaksi tiivistä kuvausjaksoa. Toisessa niistä Turkki satutti nilkkansa aika pahasti. Se ei silti estänyt viimeisen stuntin valmistumista. Siinä Turkki hyppää voimalla seinän läpi.

– Ylpeänä tuota Rendelin julistetta tuossa katselen, Turkki sanoo.

Janne Turkki katselee Rendel-elokuvan julistetta.
Jari Pelkonen / Yle

Rendelissä Turkki stunttaa sekä Rendeliä että rosvoja. Elokuvassa hän esiintyy myös omalla naamallaan.

Fiilikset Rendelin kuvausten jälkeen olivat kipeytyneestä nilkasta huolimatta loistavat. Turkki oli onnistunut todistamaan itselleen olevansa hyvä stunt-näyttelijä ja koordinoija.

Stunttihommien lopettaminen on silti edelleen lähes päivittäin Turkin mielessä. Yksi syy siihen on jatkuva pelon tunne, joka on aina läsnä ammatissa. Ikä alkaa jo painaa elokuussa 40 vuotta täyttäneen näyttelijän kropassa. Selän välilevyt ovat joutuneet koville.

– Mä teen niin kauan kuin selkä kestää. Paikkojen hajotessa paranemiseen menee yhä kauemmin aikaa. Juuri se pistää pohtimaan lopettamista, Turkki sanoo.