Omakotiasuja odottaa aurinkopaneeleista pikku plussia kuukaudesta toiseen – "Investointi kirpaisee vain kerran"

Rintalan perhe päätti asennuttaa katolle aurinkopaneelit, vaikka tuhansien eurojen investointi maksaa itsensä hitaasti takaisin. Paneelien suosion odotetaan räjähtävän, kunhan akuilla saadaan energia edullisesti talteen.

fysiikka
Miehiä asentamassa aurinkopaneeleja katolle.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen Pekka Rintala on paikallisen energiayhtiön pioneeriasiakas. Hän on ensimmäinen, jonka autotallin katolle Kokkolan Energian tarjoamat 12 aurinkopaneelia asennettiin.

Rintala tietää, että tuhansien eurojen satsaus ei tule hetkessä takaisin. Tavoitteena on, että käyttöveden kuluttama sähkö saataisiin kompensoitua.

– Aurinkosähkön ongelma tuppaa olemaan, että paneeleilla tuotetaan energiaa silloin, kun kotitaloudessa ei niin tarvita energiaa. Lämmintä vettä kuitenkin tarvitaan koko ajan. Tässä kohteessa laskennallinen tuotto on noin 2800 kWh vuodessa eli noin 300 euroa plus 50 euroa, siinä hintaluokassa se liikkuu.

Itse ajattelen, että investointi kirpaisee vain kerran.

Pekka Rintala

Pekka Rintala innostui paneeleista ennen muuta uteliaisuuden ja harrastuneisuuden kautta. Koska mies on ammatiltaan automaatioinsinööri, ajatus uuden teknologian tuunaamisesta kiehtoi. Toki rahan säästökin kiinnosti.

– Itse ajattelen, että investointi kirpaisee vain kerran. Jatkossa se on sitten kuukaudesta toiseen positiivisia pikku plussia sieltä paneeleista. Tarkoitus olisi lisäillä tuohon järjestelmään ohjauslogiikkaa ja taajuusmuuttajia, joilla saadaan lämminvesivaraajaa säädettyä, että saataisiin mahdollisimman suuri osa paneelien tuottamasta energiasta käytettyä itse.

Kannattavuus tulee hitaasti

Aurinkopaneelien hyötyjä pohdittaessa puhutaan usein takaisinmaksuajoista. Kyse on ajasta, jonka sisällä paneeleihin uhrattu raha tulee investoijalle takaisin. Omakotiasujalle takaisinmaksuaika on vielä melko pitkä, 10–20 vuotta.

Kuvasa mies ja pikkupoika pihalla
Matias ja Pekka Rintala aurinkopaneelityömaalla.Heini Holopainen / Yle

Motivan asiantuntija Milja Aarni toteaa, että aurinkoenergiainvestoinnin takaisinmaksuajat ja kannattavuus vaihtelevat huomattavasti kohteen, laitteiston koon, käyttötarkoituksen ja asennuksen mukaan.

– Se riippuu myös siitä, miten hyvin tuotanto ja kulutus kohtaavat. Erityisesti mitoitus omaan kulutukseen sopivaksi on taloudellisen kannattavuuden edellytys. Parhaimmillaan päästään reilusti alle 10 vuoden takaisinmaksuaikaan, mutta omakotikohteissa se on ehkä yleisemmin 10–20 vuoden välillä. Mutta toisaalta paneeleiden käyttöikä on jopa 30–40 vuotta.

Toivo akkuteknologiassa

Keskipohjalainen sähköyhtiö Kokkolan Energia on tänä syksynä alkanut tarjota asiakkailleen aurinkopaneeleja.

Liiketoimintapäällikkö Jouko Haapojan mukaan sähköyhtiöitä kiinnostaa suuresti tulevaisuus. Siis se, että aurinko- ja sähköautojärjestelmien kehittyessä energiaa voidaan jatkossa varastoida nykyistä paremmin akkuihin. Energiaa voidaan käyttää silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Tällä hetkellä aurinkosähköä on eniten tarjolla aurinkoisena kesäpäivänä, mutta tuota energiaa ei juuri voi säilöä varastoon. Akkujen hinnat kun ovat varsin korkeita.

