Homoparien vihkimisestä on tullut päänsärky kirkolle – myös muut toimitukset herättävät keskustelua

Kasteet, hautaukset ja muut kirkolliset toimitukset papit ovat hoituneet valtaosin normaalina virkatoimena yksittäistapauksia lukuunottamatta.

seksuaalivähemmistöt
Mies pujottaa sormuksen toisen miehen nimettömään.
Jeanette Jones / AOP

Samaa sukupuolten olevien vihkimisestä on siinnyt melkoisen hankala riesa Suomen evankelilais-luterilaiselle kirkolle, mutta kuinka ovat hoituneet muut kirkolliset toimitukset, kun osapuolena on esimerkiksi homopari tai yksittäinen homo? Saako homoseksuaalinen vainaja kirkollisen hautauksen, kastaako pappi samaa sukupuolta olevien lapsen, ja pääseekö homoparin lapsi ripille?

– Sanoisin, että muissa kuin vihkimisissä on menty "business as usual". Minun korviini ei ole kantautunut ongelmia näistä muista, sanoo kirkkoneuvos Pekka Huokuna kirkkohallituksesta.

– Joskus joku pappi on harmitellut kuulleensa vainajan suuntautumisesta vasta jälkikäteen. Että jos olisi tiennyt elämäntilanteesta aiemmin, olisi voinut ottaa sen paremmin huomioon siunauspuheessaan, Huokuna kertoo.

Homoseksuaalinen vainaja siis siunataan yhteiseen kirkkomaahan siinä kuin kuka tahansa, homoparin lapsi kastetaan ja pääsee aikanaan ripille muiden lailla.

– En ole kuullut kieltäytymisistä, ei ole tullut valituksia tuomiokapituliin, eikä tietooni ole tullut muutenkaan, että tässä olisi ollut ongelmia, toteaa hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen Kuopion hiippakunnasta.

Kastemalja ja pyyhe.
AOP

"Älä vaan isoseksi ala"

Mutta ei sääntöä ilman poikkeusta ja yksittäistapauksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Sateenkaariyhdistys Malkuksen puheenjohtaja Riku Karppinen kertoo naisparista, jonka lapsen kastajaisiin ei meinattu saada pappia nelisen vuotta sitten Pirkanmaalla.

– Kaksi pappia kieltäytyi ja vasta kolmannella yrityksellä löytyi pappi, joka oli valmis kastamaan. Seurakunta ei kertonut syytä kieltäytymisiin, mutta perhe arveli sen liittyvän heidän perhemuotoonsa, Karppinen toteaa.

Perhe sai toisen lapsen pari vuotta myöhemmin. Kastajaiset järjestyivät ilman ongelmia.

Tietoja rippikoulukokemuksista Karppinen on saanut Malkuksen tuoreesta verkkokyselystä. Yhdessä vastauksessa kerrottiin, mitä tapahtui, kun seksuaalivähemmistöön kuuluva rippikoululainen ilmoitti halustaan toimia isosena rippikoulussa.

– Kun papille selvisi seksuaalivähemmistöys hän sanoi, että älä nyt ainakaan isoseksi ala.

Risti ruumisarkussa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Niskojen nakkelua

Setan entinen puheenjohtaja, Sateenkaariperheet-yhdistyksen hallituksen jäsen, asianajaja Juha-Pekka Hippi tietää niinikään useita tapauksia.

Pohjois-Suomessa piti turvautua eläkkeellä olevaan pappiin, kun edes soittokierros viiteen seurakuntaan ei tuottanut hautaan siunaajaa vainajalle, jonka pojalla oli miespuoliso. Kanttorikin piti Hipin mukaan pyytää toisesta seurakunnasta.

Hippi kertoo myös kastajaisista, joissa pappi ei suostunut puhuttelemaan toista vanhempaa vanhempana, vaan oli ohittanut tämän, ja puhunut ikäänkuin olisi ollut kastamassa yksinhuoltajan lasta.

Nikotteluja on Hipin mukaan seurannut myös morsiamen veljen homoseksuaalisuudesta ja kummin homoudesta.

– Vaihteluväli kohteluissa on suuri ja parannettavaa riittää. Riippuu hirveästi siitä, kuka sattuu olemaan viranhaltijana seurakunnassa. Monesti toimitaan nimellisesti oikein, mutta oma kanta tuodaan esille tavalla, josta ei jäädä kiinni: esimerkiksi niskojen nakkelua ja toisen huomiotta jättämistä. Kiusaamistahan se on, Hippi pohtii.