Akkujen hinnat tipahtavat riittävästi alaspäin vuoden-kahden sisällä.

Jouko Haapoja, liiketoimintapäällikkö

Jouko Haapoja arvioi, että pian tuotanto ja kulutus kohtaavat nykyistä paremmin.

– Akkujen hinnat tipahtavat riittävästi alaspäin vuoden, kahden sisällä. Silloin auringosta saatu energia voidaan varastoida iltaa varten, ja sillä voidaan vaikka lämmittää sähkösauna illalla.

Tälläkin hetkellä sähköverkoissa liikkuu sähköä, jota pientuottajat ovat tuottaneet sinne omilla aurinkopaneeleillaan. Määrät eivät ole valtavia, mutta niin sanottu mikrotuotanto on kasvanut samalla, kun aurinkopaneelit ovat yleistyneet. Esimerkiksi Vaasan Sähköstä arvioidaan, että heillä on aurinkosähkön pientuottajia verkossaan joitakin satoja.

Kokkolan Energian liiketoimintapäällikkö Jouko Haapojan mukaan pientuottajajärjestelmän ongelma nykyisellään on sen ennakoimattomuus. Sähköyhtiö ei voi vielä laskea sen varaan, että tiettynä hetkenä pientuottajilta saadaan tietty määrä aurinkosähköä, sillä ennustettu auringonpaiste ei välttämättä toteudu.

– Kun akkuteknologia kehittyy ja halpenee, mikrotuotanto voidaan varastoida ja siitä on sähköyhtiölle todellista hyötyä. Silloin myös aurinkosähkön tuottajalle maksettavat korvaukset ovat nykyistä parempia, arvioi Haapoja.

Paljon päiväkäyttöä, iso hyöty

Motivan asiantuntija Milja Aarni vinkkaa, että kannattavimpia investoinnit ovat kiinteistöissä, joissa kuluu kesäaikana runsaasti sähköä.

– Energian voi suunnata vaikkapa pore- tai uima-altaan lämmitykseen. Omasta kulutuksesta ylijäävän energian voi myydä sähköyhtiölle, mutta se ei pientuottajalle ole ainakaan vielä erityisen kannattavaa.

Kokkolan Energian Jouko Haapoja lisää, että kotitaloudessahan voidaan kuumana kesäpäivänä vaikkapa jäähdyttää kiinteistöä, jolloin aurinkosähkö menee talteen.

Yrityksissä ja erityyppisissä laitoksissa kulutusta vastaamattoman tuotannon ongelmaa ei ole. Takaisinmaksuajat putoavat kymmeneen vuoteen, jopa alle sen. Yritykset ovatkin innokkaasti asennuttaneet katoille aurinkokeräimiä.

– Esimerkiksi hoivakoti olisi ihanteellinen aurinkopaneelien kannalta. Siellä on toimintaa seitsemänä päivänä viikossa eli erityisesti päivällä, jolloin laitetaan ruokaa ja kulutetaan vettä. Myös maitotilat hyötyisivät. Siellähän kesäaikana menee paljon energiaa maidon jäähdytykseen, ja paneelit tuottavat parhaiten juuri silloin.

Miehiä asentamassa aurinkopaneeleja katolle.
Kalle Niskala / Yle

Yritykset saavat valtion tukea paneeli-investointeihinsa. Motivan mukaan yritys voi saada uusiutuvan energian investointiinsa jopa 25 prosentin tuen. Yksityinen ihminen taas voi hyödyntää kotitalousvähennystä, joka on 2400 euroa työkustannuksista vuodessa per henkilö.

Motivan mukaan sähköverkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti yli kolminkertaistui Suomessa (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2016 aikana. Tänä vuonna kapasiteetin arvioidaan tuosta vielä kaksinkertaistuvan, jolloin se olisi noin 50MW.

Verkkoon kytkemättömäksi aurinkoenergian tuottajaksi lasketaan kaikki ne tuhannet paneelit, joilla tuotetaan esimerkiksi sähköistämättömälle kesämökille jääkaapin tarvitsema energia.

Motivan sivulla on perustietoa (siirryt toiseen palveluun) aurinkosähköjärjestelmistä. Sivuilla on myös kartta (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan auringonvalon määrät Suomen eri osissa.